Societat

S’acaba la treva per la Covid-19 per als desnonaments

El Tribunal Superior de Justícia té 788 causes ajornades només a Barcelona

Els jutjats comencen a enviar notificacions als afectats

Els activistes n’eviten un nou intent a l’Hospitalet

L’estat d’alarma a causa de la crisi de la Covid-19 va donar una treva a les famílies que estaven pendents d’un desnonament per impagament de lloguer o d’hipoteca. Però des de començaments de juny, amb la reactivació de l’activitat judicial, les notificacions judicials han començat a arribar a les cases i també les primeres ordres de llançament. El Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que acostuma a fer informes trimestrals, no ha publicat encara el dels primers mesos del 2020, però els col·lectius que treballen en la defensa de les famílies més vulnerable, com ara la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) o el Sindicat dels Llogaters, temen el pitjor escenari i alerten d’una allau de casos i del fet que les víctimes seran, novament, les famílies més vulnerables.

Saben, perquè així ja ho ha fet públic el Tribunal Superior de Justícia (TSJC), que només a Barcelona durant els mesos de confinament es van deixar de fer 788 desnonaments. I no només això, sinó que l’últim informe de l’Instituto Nacional de Estadística (INE) ja detecta un augment dels embargaments sobre l’habitatge habitual per impagament d’hipoteca d’un 9,3% respecte al primer trimestre de l’any passat, quan el 2019 havien baixat un 27,4% respecte de l’any anterior.

La PAH assegura que fins i tot abans del confinament ja havien detectat aquest canvi de tendència, que feia témer un any calent. “Al febrer s’estaven produint 250 desnonaments diaris a tot l’Estat, el 26% dels quals a Catalunya”, explica Juanjo Ramon, portaveu de la PAH.

Ara, hi afegeix Ramon, no només “voldran executar els que han estat aturats durant l’estat d’alarma”, sinó que s’hi sumaran “els de moltes famílies que han passat a una situació de vulnerabilitat per la crisi sanitària i que no es poden acollir a la moratòria perquè no compleixen els requisits”.

Justament ahir al matí un grup d’activistes va aturar un intent de desnonament al carrer Mina de l’Hospitalet, un municipi on la setmana anterior ja havien aconseguit frenar el que es va presentar com el primer intent de desnonament després de l’estat d’alarma.

Jaime Palomera, del Sindicat de Llogaters, recorda que “l’emergència sanitària continua” i insisteix en la necessitat que “aquells propietaris que no necessitin el lloguer per viure accedeixin a rebaixar-lo de manera proporcional al que els llogaters hagin vist reduïts els seus ingressos per culpa de la pandèmia”. Calculen que en el conjunt de l’Estat hi ha 1,5 milions de famílies en aquesta situació.

LA XIFRA

788
desnonaments
han estat ajornats al partit judicial de Barcelona durant l’estat d’alarma.

LA FRASE

Al febrer s’estaven produint 250 desnonaments diaris a l’Estat, el 26% dels quals a Catalunya”
Juanjo Ramon
portaveu de la plataforma d’afectats per la hipoteca


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona