Societat

La fiscalia manté obertes 32 diligències penals per la gestió de la covid-19 en residències

El ministeri públic arxiva sis seguiments en l’àmbit civil perquè no hi ha cap resident en situació de desemparament

La fiscalia manté obertes 32 diligències penals a Catalunya per la gestió de la covid-19 en residències. Respecte a la setmana passada, se n’han sumat dues, una per part de la fiscalia de l’àrea de Granollers i una altra per la de Mataró. La majoria són diligències per investigar una residències, però algunes responen a denúncies presentades per familiars de diferents centres, per una agrupació d’afectats o arran d’una comunicació rebuda per part de l’Agrupació Professional Catalana de Directors de Centres i Serveis d’Atenció a la Dependència. En l’àmbit civil, el ministeri públic fa el seguiment de gairebé vuitanta centres, però en l’última setmana se n’ha arxivat sis en constatar que no hi ha cap resident en situació de desemparament.

Amb dades del 25 de maig, a tot l’Estat es mantenen obertes 171 diligències en l’àmbit penal en relació a residències, i 190 en l’àmbit civil per a fer el seguiment en l’àmbit de la protecció de les persones usuàries.

La Fiscalia Provincial de Barcelona manté setze diligències penals obertes. Entre aquestes, n’hi ha una per una denúncia presentada per un particular contra l’administració; una altra per una denúncia interposada per familiars de diferents residències geriàtriques, i una denúncia presentada per una agrupació d’afectats per la covid-19. També s’han incoat diligències penals després de rebre una comunicació per part del registre civil de Sant Boi Llobregat per defuncions en quatre residències, i una altra arran d’una comunicació de l’Agrupació Professional Catalana de Directors de Centres i Serveis d’Atenció a la Dependència (ASCAD).

La fiscalia de l’àrea de Granollers té obertes cinc diligències penals, quatre corresponents a residències i una cinquena incoada després de la denúncia d’un particular contra personal sanitari d’una residència.

A l’àrea de Sabadell hi ha obertes cinc diligències; a la de Terrassa, una i se n’ha arxivat una altra; a la de Mataró, tres; a la de Manresa-Igualada, una, i a la Fiscalia Provincial de Tarragona, una altra, mentre les fiscalies provincials de Lleida i Girona no han obert diligències penals. D’altra banda, la fiscalia de l’àrea de Vilanova i la Geltrú-Gavà en va arxivar una.

Sis arxius en l’àmbit civil

Pel que fa a l’àmbit civil, la fiscalia té obertes un total de 77 diligències de seguiment. Respecte a la setmana passada, s’han arxivat sis diligències que estaven obertes a la fiscalia de l’àrea de Mataró-Arenys de Mar. Segons informa la fiscalia general de l’Estat, després de rebre la documentació setmanal remesa per la Generalitat, el ministeri públic ha constatat que la situació d’aquestes residències està sota control de l’administració catalana i que no existeix cap resident en situació de desemparament.

La Fiscalia Provincial de Barcelona manté oberta una diligència que inclou el seguiment de setze residències, una més que fa una setmana. La de Granollers en fa el seguiment de set; la de Vilanova i la Geltrú-Gavà, de tretze; la de Sabadell, de 24, i la de Terrassa, dotze

La Fiscalia Provincial de Tarragona fa el seguiment en l’àmbit civil de dues residències, la de Girona té oberta una diligències genèrica de seguiment de residències, i la de Lleida en va arxivar una que s’havia obert per possible contagi de residents en un centre perquè que no es va apreciar cap conducta negligent.

Pel que fa a procediments judicials, continuen oberts els tres dels que ja tenia constància la fiscalia. Dos es mantenen oberts als jutjats de Sabadell, una d’elles per desatenció i falta de tractament, i una altra als de Cerdanyola del Vallès, pels presumptes delictes de falsedat en document oficial i omissió del deure de socors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES