Societat

La pandèmia fa reduir al màxim els actes de carrer de les festes de la Mercè

Les diades castelleres o el correfoc se suspenen i en totes les activitats s’exigirà inscripció prèvia

El pallasso Tortell Poltrona serà el pregoner d’aquesta edició

L’edició d’enguany de les festes de la Mercè de Barcelona, que se celebraran del 23 al 27 de setembre, estarà marcada de manera irremeiable per la crisi del coronavirus. Partint de la premissa que suspendre-les havia de ser l’última de les opcions possibles, el consistori de la capital catalana ha optat per fer una programació d’uns 300 actes repartits pels deu districtes, però subjectes a unes limitacions tan dràstiques com innegociables. D’entrada, les manifestacions populars que provocaven més multituds i que per format no es poden reformular, com són les dues diades castelleres o el correfoc, directament no es faran. I pel que fa a la resta d’activitats obertes de carrer que donaven contingut i caràcter a la Mercè, i que van des dels concerts del BAM fins als espectacles de carrer que tradicionalment es feien al parc de la Ciutadella, seran d’aforament limitat –com a molt, es parla de 800 persones– i per assistir-hi caldrà fer una inscripció prèvia, amb el propòsit confés d’evitar aglomeracions. El resultat d’aquesta operació serà que, com a màxim, el volum d’assistents d’aquest any a la festa sigui de 100.000 persones, quan l’any passat va ser de més d’1,3 milions, sense comptar la gernació que es va congregar al piromusical. Per reblar el clau, tota la programació no s’allargarà més enllà de les deu de la nit, per impedir també que la Mercè sigui el pretext per fer aquelles trobades de grup, o botellons, que tant preocupen les autoritats sanitàries.

El contingut de la programació, així com la logística que caldrà seguir per assistir a algun acte, no es donarà a conèixer fins la setmana entrant. El que sí que es va revelar ahir, en un acte presidit per l’alcaldessa, Ada Colau, va ser el disseny del cartell d’aquest any –obra del col·lectiu Reskate de Sants i que rememora el cartellisme clàssic– i el nom del pregoner, que serà Tortell Poltrona. Després de tenir un record pels presos polítics, el pallasso ahir no va voler donar gaires pistes de per on anirà la seva arenga. “Intentaré no fer mal i tampoc rebre massa”, va reblar.

LA FRASE

Faré una escudella barrejada a la catalana, perquè em sento indígena d’aquesta terra
Tortell Poltrona
pregoner de la mercè

LA XIFRA

3,8
milions
d’euros és el pressupost global de les festes d’aquest any, una xifra similar a la de l’edició anterior.

El piromusical, dividit en quatre

Una de les propostes més icòniques de la Mercè, el piromusical que tanca les festes, també s’haurà de redefinir per causes de forces major. En lloc de fer-se en un únic punt, l’avinguda Maria Cristina, els forcs artificials es llançaran des de quatre punts de Barcelona –Sants, Sant Martí, Nou Barris i Sarrià-Sant Gervasi– perquè siguin visibles des de tota la ciutat. La música –aquest any seran clàssics per homenatjar la gent gran castigada per la Covid– s’haurà d’escoltar per TV3, que farà la retransmissió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró