Societat

L’arribada de la Flama del Canigó, acte estrella d’un Sant Joan sense revetlles

A Girona, es van repartir una vintena de flames, quasi totes a particulars i no a entitats com és habitual

Els actes van estar dedicats als afectats per la Covid-19

La rebuda de la Flama del Canigó es van convertir, ahir, en el principal acte popular de la nit de Sant Joan en moltes poblacions gironines, atesa la manca de revetlles per la situació de crisi sanitària. De fet, Òmnium, organitzadora d’aquests actes arreu dels Països Catalans, ha volgut convertir l’edició d’aquest any en un homenatge a la societat civil mobilitzada per superar la crisi de la Covid-19, amb el lema “Enguany, encenc la flama per tu”.

A la ciutat de Girona, es va fer un acte reduït a la plaça del Vi, espaiant la recollida de flames per part d’entitats i particulars durant dues hores –de 6 a 8 de la tarda– i sempre amb cita prèvia. Es van repartir una vintena de flames, gairebé totes a particulars quan habitualment la majoria eren a entitats. Cal tenir en compte que Òmnium havia fet una crida aquest any perquè s’encengués a les 10 de la nit una espelma als balcons com a homenatge als afectats per la Covid-19 i als serveis essencials, a més d’als presos i exiliats.

El punt àlgid de l’acte de Girona va ser a les 7, amb la lectura del manifest per part de Josep M. Puigbert, el discurs de benvinguda de l’alcaldessa i el ball de l’Àliga. “Ha estat la rebuda de la Flama més simbòlica dels últims anys. Malgrat la pandèmia, la Flama arriba, es manté la tradició i la ciutat la rep amb l’Àliga”, va destacar el president d’Òmnium Gironès, Sergi Font. Després una comitiva va anar fins a dalt al campanar de la Catedral per deixar-hi la Flama encesa tota la nit.

Pel que fa a la resta de la demarcació, a l’Alt Empordà la majoria de poblacions del litoral també només van programar una petita rebuda simbòlica de la Flama del Canigó, prescindint   de focs i balls. A tall d’exemple a Castelló d’Empúries s’havia programat una cercavila pels carrers del centre històric amenitzada per BatuScala i Tramuntakada per acompanyar la Flama. Es convidava les persones  a participar il·luminant amb llanternes o dispositius mòbils (telèfon, tablet, etc..) des del balcó o a peu de carrer,  davant de casa seva, o desplaçar-se al punt més proper del recorregut  mantenint sempre la distància.  En la mateixa línia avui dimecres s’ha programat a Castelló (plaça Joan Alsina, 20h), un concert de sardanes amb la Cobla  Rossinyolets; concert ja que la situació sanitària no permet fer-ne una ballada.

També a Olot Òmnium va convertir l’arribada de la Flama en un acte d’homenatge a tota la societat civil mobilitzada contra la Covid-19. A Banyoles, les Gàrgoles de Foc van fer una revetlla itinerant per la ciutat.

A la Selva, Vidreres va rebre la Flama a la plaça 1 d’Octubre. Hi va haver activitats a molts municipis, com ara Blanes, on una petita rua amb els gegantons de la Colla Gegantera va discórrer des de la cruïlla del Passeig de Mar amb el carrer Ample fins al Banc dels Músics. A la plaça de la vila d’Amer van prendre la paraula la pubilla i l’hereu, u, acompanyats dels gegants, també. Hi va haver coca i cava per a tothom.

(Tema elaborat per Lurdes Artigas, Esteve Carrera, Jordi Casas i Jordi Ferré).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES