Societat

Els restauradors treuen fum

Entra en vigor la prohibició de fumar al carrer si no hi ha prou distància de seguretat

La restauració, també afectada per l’ordre de tancar a la una de la matinada, ho considera un cop de gràcia per al sector

La prohibició de fumar a l’aire lliure si no es pot mantenir una distància interpersonal de dos metres es va fer efectiva ahir a Catalunya, després que la Generalitat publiqués al DOGC la mesura acordada la setmana passada amb el Ministeri de Sanitat. Aquesta restricció afecta directament les terrasses de bars i restaurants, que hi veuen un perjudici important per a un sector que ja ha patit molt les conseqüències de la pandèmia. A més, el govern també va refermar en el mateix decret que els locals de restauració hauran de tancar a la una de la matinada i no podran rebre nous clients a partir de la mitjanit.

Tot i que la prohibició de fumar al carrer planava en l’ambient, força restauradors van fer la vista grossa en el primer dia de la prohibició al·legant que no en sabien res. D’altres locals, però, van reaccionar de manera més professional: uns van dedicar una part arraconada de les terrasses a unes taules únicament per a fumadors i d’altres van optar per penjar cartells o avisar els clients que estava prohibit el consum de tabac fins i tot a l’aire lliure. Entre els fumadors, també es va fer evident la disparitat de criteris. N’hi havia que comprenien la necessitat de la mesura atès que el risc de rebrot al país encara és elevat, mentre que d’altres insistien que no hi ha evidència científica que el fum del tabac transmeti el SARS-CoV-2 i es planyien per formar part d’un col·lectiu perseguit de manera constant per una legislació cada cop més restrictiva.

En qualsevol cas, amb la nova normativa signada per la consellera de Salut, hotels, restaurants, terrasses, bars i guinguetes també hauran de garantir la distància d’un metre i mig tant en el servei de barra com entre les taules o agrupacions de taules, que no podran superar les 10 persones. Els incompliments a la resolució seran constitutius d’una infracció administrativa que pot comportar multes d’entre 100 i 3.000, euros en el cas de les infraccions lleus, i fins als 600.000 en les molt greus.

El sector reacciona

La Federació Catalana d’Associacions i d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) va reaccionar ahir advertint al Govern que la limitació horària és “il·legal” i “nul·la de ple dret i fins i tot podria constituir delicte”. L’entitat defensa que l’horari d’aquestes activitats es troba “protegit” per la mesura cautelar dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) arran del recurs contra la limitació horària establerta anteriorment a 63 municipis, incloent-hi Barcelona. L’entitat insta la Generalitat “a deixar sense efecte la resolució fins que no hi hagi una sentència ferma”.

De la seva banda, la Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturn (Fecalon), també clarament damnificada, té previst presentar un recurs a Madrid demanant la revocació de l’ordre catalana però també de la ministerial. La patronal vol que s’unifiquin les restriccions horàries als establiments d’hostaleria i restauració i que es revoquin les de l’oci nocturn. Fecalon assegura que el sector de l’oci nocturn arrossega unes pèrdues acumulades de més e 60 milions d’euros a Catalunya i que posa en risc les feines de més de 37.000 treballadors que s’hi dediquen.

Sense discoteques

Com que la resolució del Govern no fa referència a les discoteques, el seu tancament es manté en vigor. Per als empresaris de l’oci nocturn, això implicarà “més problemes de convivència i consolidarà un oci nocturn descontrolat, procliu a botellons i festes il·legals”.

La prohibició de fumar al carrer va arribar en una jornada en què els nous positius per coronavirus van caure de manera molt notable. En les darreres jornades s’havien superat de llarg el miler i ahir se’n van notificar la meitat, 557. En canvi, continua creixent la tendència de nous ingressos per Covid-19. mentre que els pacients hospitalitzats per Covid-19 han augmentat fins als 659, 17 més que dilluns. També es van lamentar deu morts més durant la jornada d’ahir per les complicacions derivades de la malaltia. El nombre de decessos totals al país s’eleva, per tant, fins a 12.899.

Risc focalitzat

El risc de rebrot (EPG) segueix una disminució lenta i constant durant les darreres jornades en termes generals de país. Mirant per territoris, però, hi ha zones que tenen els epidemiòlegs de guàrdia amb un ull pendent. Es tracta, per exemple, del camp de Tarragona, que s’afegeix a altres regions sanitàries que ja tenien valors de risc, com la de Lleida i tot l’entorn metropolità. L’aparició de nous casos al Pirineu amb l’arribada de turistes també ha fet que s’hagi instal·lat un dispositiu annex a l’hospital de la Vall d’Aran per ajudar en el triatge de casos.

LES XIFRES

60
milions d’euros
són les pèrdues acumulades del sector de l’oci nocturn arran de la pandèmia, segons la patronal.
147
és el valor
que indicava ahir per al conjunt de Catalunya l’índex EPG, que mesura el risc de rebrot i continua alt.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Més de quaranta activitats en la 7a edició de la Fira del Tap i el Suro

CASSÀ DE LA SELVA
SOCIETAT

Protecció Civil activa el pla Inuncat per pluges intenses aquesta nit

Barcelona
SERVEIS

El servei metropolità de bicicleta compartida suma més de dos milions de viatges

Barcelona
INFRAESTRUCTURES I SERVEIS

Inauguren la nova terminal del Port de Tarragona que pot assumir tres creuers a la vegada

Tarragona
INFRAESTRUCTURES I SERVEIS

Renfe oferirà 400 trajectes diaris en bus per garantir la mobilitat de l’R4 i l’R8

Barcelona
SOCIETAT

El reallotjament de veïns de Sant Roc s’acaba 24 anys després

Badalona
INFRAESTRUCTURES

Unes obres a l’L2 del metro anul·laran el servei entre les estacions de Clot i la Pau

Barcelona
sOCIETAT

La Fira Argillà d’Argentona fa el pas a festival amb la República Txeca com a convidada

Argentona
societat

Girona acull el lliurament dels Premis Solidaris ONCE Catalunya 2024

girona