Societat

CARLES SERRA

TÈCNIC DE SUPORT A LES ASSOCIACIONS DE LA COORDINADORA D’ONG SOLIDÀRIES

“Les ONG han estat pioneres en responsabilitat social”

Si el pitjor impacte econòmic encara ha d’arribar, raó de més per enfortir les entitats que donen suport als sectors més vulnerables i en especial a les poblacions del sud empobrit pel sistema

Aquesta no és la primera crisi que afronta des del seu compromís amb els drets de les persones.
Vaig treballar a l’àrea de política social de la UGT fins al 2011, quan vaig entrar a la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines que havia impulsat la plataforma Prou Retallades. Després es va constituir la Xarxa de Drets Socials, que té una vida molt activa. Van ser temps realment durs, de desnonaments, tancament de serveis d’urgència dels CAP, de manca d’ajudes, que van impactar contra els sectors més vulnerables. Una crisi molt mal gestionada: la gent perdia l’atur i ho perdia tot!
El director de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament era Carles Llorens. Per què el sector es va alegrar tant de la seva dimissió el 2014?
Va marcar una etapa molt negativa en què es va intentar desmantellar la cooperació, un patrimoni de solidaritat i de responsabilitat social que les entitats ja van començar a moure als vuitanta i noranta. En els moments més difícils és quan es fa més necessària la implicació de l’administració per donar suport a qui més ho necessita.
Llorens proposava que les persones immigrades tornessin al seu país.
I algú li va contestar què calia fer amb els fills nascuts aquí, catalans d’origen. Se’ls enduien? Els deixaven en règim d’acolliment? En aquella època s’estimulaven projectes de cooperació que eren en realitat de repatriament. Molt lamentable!
I ara? Amb la crisi de la Covid plou sobre mullat?
Sí, algunes persones que havien sobreviscut en precari a través de l’economia submergida s’han trobat sense aquesta mínima opció de sortir a buscar recursos. S’ha fet més evident que mai la fractura digital, encara que s’hagi proporcionat ordinadors des d’ Ensenyament no tothom té wifi i hi ha pares que no estan familiaritzats amb les noves tecnologies i no poden donar suport als fills. Les nostres entitats han adaptat el seu treball a les noves necessitats i han acompanyat les famílies tant pel que fa l’àmbit educatiu com al social. Aquí i a fora: fer llibretes i gorres per a nens a Guatemala, s’han cosit mascaretes per a tota la comunitat o a Burkina Faso s’han realitzat atencions mèdiques al carrer.
Què demana la Coordinadora a les administracions?
Que reconeguin les entitats de solidaritat i cooperació per la solidesa dels projectes, per l’expertesa de les persones i per la xarxa creada al territori. Al nostre país hem estat les primeres a defensar drets per a tothom i a impulsar i exercir la responsabilitat social. Cal generar vincles de confiança amb les administracions per garantir la continuïtat de projectes que redunden en positiu en els països del nord i en els del sud.
Per exemple?
El codesenvolupament. Les persones que el promouen ho fan des del coneixement de la realitat dels seus països d’origen i això vol dir més eficàcia, i a la vegada, elles mateixes, guanyen en la seva pròpia capacitació i inclusió social, ja que treballen conjuntament amb els ajuntaments. Demanem que es valori aquest potencial i que no se’ns torni a retallar, sinó que avancem cap a assolir el 0,7% d’ajuda oficial al desenvolupament.
Una vella reivindicació.
Mai no hi hem deixat d’insistir. L’anterior conseller d’Exteriors va acordar amb el sector que el pressupost de cooperació de la Generalitat s’aniria incrementant fins a assolir aquesta fita l’any 2030.
Ara sí? El 2030?
A veure, les coordinadores de Girona, Lleida i LaFede de Barcelona anem a l’una en aquesta reivindicació. I és molt positiu que s’hagin creat espais com el Consell de Cooperació al Desenvolupament de Catalunya, un òrgan consultiu i de participació format per representants de la Generalitat de les ONGD i altres persones expertes.
Hi ha preocupació per les perspectives de l’any que ve?
Temem que l’impacte de la pandèmia serà pitjor i que hi haurà retallades sobretot en cooperació. Ens hem de mobilitzar per impedir que sigui així, perquè a una venedora ambulant de Dakar no podrà pas subsistir a través d’un ERTO. Estem parlant de justícia global, que tothom pugui viure amb dignitat en qualsevol lloc del món.
A còpia de crisis ens anem sensibilitzant?
En part sí, el 2008 jas vam patir un bany de realitat; després va aparèixer l’ebola, que a Europa no ens va afectar. Però ara ens hem hagut de confinar i l’aturada econòmica ens colpeja més fort. Sembla que allò que veiem a la tele de lluny es va acostant fins a atrapar-nos. Aquest sistema no té cor, està basat en l’explotació del sud perquè algunes persones del nord visquin bé. No ho podem acceptar, les crisis han de reforçar la solidaritat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS
meteorologia

Més de 350 avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona