Societat

Baixa gairebé dos punts el consum de tabac a Catalunya el 2019 i s’estima que provoca 9.030 morts anuals

Una enquesta revela que el 7% dels fumadors ho ha deixat durant el confinament

El consum de tabac en homes i dones s’ha reduït en un 1,7% a Catalunya respecte el 2018, segons l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) 2019.

L’estudi conclou que un 23,9% de la població adulta fuma enfront del 25,6% de l’any anterior i ho fa un 29,2% dels homes i un 18,8% de les dones. S’estima que 9.030 morts anuals són atribuïbles al consum de tabac, és a dir, un de cada sis morts i 25 diàries.

D’altra banda, una enquesta impulsada pel Comitè Organitzador de la Setmana Sense Fum ha revelat que durant el confinament un 7% de les persones fumadores que hi van participar ho ha deixat, un 17,8% ha fumat menys, un 35,7% ha fumat el mateix i un 39,3% ha fumat més.

La davallada que mostra l’ESCA es produeix després del repunt del 2018. L’enquesta revela que el perfil de la persona fumadora és diferent en homes i dones, ja que els primers tenen entre 15 i 44 anys, són de classe social baixa i amb estudis secundaris.

Les dones en canvi tenen de 45 a 64 anys i són de qualsevol classe social i tenen estudis secundaris.

La mostra també constata un percentatge menor de persones fumadores durant el 2019 respecte l’any anterior, tant en homes com en dones de tots els grups d’edat.

Els resultats revelen que el consum de tabac és més elevat en homes de classe social baixa i en persones de nivell d’estudis secundaris.

En menors de 45 anys, només 4,7 de cada 10 homes recorden haver rebut consell sanitari o ajuda per deixar de fumar davant de 7,3 de cada 10 en la franja de 45 a 64 anys.

En dones menors de 45 anys, només 5,1 de cada 10 recorden haver rebut consell sanitari davant de 6,3 de cada 10 en 45 i 64 anys. A més, un 1,3% dels fumadors homes i un 1,2% de les fumadores dones utilitzen la cigarreta electrònica.

D’altra banda, 9 de cada 10 persones declaren gaudir d’un entorn sense fum.

Un 7% dels fumadors ho deixen durant el confinament

El departament de Salut ha recordat que el consum de tabac es relaciona amb un pitjor pronòstic per la covid-19 i que durant el període de confinament s’ha habilitat una ajuda en línia per deixar de fumar conjuntament amb els programes d’atenció primària i hospitals sense fum.

L’enquesta sobre el consum de tabac de la població catalana durant el confinament per la pandèmia de la covid-19 es va fer online entre el 5 i el 25 de maig.

La van respondre 3.445 persones amb una mitjana de 45 anys: un 77% dones i un 23% homes. Un 79% no fumen, un 44% mai ha fumat, un 35% son exfumadors, un 16% fuma a diari i un 5% fuma ocasionalment.

Preguntats sobre en quin grau fumar augmenta la gravetat de la malaltia per coronavirus, un 4,7% creu que el tabac no augmenta o augmenta molt poc la gravetat de la malaltia.

En canvi, un 40,6% creu que augmenta molt la gravetat de la malaltia; un 18,1% que l’augmenta moderadament i un 0,9% creu que augmenta només en majors de 65 anys que fumen.

Finalment, un 35,5% va respondre que no sabia en quin grau fumar podia augmentar la gravetat de la covid-19.

Per altra banda, un 54,7% de les persones enquestades va afirmar que els tractament farmacològics finançats els animen a fer un intent per deixar de fumar. A més, un 75% dels enquestats diuen que alguna vegada o regularment algun sanitari li ha recomanat que deixi de fumar.

El 71% consideren que la principal mesura contra el tabac és la prevenció en joves; seguida en un 68,4% per campanyes; un 52,5% per ajuda sanitària i finançament, i un 25,5% per sancionar la publicitat encoberta.

En aquest sentit, cal destacar que el 77% dels adults i el 91% dels joves, recorden haver vist publicitat encoberta en pel·lícules o sèries en l’últim mes.

El 73,3% dels adults i el 59,8% dels joves consideren que les altres formes de fumar, com les cigarretes electròniques o les pipes d’aigua, són igual o més perjudicials que les cigarretes convencionals.

De fet, un 71% dels joves que fumen (entre 15 i 25 anys) fumen cigarretes fetes a mà, un 25% cigarreta convencional, un 7% cigarreta electrònica, un 5% pipa d’aigua, xixa o catximba i un 20,3% cànnabis.

Entre els adults majors de 25 anys que fumen, un 70% fuma cigarreta convencional, un 33% cigarreta a mà, un 4% cigarreta electrònica, un 1% fuma tabac escalfat i un 6,1 % cànnabis.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Declarat un nou brot de coronavirus amb tres contagiats i 45 persones en seguiment a Perafort i La Secuita

Perafort

Càritas Diocesana de Vic alerta que no té mitjans per atendre les necessitats dels nous pobres i els pobres cronificats

Vic

Sanitat registra 852 nous positius per covid-19 a Espanya i 28.403 morts, dos més que dijous

Madrid

El Govern alerta d’un augment “insostenible” de casos entre joves de 15 a 29 anys al Segrià

Lleida
Creu Roja distribueix 2.800 quilos d’aliments

Creu Roja distribueix 2.800 quilos d’aliments

GIRONA
La residència d’Oliana registra un brot de coronavirus amb 26 casos positius

La residència d’Oliana registra un brot de coronavirus amb 26 casos positius

Oliana

La comissaria dels Mossos a Lleida registra un brot de coronavirus amb almenys sis positius

Lleida

La mobilitat a Espanya augmenta significativament després de la finalització de l’estat d’alarma

Madrid

Buch admet “algunes dificultats” en el confinament del Segrià en comparació al de la Conca d’Òdena

Igualada