Societat

La demanda d’ajut social es dispara

Les entitats no donen l’abast per atendre persones que demanen per menjar i que temen perdre l’habitatge

El Banc dels Aliments reparteix des de l’inici de la pandèmia un 40% més de menjar, que arriba a 244.700 persones

Xifres i demandes que no paren de créixer. Prop de tres milions de quilos de menjar repartits pel Banc dels Aliments des de l’inici de la pandèmia. Les entitats socials miren d’aturar el cop davant l’emergència social derivada de la crisi sanitària de la Covid-19. Des de l’inici de l’estat d’alarma s’han vist desbordats per l’allau de persones que sense ingressos necessitaven ajuda per menjar o que temien perdre l’habitatge. “Tot ha anat molt ràpid i ens hem trobat en una operació humanitària mai viscuda”, assegura el coordinador de la Creu Roja a Catalunya, Enric Morist, que veu com la resposta d’emergència de les primeres setmanes de confinament ha deixat pas a una segona onada de pobresa. “Ara estem a l’UVI social on truquen a la porta els qui ja no poden subsistir sense els ingressos de l’economia submergida i els qui esperen cobrar ajuts”, indica el responsable de l’entitat, que dona per fet que també hi ha qui amb un 70% del sou ho té complicat per arribar a final de mes.

Des de la Creu Roja s’han atès 10.000 nous usuaris des que es va decretar l’estat d’alarma i reben diàriament un miler de trucades telefòniques de persones que no saben què fer per rebre ajuda en aquesta nova situació sense feina. “Ens ha sorprès la rapidesa de la vulnerabilitat i ara l’angoixa és saber què passarà a l’estiu, si tindrem un nou rebrot de persones quan s’aixequin els ERTO”, alerta Morist, un cop han detectat que molts dels treballadors de l’hostaleria ja estan demanant ajuda.

Prop d’un 30% de les persones ateses a la Creu Roja no hi havien acudit mai abans i ho fan per menjar o per pagar l’habitatge.“N’hi ha que han pactat no haver de pagar els lloguers, però per a molts amb això encara no n’hi ha prou”, assenyala Morist.

La mateixa realitat que es troben amb les persones ateses a Càritas, que a l’abril duplicava el nombre de llars, 3.021 només a Barcelona. A les portes de la parròquia de Santa Anna de Barcelona hi reparteixen cada dia menjar per a 250 persones i encara fan curt. Des de l’entitat, la responsable de comunicació, Anna Roig, fa una crida als ajuntaments perquè empadronin les persones sense domicili fix, com es fa a Barcelona, i evitar així l’efecte crida que acabi col·lapsant la cobertura dels serveis socials. “Les entitats i administracions estem gestionant l’emergència amb molta incertesa”, reconeix Puig davant moltes incògnites de l’impacte social d’una crisi que es preveu llarga i on l’anunci d’un ingrés vital continua deixant al marge els col·lectius més vulnerables que atenen.

L’entrega d’aliments a Càritas s’ha triplicat el mes d’abril i van destinar 132.000 euros a comprar aliments i 296.000 euros en ajudes econòmiques a les famílies. Per la responsable de l’entitat, la crisi ha evidenciat realitats molt dures i per als que “viuen en habitatges compartits ha estat un sobrepatiment”, sobretot per a aquelles famílies amb infants a les quals s’ha ajudat perquè poguessin seguir el curs, facilitant-los dispositius amb connexió. “Els ajuntaments no poden afrontar sols la crisi, però les entitats esgotem els recursos”, assenyala la responsable, que agraeix les donacions de particulars al web, a través del qual han aconseguit recaptar 300.000 euros. “Hi ha petites aportacions de gent tocada per la crisi que donen el que poden i això emociona”, diu Roig.

Des de l’inici de l’estat d’alarma, el Banc dels Aliments ha repartit un 40% més de menjar, i és a prop d’assolir els tres milions de quilos. Són xifres que esgarrifen i que augmenten dia a dia. El director del Banc dels Aliments de Barcelona, Lluís Fatjó-Vilas, explica que s’han vist obligats a fer una compra de menjar extraordinària de 800.000 euros, per afrontar l’emergència fins a l’estiu amb les aportacions rebudes fins ara. L’elevada xifra supera de lluny els 650.000 euros que la fundació va destinar l’any passat a comprar aliments.

“L’impacte d’aquesta crisi durarà més que el virus i s’haurà d’afrontar a molt llarg termini tenint clar que serà insostenible sense la solidaritat que anem rebent fins ara”, assenyala Fatjó-Vilas. Pel responsable de la fundació, és imprescindible que es mantingui la implicació dels voluntaris, les entitats veïnals i els ciutadans que s’han abocat a l’emergència. “No sabem què passarà després de l’estiu però ara ens hem de coordinar per ajudar i ser el màxim d’eficients”, indica, conscient que encara hi ha “molts forats sense cobrir” per afrontar les necessitats bàsiques de la població en risc de pobresa que queda al marge de les ajudes que es donen des de les administracions..

Les entitats receptores del Banc dels Aliments des de la crisi també han augmentat, en són 653 a tot el territori, i, d’aquestes, 70 han demanat repartir menjar des de l’inici de la pandèmia. La distribució d’aliments ha arribat a 244.700 persones vulnerables, de les quals unes 145.000 són a l’àrea de Barcelona. Segons explica el responsable de la fundació, des de final d’any l’increment de persones que han demanat aliments a les entitats ha estat de 50.000 a tot Catalunya. Per cobrir les necessitats reals, Fatjó-Vilas considera que cal “coordinar el millor possible l’emergència per ser eficients”.

Un dels col·lectius més afectats per la crisi sanitària, sense possibilitat d’aïllar-se, ha estat la gent que viu al carrer. Segons l’últim recompte que va fer Arrels Fundació en ple confinament, a la ciutat de Barcelona hi havia 1.239 persones dormint al ras. Els equips de voluntaris els van portar menjar i productes d’higiene mentre la ciutat era deserta. Els recomptes municipals rebaixaven aquesta xifra fins a 900 persones tot i que n’atenien prop d’un miler als pavellons habilitats a Montjuïc que es mantenen per ara oberts.

“Amb les pensions tancades i els rellogats expulsats hi ha més gent que acaba al carrer”, diu el director d’Arrels Fundació, Ferran Busquets, que relativitza uns recomptes que mai coincideixen en les xifres però que evidencien la realitat “invisible” que amaguen les grans ciutats, on es concentren molts rodamons. “S’ha d’empadronar i donar prestacions als municipis, però no podem evitar que vinguin a la ciutat, on veuen més oportunitats de feina”, diu Busquets.

LES XIFRES

1.239
són les persones sense llar que vivien a Barcelona, segons el recompte d’Arrels.

LES FRASES

150.000
són els àpats cuinats a Barcelona des del 3 d’abril amb la World Central Kitchen.
50.000
és l’increment de persones que han anat des de final d’any a les entitats que reben del Banc d’Aliments.
3.021
són les llars de Barcelona que a l’abril van rebre serveis d’emergència de Càritas, el doble que fa un any.
El relloguer i les pensions tancades porten gent al carrer
Ferran Busquets
director d’arrels fundació
La crisi social durarà més que el virus i s’haurà de tractar a molt llarg termini
Lluís Fatjó-Vilas
director del banc dels aliments a barcelona
Estem preocupats pel rebrot de cara a l’estiu, quan s’acabin les ajudes dels ERTO
Enric Morist
coordinador de la creu roja a catalunya
Vivint en habitatges compartits ha estat un sobrepatiment
Anna Roig
responsable de comunicació de càritas

Fins a 150.000 àpats cuinats

Per donar resposta a l’emergència d’aliments s’han multiplicat les iniciatives per distribuir àpats cuinats i garantir així les condicions sanitàries. Des del 3 d’abril, quan es va engegar la col·laboració amb la fundació del xef José Andrés, World Central Kitchen, s’han repartit 150.000 àpats cuinats a la ciutat de Barcelona i altres poblacions de l’àrea metropolitana com ara Terrassa, Santa Coloma de Gramenet o Badalona, on s’ha traslladat la iniciativa a través del cuiner, Carles Tejedor, per preparar menús complets amb alguns productes provinents del Banc dels Aliments. En coordinació amb l’Ajuntament de Barcelona s’han distribuït els àpats als diferents menjadors socials que s’han habilitat durant la crisi i que continuen oberts per atendre tothom mentre no es reobrin els serveis socials municipals. Des del Banc dels Aliments també s’ha proveït la iniciativa del Food for Good Barcelona, que en col·laboració amb Arrels reparteix el menjar cuinat a comunitats d’ajuda a persones sense llar com ara Sant Egidi. Formació i Treball, el càtering d’inserció sociolaboral impulsada per Càritas, també és una de les empreses que ha preparat plats d’ajuda a persones que ho necessiten.

Empreses i particulars han contribuït a abastir el magatzem que el Banc dels Aliments té a la Zona Franca. Centenars de voluntaris es van oferir per col·laborar en la distribució del menjar i a una quinzena els han contractat per garantir la logística de l’equipament garantint les distàncies i protocols per evitar contagis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA