Societat

HAWA I ADA BALDE

ES DEFINEIXEN COM A “FILLES DEL MÓN”. ES VAN MOBILITZAR PEL BLACK LIVES MATTERS

“És l’any de la revolució; cada cop estem més conscienciats”

Consideren que no s’estudia prou la cultura africana ni les conseqüències de la colonització i veuen en aquest crit de les generacions com la seva un dir prou a un racisme que està “amagat”

Bessones, nascudes a Calella, a l’Ada, que treballa en una perfumeria, li agraden la lectura i els idiomes i a la Hawa, la moda. Es van voler fotografiar amb el llibre Cuando somos el enemigo, de Jeffrey Abe Pans, sobre l’activisme negre. S’han mobilitzat a Salt pel Black Live Matters .

Quina és la seva història?
Podem dir que som de les terceres generacions d’immigrants de Gàmbia i de Senegal. Vam néixer a Calella. Farem 28 anys al novembre. La nostra mare Asha patia violència de gènere i es va separar. Va ser de les primeres dones africanes a deixar el marit. Teníem dos anys. En aquestes comunitats costa molt fer-ho públic, denunciar-ho; és com una vergonya. La nostra mare va trobar ajut en un cosí, un home comprensible, sensible i molt avançat que la va ajudar (Ada). Quan ens van enviar al Senegal quan teníem dos anys aquest cosí era l’únic familiar patern –el nostre pare era el seu tiet– que ens visitava. Allà estàvem amagades, a casa d’uns amics de l’avi matern, perquè el nostre pare no ens trobés (Hawa).
No sé si demanar-los per la mutilació genital?
No serveix de res no parlar-ne, callar i no parlar del tema. Al contrari, s’ha d’explicar. Sí, estem mutilades. Ens ho van practicar a Gàmbia a l’edat de sis anys (Hawa). El meu treball de recerca vaig fer-lo de la dona i la seva importància en el món africà i a partir d’aquí vaig descobrir que era mutilada (Ada).
I quan tornen?
Vam tornar a 10 anys, al setembre farà 18 anys. La nostra mare estava aquí i va demanar la nostra custòdia. Al cap de dos dies de ser aquí la nostra mare ja ho tenia tot a punt i vam anar a l’escola, al barri del Poblenou de Pineda de Mar (Hawa). Sempre hem estat la nostra mare i nosaltres que hem tirat endavant. Amb la crisi la situació es va complicar. Un familiar ens va dir que s’havia obert un centre comercial a la Jonquera i que amb els idiomes que teníem potser ens agafarien i ens vam instal·lar a Figueres. I fa set anys que hi som (Ada).
Han fet pinya sempre les dues.
Començar la primària, l’escola, no va ser gens fàcil. Posa’t en la nostra situació, dues bessones que venen de l’Àfrica en un món totalment diferent, amb una nova vida, venim aquí i una persona ens diu que és la nostra mare. És un canvi no només de vida, sinó de món. Sí que hem fet pinya. Ara mires el nostre Instagram i veus unes noies que han tirat endavant. Però al darrere hi ha hagut la mare i també nosaltres mateixes que hem volgut canviar la nostra vida. Ningú ens ha regalat res. Tot el que hem fet ho hem fet per nosaltres mateixes. A escola, tornàvem cada dia plorant. Es reien de nosaltres. No sabíem l’idioma. Va ser molt dur. Un nen d’aquí i un nen criat a l’Àfrica no tenen res a veure (Ada).
A l’escola van trobar-hi les diferències i no companys?
Ja de gran he reflexionat i penso que són ignorants; no ho han viscut. I no poden entendre l’altra persona. Em fa més mal l’ignorant que el racisme. No em molesta que em diguin negra de merda, em dol la ignorància, el desconeixement. Del racista te’n rius. Vam trobar a faltar un acompanyament. (Ada)
Hawa vol acabar el batxillerat?
El que jo volia fer era un cicle. Sabia que per la nostra situació familiar anar a la universitat seria impossible. Sempre m’ha agradat la moda. El que em va impulsar a fer el batxillerat per demostrar a la professora que ho podia fer; si els meus companys ho podien fer, jo ho podia fer. Pensa que en dos mesos ja parlàvem català i castellà. A més parlem el fula, el francès i l’anglès. I vam venir de l’Àfrica d’un poblet de vaques i cabres. (Hawa)
Quins referents tenen?
Michelle Obama perquè ha començat de zero. Cada vegada hi ha més gent de la nostra comunitat reconeguda. Fills de segones i terceres generacions que s’han obert camí i són històries reals de persones normals, com nosaltres (Ada).
Què les fa mobilitzar-se pel Black Lives Matter?
Estem cansats. El racisme d’aquí és més amagat. A Figueres hi ha moltes comunitats d’immigrants, entre ells es parlen en català. És molt injust que una altra persona externa decideixi qui és d’aquí i qui és d’allà (Ada).
Se senten integrades?
Quan va obrir el centre comercial, el 2014, podies comptar les noies negres que treballàvem de cara al públic. I em va xocar. A Figueres, la comunitat fulani, és la més nombrosa. Hi ha moltes joves que estudien però no tenen oportunitats per fer-ho. També hi ha clientes que s’adrecen a tu demanant per una altra dependenta. Això t’indigna.(Hawa).
L’escola no serveix com a ascensor social?
Per exemple, les aules d’acollida tenen els seus pros i els seus contres. No crec que sigui la millor manera perquè els nouvinguts s’integrin. Per altra banda, no s’estudia la cultura africana, referents negres, la colonització, com ens afecta ara. I ho hauria de saber tothom, sigui negre o no (Hawa).
El Black Lives Matter és global. Serà un abans i un després?
Hi ha d’haver una revolució. Ja era hora. A poc a poc, però anirà arribant. Estem més conscienciats. No té res a veure la nostra generació i la dels nostres pares (Ada). La mare ha patit molt. Ella és el meu referent número1. És una dona que va tenir una educació africana estricta i va decidir educar-nos d’una manera diferent. La nostra relació amb la mare no ha estat fàcil (Hawa).
Es defineixen com a filles del món. Quines aspiracions tenen?
Després de ser mare, estic en un projecte de costura, una fusió entre la cultura europea i africana. Que la meva filla la pugui dur orgullosa sense abaixar el cap. M’està ajudant molt en Quim Fàbregas, que té una associació i viatja molt a l’Àfrica. Durant la pandèmia, he fet mascaretes amb motius africans i tot el que he recaptat va cap allà. El meu somni és emprendre, traslladar aquest projecte allà: obrir-hi un local per a dones i mares solteres que puguin cosir i vendre aquí (Hawa).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp