Societat

La Covid-19 encalla el pla per evitar els talls a la Font de la Pólvora

La pandèmia impedeix l’acció policial i part de la feina social per regularitzar comptadors

Sense això la sectorització al segon carrer on s’ha actuat no està funcionant i s’ha decidit no continuar a més zones fins que s’hi hagi trobat solució

El pla engegat per l’Ajuntament de Girona i Endesa a finals de l’any passat per posar fi al frau elèctric i als continus talls de llum al barri de la Font de la Pólvora està ara mateix totalment encallat. La situació de crisi creada per la pandèmia de la Covid-19 ha fet que l’obra de sectorització bloc a bloc al carrer Avellaner, el segon on s’ha actuat, no hagi pogut tenir l’acompanyament policial i social previst en el pla, segons explica la regidora de Drets Socials de Girona, Núria Pi, que assenyala que això ha fet que no estigui funcionant i els talls continuïn sent globals, i no només limitats a un sol bloc com es pretenia. “A diferència del Mimosa, el primer carrer on sí que es va poder fer tot el pla, a l’Avellaner continua saltant. Per sobrecàrrega salten tots els blocs igual”, explica Pi, que té clar que el problema és que en aquest segon carrer el pla està sent “coix” perquè li falten “dues de les tres potes”: l’obra de sectorització no s’ha pogut acompanyar ni d’una campanya porta a porta per impulsar la regularització de comptadors –tot i que es manté l’atenció al centre cívic– ni tampoc del control policial diari per desendollar les connexions il·legals. La regidora subratlla que no es faran noves sectoritzacions a més carrers –la següent havia de ser al Castanyer i després al Roure– fins que s’hagi trobat una solució i al carrer Avellaner funcioni.

Poques regularitzacions

El quid del problema, admet Pi, és que “no està funcionant” el procés engegat perquè els veïns regularitzin els comptadors: “Venen pocs veïns, i alguns són de carrers que no entren en el pla. Costa molt. Seguirem insistint en la importància de la regularització, però necessitem el control policial. La pressió policial també feia que la gent volgués regularitzar. Sense això és difícil.”

L’eix del pla engegat pel consistori i Endesa és la sectorització bloc per bloc, situant els fusibles en uns armaris a davant de cada edifici, amb l’objectiu que, en cas de sobrecàrrega, només salti el subministrament a l’edifici d’on provingui sense afectar la resta. Això, però, només funciona acompanyat de la regularització de la majoria de comptadors de cada edifici. “És important que totes tres potes –l’obra, l’apartat social i l’apartat policial– vagin alhora”, subratlla la regidora, que té el compromís de la policia local de destinar-hi efectius tan bon punt es pugui. Mentrestant s’estan estudiant mesures per incentivar la regularització, com ara la col·locació de cartells informatius a les escales.

L’Ajuntament va anunciar el pla el novembre passat, i l’obra als vuit edificis del carrer Mimosa es va fer al desembre. Temes tècnics per la xarxa comuna entre el Mimosa i la plaça Llimoners van fer endarrerir la continuació del pla als quatre blocs del carrer Avellaner, i després el confinament per la pandèmia va frenar-la fins al juny, quan finalment es va poder dur a terme.

LA FRASE

Tot ha d’anar alhora. Seguirem insistint en la necessitat de regularitzar, però sense ajut policial és difícil
Núria Pi
regidora de drets socials de l’ajuntament de girona

LA XIFRA

12
blocs
s’han sectoritzat (vuit al Mimosa i quatre a l’Avellaner). N’hi ha vuit de pendents (tres al Castanyer i cinc al Roure).

Denúncies de talls constants

L’Associació de Veïns de la Font de la Pólvora continua denunciant repetits talls de llum al barri a través de les xarxes socials. De fet, des del dia 6 de juliol pràcticament cada dia han reportat a Twitter apagades que han afectat sobretot els carrers Avellaner, Castanyer i Roure. Els dies 6 i 7 van explicar que els talls eren constants i que algunes zones, com l’Avellaner, van estar pràcticament sense subministrament tot el dia. Els altres dies sobretot han estat talls que han durat algunes hores, tot i que en alguns casos pocs minuts després de tornar la llum se’n va tornar a anar, segons denunciaven els veïns, que tenen establert des del confinament un sistema de fil directe amb l’Ajuntament per cada incidència per tal que el consistori contacti directament amb la companyia elèctrica. La regidora de Drets Socials, Núria Pi, va explicar dilluns al ple, a preguntes del regidor d’ERC Àdam Bertran, que els talls “venen per sobrecàrrega de les línies i s’ha d’esperar que es refredin” i que per això se sol trigar. A més, va admetre que “sovint tornen a saltar”.

Més enllà de la sectorització, que és un pla del govern de Girona i Endesa, els veïns continuen reclamant el canvi de cablejat al barri, que afirmen que “és més vell que Matusalem”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ