Societat

Un jutge veta la prohibició de fumar a Madrid i provoca el caos

Veu en el tabac i l’horari dels bars una limitació de drets fonamentals si no hi ha estat d’alarma ni ordre ministerial al BOE

L’atac a l’autonomia afecta de retruc Catalunya

Sánchez es reincorpora

Galícia era la pionera a l’hora de voler prohibir fumar al carrer per evitar el desús de la mascareta i, en veure que era imitada, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va convocar les autonomies i va rubricar un acord per unanimitat de prohibició homogènia a tot l’Estat. Però l’intent d’ordenar la prohibició va saltar ahir pels aires per culpa del magistrat substitut del jutjat contenciós administratiu número 2 de Madrid, Alfonso Villagómez Cebrián, que va anul·lar l’ordre sanitària del govern de Madrid i ara obre de bat a bat la porta al caos perquè l’atac a l’autonomia es pot estendre a Catalunya i a la resta si un jutge copia en cada lloc la resolució del col·lega madrileny. La bateria de mesures de la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que incloïa des del vet al tabac –si no hi ha distància de dos metres– i l’avançament del tancament dels bars i la prohibició de menjar i beure al transport públic, és “nul·la de ple dret”, segons el jutge, perquè limita els drets fonamentals i causa indefensió si no hi ha estat d’alarma ni una ordre ministerial de Sanitat publicada al BOE.

Enfrontar-se a disset fórmules de regular la prohibició de fumar era vist com un desfiament pel govern espanyol, perquè la llei antitabac que va entrar en vigor el 2011 és una llei orgànica estatal del 2010 del govern de José Luis Rodríguez Zapatero i no pot ser modificada per una autonomia sense risc de conflicte institucional. El que no esperava ningú és que, amb el Tribunal Constitucional en silenci, fos un jutge suplent d’un jutjat contenciós administratiu el que dinamités un pla contra la Covid-19 que implementa una comunitat tan poc sospitosa de sobiranisme com la madrilenya de la popular Díaz Ayuso.

El que ha fet ara el jutge Villagómez és respondre a un escrit presentat per la comunitat de Madrid en què es demanava ratificar l’ordre 1008/2020 del 18 d’agost. Però, en lloc d’una ratificació, el que firma és l’anul·lació de tot el paquet de mesures addicionals contra la pandèmia. “Al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) no hi ha aparegut l’orde ministerial de Sanitat a la qual fa referència la mateixa ordre de la conselleria de Sanitat [de Madrid], i serveix de pressupòsit per a les altres disposicions autonòmiques publicades, como és el cas de la qual ara se sol·licita la ratificació”, dicta el jutge. Ras i curt: si la consellera Alba Vergés i el govern de Quim Torra fan el mateix, s’exposen a veure atacat el seu autogovern.

La Moncloa ho rebat

La Moncloa va encaixar amb estupor el vet judicial perquè interpreta que no ha de publicar res al BOE del que el jutge hi vol veure publicat. “La legislació de salut pública habilita l’autoritat sanitària competent a adoptar una sèrie de mesures quan així ho exigeixin raons sanitàries d’urgència o necessitat”, avisen fonts de La Moncloa, que citen “l’autorització o ratificació judicial exclusivament per a les mesures que impliquin privació o restricció de la llibertat o d’un altre dret fonamental”.

Coincidint amb aquest caos legislatiu que deixa en l’aire la prohibició del fum a les terrasses, el president espanyol, Pedro Sánchez, va tornar ahir al migdia a La Moncloa des de Doñana, i el seu entorn nega que sigui un retorn precipitat de les vacances. Dimarts presidirà de nou el Consell de Ministres, que no es reuneix des del 4 d’agost, en què Sánchez va afirmar que desconeixia el destí del rei Joan Carles I perquè “no tenia aquesta informació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia