Societat

Ramaderia pirinenca ‘online’ contra el coronavirus

Els ramaders fan un pas endavant en la telematització per no paralitzar les explotacions

Les gestions per internet són clau per a la traçabilitat del bestiar

šEl sector agropecuari del Pirineu gironí ha fet un pas endavant en l’ús de les noves tecnologies com una de les estratègies per fer front a la sotragada del coronavirus. Es tracta d’un sector declarat de primera necessitat i que, per tant, no ha quedat aturat i ha tingut una certa llibertat de moviments. Això no obstant, com que és un sector dedicat majoritàriament a la ramaderia extensiva, els tràmits administratius que calen als ramaders haurien estat un obstacle sense l’expedició online.

El cap de l’oficina comarcal del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP) al Ripollès, Joan Casas, explica que l’activitat burocràtica s’ha mantingut, amb l’única limitació que només ell atén les trucades (desviades de l’oficina al seu mòbil) i els correus electrònics. Així, per exemple, des de l’inici de l’episodi del coronavirus, s’han tramitat 3.000 cròtals identificatius de bestiar, cosa que, segons ell, representa un volum similar respecte a abans de la pandèmia.

Casas assenyala que estan tramitant telemàticament altes i baixes de bestiar i que estableixen amb cita prèvia la recollida dels cròtals. “És fonamental que no se’n perdi la traçabilitat”, indica. Joan Casas informa també que els moviments de bestiar cap a les pastures o cap als punts de venda es duen a terme també amb el suport telemàtic. En aquests casos, els ramaders fan una fotografia dels elements identificatius i els fan arribar a l’oficina comarcal per correu electrònic. Un cop rebuts i registrats, es fa el retorn de les guies. “Tothom té talonari de guies, telemàtic o amb cita prèvia”, remarca.

L’única cosa que ha variat és el pla de controls veterinaris, que ha quedat aturat i que queda pendent de reactivació quan les autoritats pertinents ho autoritzin.

Transhumància

A hores d’ara, cal veure com evoluciona la desescalada i com afecta la transhumància. Sembla que no hi ha d’haver cap problema pel que fa al moviment de bestiar que, entre Sant Joan i Sant Pere, puja cap a les pastures d’alta muntanya del Pirineu. Es tracta de moviments de bestiar dins d’una mateixa comarca. En el cas dels ramats que es desplacen de l’Alt Empordà al Ripollès, només n’hi ha dos que fan transhumància i, en aquests casos, els moviments poden ser més complicats. Això no obstant, Joan Casas confia que es puguin dur a terme. En cas contrari, s’haurien de desplaçar en camió, tal com fan cada any la majoria dels ramats alt-empordanesos.

A la comarca del Ripollès, la majoria d’explotacions són de bestiar vacum, oví i equí, sobretot de vaques de carn. De fet, és el subsector que genera més tràmits burocràtics. Segons les dades de l’últim cens agrari, al Ripollès hi ha 23.575 caps de bestiar boví, 12.201 d’oví i 1.344 d’equí.

LA XIFRA

3.000
cròtals
ha tramitat l’oficina comarcal del DARP al Ripollès des de l’inici de l’episodi del coronavirus.
MARINA PUIGCORBÉ RAMADERA DE VACUM DE LES LLOSSES

“Ens falta màrqueting”

Vostè té vaques de llet i fa productes làctics. Com els ha afectat la Covid-19?
De fet, és un mal moment generalitzat, però el nostre gran problema és la gran indústria. No hi podem competir i hem hagut d’anar a buscar el consumidor amb la venda en línia.
Se’n surten bé?
Tenim feina, però ens falta fer un pas endavant en el màrqueting, sobretot a través de les xarxes socials.
S’han agrupat?
Sí, tenim la marca de garantia Productes del Ripollès. Hem començat a vendre en línia a la comarca i, ara, volem anar cap a fora. Tenim parada al mercat de Ripoll.
JAUME CASAS RAMADER DE VACUM DE CARN DE VALLFOGONA

“Ara, tot es fa telemàticament”

Com ha afrontat la situació actual?
No hem experimentat cap gran canvi, perquè nosaltres tenim el nostre propi obrador. Controlem tota la cadena: engreixem vedells, els duem a l’escorxador, manipulem la carn i fem arribar el producte al consumidor final.
Quant al maneig i la gestió, hi ha hagut canvis?
Sí, a l’hora de fer les guies del bestiar per portar-lo a l’escorxador i per canviar-lo de lloc. Tot es fa telemàticament.
I a l’hora de fer el repartiment?
La policia m’ha aturat moltes vegades, però mai he tingut cap problema, ni he hagut d’ensenyar cap paper acreditatiu.
RAQUEL SERRAT RAMADERA DE BOVÍ I EQUÍ DE PARDINES

“Hi ha més venda directa”

Com els ha afectat la crisi de la Covid-19?
Al marge d’alguns malentesos per falta de coordinació entre Mossos i Guàrdia Civil, no hem tingut problemes de mobilitat, ni de subministrament, més enllà dels derivats de la disminució de vendes.
Han detectat canvis en el consum?
Sí, hi ha més demanda de productes de proximitat. Els productors que fan venda directa s’han vist desbordats. En el nostre sector, no hem patit la crisi com en el sector oví, més afectat pel tancament de la restauració.
Vostè és responsable del sector vacum de carn de la UP. Què proposa el seu sindicat?
Avançar-nos a una possible crisi i reclamar mesures de compensació al DARP i al Ministeri d’Agricultura.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona