Societat

LAIA MIRALLES

Co-chair de la Càtedra SPIE@ICFO i cap de Recursos Humans i Educació a l'Institut

“La fotònica és la ciència més transversal i la volem integradora”

Intentem promoure les investigadores i és un fet que destaquem en els nostres programes
El full de ruta de la Càtedra SPIE@ICFO està escrit i no és cap altre que seguir treballant per la diversitat

L’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) ( www.icfo.eu) ha rebut un milió de dòlars de la International Society for Optics and Photonics (SPIE) per formalitzar la Càtedra SPIE@ICFO per a la diversitat en les ciències fotòniques. És la primera vegada que la societat internacional d’òptica i fotònica, una organització educativa sense ànim de lucre fundada el 1955 per promoure la ciència, l’enginyeria i la tecnologia basades en la llum, atorga un ajut d’aquesta magnitud i tipus a una institució europea. Laia Miralles, corresponsable d’aquesta càtedra juntament amb Silvia Carrasco, directora de la unitat de transferència de coneixement i tecnologia de l’ICFO, i que té com a responsable Robert Sewell, coordinador de programes acadèmics de l’institut, explica la importància d’haver aconseguit aquesta càtedra, tant per a l’entitat com per a la societat catalana.

Què ofereix el centre per haver estat el primer d’Europa en ser escollit per constituir la reconeguda càtedra SPIE?
Des del seu naixement, l’ICFO ha tingut la visió de promoure i integrar la diversitat, i aquests valors els compartim amb l’SPIE, amb qui fa anys que col·laborem. Haver estat el centre europeu escollit ha estat un reconeixement a la tasca que fem en l’àmbit de la diversitat. Estem molt contents sobretot perquè aquesta càtedra és una gran oportunitat per a l’institut però també és molt important per al país.
A què es refereix exactament quan diu “promoure i integrar la diversitat”?
D’una banda, som un centre molt transversal. Tenim investigadors amb uns coneixements molt diversos, com ara enginyers, físics, experts en salut i un llarg etcètera, que provenen de tot el món. De l’altra, l’ICFO ha dut a terme molts programes amb l’objectiu de provocar interaccions entre grups de diverses especialitats, i això et fa créixer i t’aporta altres visions científiques. Dins la promoció i la integració de la diversitat també incloem la carrera dels investigadors joves, que no volem formar perquè es dediquin només a la recerca, sinó perquè la seva carrera pugui derivar en moltes ocupacions en altres àmbits, també en recerca, però no només. En aquest sentit, l’ICFO és proactiu en el foment d’activitats empresarials i la creació d’empreses spin-off.
I pel que fa a les dones?
També treballem l’àmbit de gènere. A hores d’ara hi ha moltes menys dones que homes, en un percentatge que podríem situar en un 30% i un 70% respectivament. En aquest sentit, intentem promoure les investigadores, i ho destaquem en els nostres programes.
Com es concreta aquesta lluita per la diversitat?
Ho fem a través de diversos programes. Algunes accions ja les hem posat en marxa, com les beques per venir a estudiar a l’ICFO, orientades a joves dels últims anys de màster o grau de països en desenvolupament. Els oferim la possibilitat de portar a terme a l’institut el projecte de recerca que tenen pensat. Aquestes beques tenen una durada d’entre tres i sis mesos. D’altra banda, tenim diversos programes d’estada, el que en diem beques predoctorals. A tots els becats els oferim molt suport personal durant tota l’estada a Barcelona.
Què succeirà amb els programes anteriors a la consecució de la Càtedra SPIE@ICFO? Es deixaran de fer o s’integraran al nou full de ruta?
No deixarem de realitzar cap programa dels que fèiem, però ara quedaran englobats en el marc de la càtedra, com per exemple les beques Maria Yzuel Fellowship Awards, a través de les quals es dona suport a les dones científiques de qualsevol lloc del món oferint-los poder participar en les investigacions que porta a terme l’institut o bé desenvolupar les seves pròpies en el marc de la institució.
L’institut ofereix més programes per a la igualtat d’oportunitats?
Participem en el programa Women for Africa, d’estades per a investigadores del continent africà, i oferim beques doctorals a dones científiques joves a través del programa Enlighten, cofinançat per la UE. I, a més, l’ICFO lidera el nou projecte europeu anomenat Carla, que organitzarà campaments professionals per a joves investigadors amb un enfocament dedicat a ampliar la diversitat de perfils en els camps STEM. Un dels objectius del Carla és trencar el clixé de les poques dones que accedeixen a carreres científiques, i per això es treballa amb noies molt joves. Volem trencar estereotips i revertir una tendència de molts anys.
Quin serà, però, el principal objectiu de la càtedra?
Recollir tot el que estem fent, agrupar-ho i fer-ho visible, i anar més enllà, potenciant-la i traient-ne el màxim tots plegats. Les barreres s’han de reconèixer i treballar perquè deixin de ser-hi.
Es centren en la integració dels joves investigadors amb escasses possibilitats econòmiques, en el suport a les dones científiques d’arreu del món i també en la promoció del talent femení entre les estudiants més joves. Tenen previst abastar també altres tipus de diversitats?
Fins ara no hem treballat amb altres tipus de diversitats, però aquesta càtedra ens obre el ventall d’objectius i aviat podrem començar-ne a abordar d’altres tipus, com ara les funcionals.
El full de ruta de la càtedra SPIE@ICFO està escrit?
El full de ruta de la càtedra és el mateix que el que ha tingut des dels inicis l’institut, que no és cap altre que seguir treballant per la diversitat i aconseguir trencar les barreres que impedeixen als investigadors i als estudiants arribar allà on desitgen en l’àmbit científic.
Fins quan serà vigent l’acord amb l’SPIE que dona suport a la càtedra?
L’acord és una aposta de futur i la seva durada és de 25 anys.
Un milió d’euros és una quantitat econòmica molt considerable, però 25 anys són molts anys també...
Efectivament i per això també està previst que l’ICFO busqui recursos i finançament d’altres fonts per arribar a més projectes. La concessió de la càtedra i la xifra econòmica que comporta és un bon suport. És, en definitiva, la consolidació de la bona relació que tenim amb l’SPIE, amb qui compartim valors. Però hem de seguir treballant per aconseguir més suports econòmics que ens permetin no només continuar amb els programes que ja realitzem, sinó afegir-ne de nous i donar oxigen permanent a la càtedra.
I després dels 25 anys, què hi haurà?
Doncs esperem renovar l’acord i continuar durant 25 anys més.
De tots els programes de què ens ha parlat, quins s’han posat en marxa a hores d’ara en relació amb la càtedra?
Col·laborem en l’organització, com cada any, de l’escola d’estiu. L’any passat es va fer a Mèxic i enguany ha estat virtual per la situació de la pandèmia. Aquesta escola està destinada a oferir coneixements de ciències fotòniques a estudiants universitaris a partir de segon curs de carrera. Ara l’escola d’estiu ja s’ha incorporat als programes de la càtedra. Als millors estudiants se’ls ofereixen estades d’investigació d’entre tres i sis mesos a l’ICFO. D’altra banda, al nostre web ja ha sortit la convocatòria de beques dirigides a estudiants de tot el món interessats en desenvolupar les seves investigacions en ciències fotòniques a l’institut. Tot i que el procés de selecció és molt rigorós, per a l’atorgament de les beques no es prioritzen tant les qualificacions que aporten els estudiants com la motivació i els obstacles que els impedeixen avançar en els seus projectes.
El govern de Catalunya i la Universitat Tècnica de Catalunya-Barcelona Tech van posar en marxa el 2002 l’ICFO, el centre dedicat a la recerca de frontera en diverses àrees en què la fotònica –les ciències de la llum– té un paper decisiu. Després de 18 anys de vida, la fotònica continua sent una desconeguda per a molta gent.
Realment la fotònica és poc coneguda potser perquè és una ciència molt transversal i no la identifiquem amb cap de les matèries curriculars conegudes, com ara les matemàtiques o la biologia, per posar dos exemples. S’ha fet poc present a la societat perquè és la ciència més transversal i, a més, la volem integradora.
On trobem la intervenció de la fotònica?
La fotònica intervé en molts àmbits de la indústria, la sanitat o la vida quotidiana. Per exemple, s’utilitza en les plaques solars però també en els làsers que llegeixen els codis de barres o en els que provoquen canvis en determinades cèl·lules, en el laboratori. La fotònica és vital en moltes intervencions quirúrgiques, en els tractaments oncològics, en la fibra òptica i en els llums solars. Són només alguns exemples d’aplicacions directes, però n’hi ha moltes altres aplicades a la investigació, com en els microscopis, que ens permeten avançar en coneixements.
Expliqui’ns un dels projectes que està a hores d’ara en marxa a l’ICFO.
L’institut acull més de 350 investigadors de tots els àmbits professionals, de més de 60 països. A més, també tenim més de 150 estudiants de doctorat i cada un d’ells té un projecte. Així és que en tenim molts en marxa. Es fa difícil destacar-ne un de sol, però, com a exemple, hi ha un dels equips que està treballant en les analítiques no invasives o, el que és el mateix, sense necessitat de punxar. A través d’un sensor que es col·loca a la pell, es fa passar un raig de llum i un mecanisme capta el retorn d’aquesta llum amb la informació necessària. De moment ja s’han aconseguit alguns dels paràmetres biomèdics que es requereixen a les analítiques.
L’institut va néixer, a més, amb vocació de ser internacional.
Des del primer moment es tenia molt clar que l’ICFO havia de provocar un impacte i un lideratge internacional.
Haver aconseguit la Càtedra SPIE@ICFO significa que l’objectiu ja s’ha aconseguit?
S’ha aconseguit, però no només per aquest motiu. Abans de rebre aquesta càtedra, l’ICFO ja estava considerat un centre d’excel·lència mundial i un referent en la formació de joves investigadors, així com també pel que fa a recerca. Però sí, en aquest sentit, es pot dir que hem assolit el nostre objectiu quant a impacte i lideratge internacional.

Impulsora de les oportunitats

Laia Miralles va néixer a Terrassa. És llicenciada en psicologia i màster en antropologia aplicada per la Universitat Autònoma de Barcelona i actualment està cursant el màster en direcció en recursos humans. Miralles ha participat en diversos projectes d’investigació en l’àmbit de l’educació, la immigració i els processos d’ensenyament i aprenentatge en entorns virtuals. Forma part de l’ICFO des de l’octubre del 2003 i des del seu càrrec actual, cap de recursos humans i educació, Miralles ha liderat i participat en la posada en marxa dels plans de desenvolupament de carreres professionals, el pla d’integració, els plans d’excel·lència en l’àmbit de recursos humans i el pla d’igualtat, entre altres. Com a corresponsable de la nova càtedra, assegura que aquesta línia per a la igualtat d’oportunitats continuarà i anuncia que a curt termini s’oferiran sis beques a l’any per a dones científiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró