Societat

Demostren l’eficàcia d’un fàrmac en un tipus de tumor gastrointestinal per a pacients sense alternatives terapèutiques

Un estudi amb la participació de Vall d’Hebron avala el medicament, que ara s’ha d’aprovar a Europa

Un estudi en què ha participat Vall d’Hebron ha avalat un fàrmac per tractar tumors de l’estroma gastrointestinal (GIST per l’anglès) en estat avançat. Es tracta del ripretinib, que ha demostrat l’eficàcia en pacients que ja havien rebut tots els tractaments aprovats per al GIST i que no tenien més alternatives terapèutiques.

La revista The Lancet Oncology publica els resultats de l’estudi Invictus , que ha servit perquè el ripretinib obtingués l’aprovació de l’Agència de Medicaments dels Estats Units (FDA) fa dues setmanes i ara estan pendents que la institució europea, l’EMA, i l’espanyola (AEMPS) avaluïn el fàrmac. El GIST és un tumor infreqüent que representa entre un 1 i un 3% dels tumors malignes gastrointestinals.

L’investigador principal de l’estudi Invictus és el doctor Jean-Ives Blay, del Departament d’Oncologia Mèdica del Centre Léon Bérard i la Université Claude Bernard de Lió (França).

Ha comptat amb la participació com a únic investigador espanyol del doctor César Serrano, oncòleg metge de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i cap del Grup de Recerca Translacional en Sarcomes del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO).

En l’estudi, el fàrmac ha aconseguit incrementar de manera notable tant la supervivència lliure de progressió de la malaltia com la supervivència general i presenta un perfil de seguretat generalment molt bo.

El doctor Serrano destaca que l’estudi ha demostrat que el ripretinib és “un fàrmac actiu en pacients amb GIST refractaris a tots els tractaments aprovats, que ara mateix no tenien cap tipus d’opció terapèutica”. “Aquest fàrmac representa clarament un nou estàndard de tractament per a aquests pacients”, recalca qui ha liderat l’estudi a Vall d’Hebron.

El GIST és un tipus de sarcoma -tumor de les parts toves del cos-. En ser un tumor poc freqüent dificulta dur a terme estudis clínics i trobar fàrmacs actius. Ara bé, el GIST és un tipus de tumor amb una biologia molt definida que ajuda a desenvolupar teràpies dirigides.

Fins al 85% dels GIST presenten una mutació oncogènica en un receptor de la tirosina cinasa -tipus d’enzima: proteïna que accelera les reaccions químiques en el cos-, que pot ser el gen KIT o PDGFRA, de manera que els dos es van convertir en una diana per al desenvolupament de nous tractaments.

L’aparició de l’imatinib fa uns anys va revolucionar el tractament, ja que els pacients amb GIST metastàtic o irresecable -que no es pot extirpar mitjançant cirurgia- van passar de tenir un càncer uniformement letal a patir una malaltia manejable, amb respostes duradores i una supervivència general millor.

Ara bé, després del tractament amb imatinib, poden sorgir mutacions que provoquen resistències. “Els inhibidors aprovats actualment no cobreixen completament les mutacions de resistència secundària. Els pacients que havien progressat i generat resistència a inhibidors com l’imatinib, el sunitinib o el regorafenib no tenien altres opcions de tractament aprovades, per la qual cosa era molt necessari investigar noves opcions per a aquests pacients”, destaca el doctor Serrano.

El ripretinib té un mecanisme innovador que li permet ser eficaç en totes aquestes mutacions secundàries. Es tracta d’un ‘interruptor’ que fa que la cinasa estigui activa o inactiva.

“La zona en què es troba aquest domini ’switch-pocket’ no té mai mutacions. Això fa que dirigir el fàrmac contra aquesta part de la cinasa ofereixi bons resultats independentment del tipus de mutació que doni resistència”, explica.

Resultats favorables

L’estudi Invictus ha estat un assaig multicèntric de fase III, en què han participat 129 pacients de tot el món. Per poder ser seleccionats per a l’assaig, els pacients havien de tenir un GIST avançat i haver rebut com a mínim tres línies de tractament que incloïen imatinib, sunitinib i regorafenib. En van resultar dos grups, un que va rebre ripretinib i un altre al qual es va administrar un placebo.

“Els resultats han demostrat que el ripretinib aconsegueix reduir fins a un 85% el risc de progressió de la malaltia o mort comparat amb el placebo”, assenyala el cap del Grup de Recerca Translacional en Sarcomes del VHIO.

S’ha pogut constatar que el temps de supervivència lliure de progressió arribava als 6,3 mesos, i un mes en el grup que rebia el placebo. La supervivència global va aconseguir superar els 15 mesos davant dels 6,6 del placebo.

La resposta també és duradora en el temps. Al cap de 6 mesos, un 51% dels pacients que rebien ripretinib es mantenien lliures de progressió de la malaltia, mentre que en el grup placebo aquest percentatge era només del 3,2%.

Baixa toxicitat

Un altre punt destacat del ripretinib és que té una tolerància molt bona per part dels pacients. Els esdeveniments adversos més severs no van arribar a superar el 2% dels pacients.

Entre els més comuns hi ha l’augment de lipasa, la hipertensió, la fatiga i la hipofosfatèmia. “El fet que tingui un perfil de toxicitat tan acceptable també és important”, afirma.

Tot això confirma que en els propers mesos el ripretinib serà un nou tractament estàndard en pacients amb GIST avançat prèviament tractats amb els tres inhibidors de la tirosina cinasa aprovats, una població de pacients que actualment no comptava amb més teràpies aprovades .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat