La Conca oblidada
Santa Coloma de Queralt, autoproclamada capital de la Baixa Segarra malgrat pertànyer a la demarcació de Tarragona, ofereix història, cultura i un ric patrimoni monumental
La vila de Santa Coloma de Queralt està situada a l’extrem nord-est de la demarcació de Tarragona. Encara que administrativament pertany a la Conca de Barberà, és el centre de la comarca natural de la Baixa Segarra, històricament vinculada a la vegueria de Cervera. Hi ha assentaments propers a la vila que daten del neolític, però el primer nucli de població de Santa Coloma de Queralt és ibèric.
Durant quasi un miler d’anys Santa Coloma de Queralt va ser la casa pairal de la baronia dels Queralt, una de les famílies feudals més poderoses de l’edat mitjana, ferma aliada dels comtes de Barcelona. D’aquella època són els principals monuments que hi ha a la població: part del castell, la muralla (de la qual resten quatre portals), l’església parroquial, el call jueu... I és per això que Santa Coloma de Queralt és una destinació molt recomanable per descobrir el passat històric del nostre país i un extrem de la Conca oblidada que ha crescut amb una identitat pròpia com a capital de la Baixa Segarra.
el castell i el call
La primera visita obligada la farem al castell dels comtes de Queralt. Les primeres notícies del castell de Santa Coloma daten del 1018. L’edificació més antiga és la torre circular, bastida a finals del segle XI. En el conjunt de l’edifici hi podem observar clarament tres períodes constructius: el gòtic, on distingim les dependències pròpies d’un castell fortificat (planta baixa i soterranis); el renaixentista i el barroc (façana principal i entrada), pròpies d’un palau residencial.
La segona visita obligada és el call jueu. Les primeres referències sobre la comunitat jueva de Santa Coloma daten del 1272. El barri jueu es troba davant del portal que dona entrada al pati del Castell i era delimitat per les muralles, la plaça Major i la plaça de l’Església. Continuem la visita a les fonts dels Comtes, o conegudes popularment com les fonts de Canelles. La construcció de la font data de l’any 1614. Va ser edificada per ordre del virrei de Catalunya Dalmau III de Queralt. L’edificació és d’estil barroc i de tot el conjunt destaquen a la part inferior vuit caràtules de pedra amb brocals de bronze d’on raja l’aigua de l’aflorament del riu Gaià. Passejar i badar pels carrers de tot el nucli antic ens porta a la plaça Major, on des del 1222, per privilegi del rei Jaume I, s’hi celebra el mercat cada dilluns. Per als amants de la natura i el senderisme, la ruta dels molins és la més recomanable.
Cal Jaume Punto
La botiga de Cal Jaume Punto és un referent important de la història de Santa Coloma en relació amb el petit comerç i l’elaboració artesanal de productes de primera necessitat. Cal Jaume Punto és una de les botigues que obtingueren més renom a Santa Coloma des del segle XIX fins al darrer terç del segle XX. Visitar aquesta antiga confiteria, xocolateria i cereria que data del 1848 trasllada el visitant al passat. Cal fer reserva prèvia.