Societat

Més marge de maniobra

novetats

A partir de l’1 de juny, a la regió sanitària de Girona es permetran les trobades de fins a quinze persones, reobriran els centres comercials i tornarà el bany a les platges

Es podrà menjar dins dels restaurants, amb límit d’aforament

Pas endavant cap a un major grau de flexibilització, amb una recuperació d’escenes quotidianes, tot i que moltes de les quals encara només parcialment. Tal com indicaven les perspectives, la regió sanitària de Girona entrarà dilluns, 1 de juny, en la fase 2. Seguirà l’estat d’alarma, però a continuació fem un recull dels canvis que hi haurà a partir de la setmana vinent, en aquest nou període de la desescalada.

Quanta gent ens podrem reunir?

Les trobades i les reunions podran ser com a màxim de quinze persones, tant a l’aire lliure com al domicili.

Es mantindran les franges horàries?

No hi haurà franges horàries per fer esport ni per sortir a passejar, excepte per a majors de 70 anys, que es consideren població de més risc (les seves sortides es mantindran de 10 h a 12 h i de 19 h a 20 h).

Es podrà anar a un municipi de fora de la regió sanitària?

No, excepte per causes justificades, com els desplaçaments als centres de treball, l’assistència sanitària o la cura de persones amb necessitats especials, amb retorn al domicili.

Trobarem nous comerços oberts?

Podran obrir tots els establiments, sense límit de superfície. Hi haurà com a màxim un 40% de l’aforament i només un client si no es poden garantir els dos metres de distància. Els centres comercials podran reobrir, amb un aforament del 30% als espais comuns i del 40% en cadascun dels establiments. Les zones comunes dels centres i parcs comercials seran tan sols per a trànsit i estaran tancades les àrees recreatives. I als mercats sedentaris hi haurà un terç de les parades habituals.

Es menjarà a dins dels restaurants?

Es podrà consumir a l’interior del local, en taula. Preferentment, amb reserva prèvia. A l’interior dels bars i restaurants hi haurà, com a màxim, un 40% de l’aforament. No es podrà consumir a les barres. I les terrasses queden com fins ara: amb una ocupació màxima del 50% de les taules (respecte a la llicència municipal) i amb una distància de dos metres entre taules i agrupacions de taules. Les discoteques i els bars d’oci nocturn romandran encara tancats.

I els hotels?

Van poder obrir les portes amb l’entrada en la fase 1, si bé a partir de dilluns també es reobriran al públic les seves zones comunes, sempre que no se superi un terç de l’aforament. Les activitats d’animació i les classes grupals s’hauran de fer preferentment a l’aire lliure, amb un màxim de vint persones.

Estaran oberts els col·legis?

Reobriran escoles i instituts, sobretot per oferir suport als estudiants i a les famílies. Continuarà la docència telemàtica, i l’assistència presencial dels alumnes serà voluntària. A infantil, primària, ESO, batxillerat i FP hi haurà grups reduïts. També podran reobrir les escoles bressol, amb un màxim de cinc infants per aula.

Es podrà anar al cinema?

Sí, als cines, als teatres, als auditoris i recintes similars, amb l’aforament limitat a un terç. Altres equipaments on es facin actes o espectacles culturals acolliran 50 persones com a molt en espais tancats i un màxim de 400 d’assegudes en llocs oberts.

Què es podrà fer a les platges?

Passejar, fer esport (professional i no professional) i oci (banyar-se i prendre el sol). Els grups podran ser d’un màxim de quinze persones (excepte convivents) i mantenint la distància física de dos metres (incloses les tovalloles).

Obriran les piscines?

Sí, amb un aforament total del 30% de la capacitat, i sempre que es permeti assegurar la distància de dos metres entre els usuaris. En cas contrari, caldrà reduir l’aforament fins a aconseguir aquests dos metres. S’establirà cita prèvia i s’organitzaran torns. No es podrà fer ús de les dutxes dels vestidors. I quan la piscina es divideixi per carrers d’entrenament, un esportista per carrer.

Amb quantes persones es podrà sortir a fer esport?

L’exercici físic es podrà fer com a màxim en grups de quinze persones. No serà necessari limitar-se al municipi, sinó que estarà permès practicar esport dins de la regió sanitària.

S’incrementarà el nombre d’assistents als casaments?

En les cerimònies nupcials hi podrà haver fins a 100 persones a l’aire lliure o 50 si és un espai tancat, sempre que no se superi el 50% de l’aforament. Als enterraments i crematoris, un màxim de 25 persones entre familiars i afins. I en les vetlles, el límit serà de 25 ciutadans a l’aire lliure i quinze en espais tancats. La fase 2 també permet oferir misses amb el 50% de l’aforament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona