Societat

El TJUE obre la porta a declarar “abusives” les clàusules d’obertura dels contractes hipotecaris

L’alt tribunal contradiu el Suprem

Defensa que els bancs han de tornar els diners de les clàusules abusives però admet excepcions

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha obert la porta aquest dimecres a declarar “abusives” les clàusules d’obertura en els contractes hipotecaris arran de dues preguntes prejudicials d’un jutjat de Palma i un de Ceuta sobre dos casos que afecten Caixabank i el BBVA. Així, l’alt tribunal amb seu a Luxemburg contradiu el criteri fins ara defensat pel Tribunal Suprem que considerava que aquesta clàusula quedava fora de la protecció que confereix la directiva europea de consumidors. D’altra banda, el TJUE també s’ha pronunciat sobre el retorn dels diners de clàusules abusives als consumidors. Segons Luxemburg, s’han de tornar, amb l’única excepció que la llei prevegui que el client pagui aquells costos.

La clàusula d’obertura en un contracte hipotecari exigeix al client pagar una comissió de l’1% sobre el límit màxim total del préstec. Amb la sentència, el TJUE obre la porta a reclamacions per aquesta clàusula. Segons l’associació ASUFIN, uns 8 milions de clients a tota Espanya podrien reclamar.

Segons la sentència de Luxemburg, el fet que una comissió d’obertura estigui inclòs en el cost total del préstec hipotecari “no implica que sigui una prestació essencial” del mateix i cal que els jutjats “controlin el caràcter clar i comprensible de la clàusula”.

A més, assenyala que imposar al consumidor el pagament de la comissió d’obertura “pot causar en detriment del consumidor, contràriament a les exigències de la bona fe, un desequilibri important entre els drets i obligacions de les parts que es deriven del contracte”.

En aquest sentit, Luxemburg obre la porta a declarar abusiva la clàusula “quan l’entitat financera no demostri que aquesta comissió respon a serveis efectivament prestats i despeses que s’hagin incorregut, extrem que ha de comprovar el jutge nacional”:

La sentència es refereix també particularment a la clàusula de constitució a les hipoteques.

La clàusula de constitució imposava als clients el pagament de totes les despeses de constitució i cancel·lació de la hipoteca. Aquesta ja es considerava abusiva a Espanya, però la sentència del TJUE podria ajudar als consumidors a reclamar l’import pagat.

En aquest cas, el tribunal europeu defensa que els bancs han de tornar tots els diners referents a aquestes clàusules, excepte si la llei estatal contempla que corresponen total o parcialment al client.

D’aquesta manera, contradiu també el criteri del Suprem que demanava repartir la càrrega de les despeses mencionades en la clàusula entre el consumidor i el banc, i obre l’opció de rebre més diners.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA