Societat

Sanitat xifra en 27.118 les defuncions per Covid-19 a l’Estat, una més que ahir

Els últims set dies han mort 39 persones pel coronavirus, 4 més que ahir

L’últim balanç de la pandèmia suma 510 positius de SARS-CoV-2 i eleva el total a 236.769, dels quals 231 s’han diagnosticat el da anterior

L’últim balanç del ministeri espanyol de Sanitat eleva a 27.118 les víctimes mortals de la pandèmia de Covid-19, una més que dimarts.

Sanitat va modificar dilluns passat el sistema de recopilació de dades per obtenir una informació individualitzada de cada cas, corregir sèries i eliminar duplicats. És per aquest motiu que hi pot haver discrepàncies en relació amb les dades dels dies previs. El departament puntualitza que només se sumen al total de forma diària els casos en què consta com a data d’òbit la del dia previ a l’hora d’elaboració de l’informe.

Això fa que a l’actualització d’aquest dimecres només sumi un nou mort al total que va comunicar dimarts, tot i que al mateix temps informa que en els últims set dies s’ha notificat 39 defuncions, 4 més que ahir.

A Catalunya la xifra de morts que dona l’informe és de 5.583, de les quals 9 amb data de l’última setmana. Són les mateixes dades que dimarts.

Pel que fa als contagis confirmats, el total s’eleva a 236.769, 510 més que ahir, tot i que els casos “diagnosticats el dia previ” a l’informe són 231, 37 més que dimarts.

Segons les dades del ministeri, 3.007 són casos diagnosticats els últims set dies i 6.863 dels últims 14. Només 199 van iniciar símptomes l’última setmana i 974 en els últims 14 dies.

A Catalunya, els casos totals –encara en ple procés de validació individualitzada de casos- sumen 57.749, 180 més que ahir, 93 dels quals s’han diagnosticat en les últimes 24 hores, 22 més que ahir. En els últims 7 dies se n’ha detectat 1.360 i en els darrers 14, 2.619. A més, 65 pacients catalans van iniciar símptomes fa set dies i 370 en fa 14.

Pel que fa als ingressos a l’UCI, l’informe xifra en 13 els ingressos en els últims set dies, un dels quals a Catalunya, i 283 les hospitalitzacions dels últims set dies, 54 a Catalunya.

Correcció de la sèrie històrica

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) del ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha explicat que a partir d’ara i fins que la sèrie històrica s’hagi corregit del tot només se sumaran al total de forma diària aquelles morts que tinguin com a data de defunció la del dia previ a l’hora d’elaboració de l’informe. La sèrie amb totes les correccions només s’actualitzarà setmanalment. “Quan tinguem una sèrie completa neta es corregirà del tot i es donarà”, ha dit.

Simón ha explicat que el que s’està fent és confirmar les dades en el seu origen i que pot haver-hi més correccions que facin ballar la xifra total però que “més o menys”, la de morts confirmades per coronavirus, serà similar a l’actual.

“Excés” de mortalitat

Simón ha assenyalat que l’“excés de mortalitat” que es va registrar entre el 10 de març i el 10 de maig, coincidint amb el punt àlgid de la pandèmia, no es pot atribuir únicament al coronavirus.

En aquest sentit, ha apuntat que s’ha constat alguns casos de morts d’aquell període tenen a veure amb persones que no van acudir a temps a l’hospital, per por a l’epidèmia, o a la mateixa saturació dels centres sanitaris.

Risc latent

Fernando Simón ha assegurat que a nivell global no hi ha indicis de “cap rebrot” a l’Estat, però alertat que “brots locals” com el de Lleida poden arribar a provocar una “onada epidèmica” arreu del territori. “Si no es detecta a temps, podria generar una nova onada epidèmica que ens afecti a tots”, ha avisat.

El portaveu de Sanitat ha remarcat que un “sol brot” per “una petita festa innocent” ja podria “ser l’inici” d’una “nova epidèmia nacional”. És per això que ha demanat “ser conscients” que “encara hi ha risc” i cal “anar a poc a poc”. “Passar de fase no significa estar lliures de perill”, ha avisat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del simulacre d’avís per risc químic a Tarragona i les Terres de l’Ebre

Tortosa
Regne Unit

La desbandada de cinc cavalls de l’exercit provoca el caos a Londres

Barcelona
girona

Consum resol el 53% de les reclamacions a la vegueria

GIRONA

Les obres del futur Museu Thyssen començaran a la tardor

sant feliu de guíxols
societat

Denuncien que els fan fora de casa tot i haver pagat sempre el lloguer

Olvan
medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona
educació

Entre 1 i 4 hores més de matemàtiques per millorar la competència en 200 centres

barcelona
societat

Els veïns de Barcelona s’organitzen per lluitar contra el soroll a la ciutat

barcelona
Societat

Absolt l’exalcalde Manuel Bustos d’omissió de persecució de delicte

Sabadell