Societat

Un infern per als lletrats

La mesura del Ministeri de Justícia de declarar hàbil el període de l’11 al 31 d’agost als jutjats ha trencat el descans i la conciliació familiar d’advocats i procuradors

L’Advocacia Catalana nega que així es desencalli un col·lapse “endèmic”

L’11 d’agost passat es van obrir les portes de l’infern per a molts professionals de l’advocacia i la procuradoria a Catalunya. Per intentar remuntar l’aturada dels jutjats (excessiva per a molts) durant els dos mesos i mig de confinament per la pandèmia, el Ministeri de Justícia va aprovar diverses mesures excepcionals com ara fer hàbils quinze dies d’agost, de l’11 al 31. El Consell General del Poder Judicial va recomanar a jutges i magistrats mantenir l’agost inhàbil, i que si calia fer judicis, que ho notifiquessin abans del 15 de juny. La impopular mesura es va intentar aturar però ses senyories del Senat van marxar de vacances, i la realitat –segons els advocats– és que la majoria de jutjats no han fet judicis però no paren de notificar-los resolucions (ho gestionen els lletrats de l’administració de justícia), la majoria no urgents, que impliquen que hagin de treballar, ja que els terminis corren, i hagin d’estar pendents de l’ordinador cada dia. Més d’un ha marxat de vacances amb l’ordinador i la targeta de signatura electrònica per no desatendre cap cas.

“L’11 d’agost va ser una allau de notificacions, i ara es mantenen de forma diària. Tenim queixes d’arreu. És insuportable perquè en alguns casos t’obliga a haver de contactar amb el client, a respondre recursos que tenen terminis de cinc i deu dies...”, manifesta el degà del Col·legi d’Advocats de Manresa i president de la comissió de Relacions amb l’Administració de Justícia del Consell de l’Advocacia Catalana, Abel Pié, que també ha hagut de tornar al despatx. Pié explica el cas real d’una dona que ara ha rebut una demanda de reclamació de 2.500 euros, té deu dies per contestar i no localitza el seu advocat, que podria arribar a un acord amb l’altra part, que tampoc troba. “És una injustícia més que es podria resoldre si el termini comptés a partir de l’1 de setembre i amb un possible acord que no saturaria el jutjat”, sosté el degà manresà.

“Els advocats ens impliquem, i sempre, però aquesta mesura de fer hàbils quinze dies de l’agost no desencallarà un problema endèmic i amb falta d’inversió”, declara Pié, que avança que El Consell de l’Advocacia Catalana demanarà al ministeri i al TSJC que no es torni a repetir perquè “s’ha trencat el descans i la conciliació familiar de molts professionals, que curiosament defensen drets laborals com les vacances de tothom”. Per als quinze dies hàbils d’agost no s’ha fet un reforç especial de jutges ni funcionaris. El Departament de Justícia indica que aquest mes es mantenen els reforços que es van requerir en aixecar-se el confinament: al registre civil de Barcelona i als jutjats mercantils.

“Un jutjat que mai a la vida atén per telèfon i no envia correus electrònics, que assenyala declaracions i no avisa que el testimoni no ha estat citat, em cita ara per correu i em demana justificant de recepció”, piulava recentment el penalista Andreu Van den Eynde, amb uns emojis de riure histriònic. La crisi sanitària ha estat un revulsiu perquè la justícia utilitzi mitjans telemàtics, però, alhora es demana que es faci amb seguretat, com ara que es notifiqui pel sistema e-Notum, que fan servir la majoria d’administracions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona