Societat

Avui, platja per a molts

Tot el litoral menys des d’Arenys de Mar a Castelldefels està en fase 2 i la gent pot anar a la platja

Les localitats que tenen mar estan dissenyant les mesures de seguretat i d’ús dels seus espais

Les platges de Tarragona i el delta de l’Ebre, que ja feia dies permetien el bany, han omplert el cap de setmana, fet que dona esperança al sector turístic

Avui, Pasqua Granada i festa a moltes localitats, algunes platges s’ompliran de banyistes

De Sitges a Sant Carles de la Ràpita i de Canet de Mar a Portbou, tota la costa catalana menys el litoral barceloní –des d’Arenys de Mar fins a Castelldefels–, avui ja està en la fase 2 i, entre altres coses, s’hi pot anar a la platja, això sí, seguint les mesures de seguretat i higiene, sobretot la distància social. Avui, 1 de juny, segona Pasqua o Pasqua Granada, és festa a 150 localitats, moltes de les quals en fase 2, cosa que vol dir que els seus veïns ja podran anar a les platges que tenen més a prop. És el cas de l’Aldea o Tortosa, al Baix Ebre. O Begur i Torroella de Montgrí, al Baix Empordà; l’Escala, a l’Alt Empordà, o Girona, que podran gaudir ja de la Costa Brava. També és festa a Barcelona, Mataró, Badalona o l’Hospitalet de Llobregat, localitats que encara estan en fase 1 i, per tant, els seus veïns no podran encara gaudir del primer bany de la temporada (tot i que ahir alguns esportistes van aprofitar la falta de vigilància per fer alguna capbussada i en algunes platges, com Badalona, banyistes i guàrdia urbana van jugar una mica al gat i a la rata).

Els diferents ajuntaments de municipis que toquen a mar i tenen platja haurien de tenir enllestits els protocols d’ús de les platges (el BOE els va donar les competències per fer-ho divendres passat), tot i que la majoria encara els estan treballant perquè no han tingut temps de preparar-los i per aquests primers dies confien en l’autoregulació i la responsabilitat dels usuaris. La Generalitat va recomanar dissabte als ajuntaments que limitin el temps màxim d’estada en aquelles platges on es prevegi una afluència elevada de banyistes i que es divideixin les platges per sectors, per poder tenir més controlades les capacitats. Aquestes recomanacions i d’altres són les que recull el nou protocol per a la gestió dels usos i serveis associats a les platges per la Covid-19 aprovat pel Departament de Territori i Sostenibilitat amb l’assessorament dels departaments de Salut i Interior (Protecció Civil). La idea és que els ajuntaments organitzin la gestió de les platges “de la forma més equitativa possible” per a tots els col·lectius d’usuaris “perquè tota la gent en pugui gaudir”.

Ajuntaments com ara Platja d’Aro i Palafrugell, a la Costa Brava, són els primers que han pres mesures i, a més de les policies locals, han contractat vigilants per controlar els fluxos de banyistes aquests primers dies. A Palafrugell el consistori ha creat una aplicació mòbil per informar sobre el grau d’ocupació de les platges, i avançar-se als col·lapses.

Franges a Lloret

L’Ajuntament de Lloret de Mar a partir d’avui establirà franges a les zones de bany per a diferents perfils i edats, una mesura que, en principi, no compten fer consistoris com ara Torroella, l’Estartit, Pals o Palamós, que tenen platges molt llargues i esperen a veure com es reparteix la gent al llarg de les zones de bany. A les comarques de Girona el sector de l’hostaleria i la restauració està molt animat per entrar en la fase 2 de la desescalada i començar a recuperar el temps perdut. Confien que l’obertura de les platges i la possibilitat d’obrir part dels interiors dels restaurants ajudin a accelerar la recuperació.

A Pineda de Mar, a l’Alt Maresme, que entra en fase 2, es permetrà l’accés lliure a la platja tot i que per controlar-ne la capacitat l’Ajuntament provarà, a partir del 13 de juny, la videovigilància amb drons.

Les platges de Tarragona, que ja estaven en fase 2, ja s’han omplert aquest primer cap de setmana on el bany era permès. A la platja del Miracle es van poder mantenir bé les distàncies de seguretat, ja que hi havia poca gent; en canvi, a la platja de l’Arrabassada hi havia moltes famílies i grups d’amics, i va estar més atapeïda. L’Ajuntament de Tarragona ha dissenyat un dispositiu policial per reforçar la vigilància i el control d’aquests espais, que s’han repartit entre els agents de la Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra i Policia Portuària. A més, també prepara una aplicació que n’indicarà la capacitat i que preveu tenir enllestida a finals de juny.

La Federació Empresarial d’Hostaleria de Tarragona (FEHT), després d’uns dies en fase 2, ahir es va mostrar molt esperançada de no tenir pèrdues aquesta temporada turística. L’anunci de l’Estat d’obrir fronteres el proper 1 de juliol els dona confiança, segons va dir ahir el portaveu de la FEHT, Xavier Guardià, que va destacar la fortalesa de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre com a destinació.

Les ganes de vida normal i de fer ús de les platges pressiona. A Sitges o Vilanova i la Geltrú, que avui entren en fase 2, ahir s’hi acabaven de muntar les guinguetes, i a Castelldefels, que encara avui estarà en la fase 1, les màquines excavadores ja fa dies que arreglen la platja (molt afectada per l’huracà Glòria) per quan entrin en fase 2, que serà probablement el 8 de juny. L’Ajuntament ha començat a instal·lar panells informatius a tots els accessos a la platja amb les mesures higièniques i sanitàries a seguir, i reforçarà la neteja de la sorra i de tots els equipaments. El mateix passa en altres platges del Baix Llobregat, com ara Gavà o Viladecans (aquí el pàrquing de la Murtra no s’obrirà fins al 15 de juny), i a Barcelona, on de moment les guinguetes ja estan obertes.

25
persones
poden trobar-se a l’aire lliure en la fase 2. Per exemple, per anar a la platja.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona