Societat

Una cinquantena d’entitats clamen contra el pla de mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona

Alarcón nega manca de diàleg però admet que es “podrien haver fet millor les coses”

Un total de 55 entitats formades per comerciants, patronals i gremis com el de tallers, instal·ladors i agents comercials han presentat aquest dimecres la Plataforma Pro Mobilitat Lliure per expressar el seu rebuig frontal al pla de mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona. Els representants de les entitats han criticat el govern municipal per la manca de diàleg i consens i han reclamat que les polítiques de mobilitat siguin concebudes de manera “holística”, tenint en compte tota l’àrea metropolitana de Barcelona. La regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón, ha admès que es “podrien haver fet millor els coses” però ha negat que no hi hagi hagut diàleg i s’ha mostrat partidària de parlar de “mobilitat universal” i no “mobilitat lliure”.

Les 55 entitats han subscrit un manifest en què es critica, entre d’altres, que relacionar el vehicle privat amb un “luxe i malbaratament” és “injust i populista” i que imposar el transport públic i col·lectiu és “ignorar la realitat polièdrica” en un context que, afegeix, cal mantenir la distància social per evitar aglomeracions. Així mateix, carrega conta la instal·lació dels blocs de formigó i les pintures de colors a l’asfalt del carrer “que no entén ningú” i recorda que inclús la Fiscalia ho investiga pe seu “ús inapropiat”. “S’ha anat per lliure”, exclama el manifest.

Un dels sectors més crítics amb la nova mobilitat és el comerç. La directora de Barcelona Oberta, Núria Paricio, ha advertit que el comerç a la capital està sobredimensionat i que un 57% dels clients procedeixen de fora d’aquesta àrea, un percentatge que s’eleva fins al 70% al centre. Ara, lamenta, aquesta clients tenen moltes més dificultats per arribar-hi mentre les restriccions estan “ofegant al sector”. “El comerç està a l’UCI i és com si vingués algú i li treies l’oxigen”, ha comentat.

Precisament, Paricio va participar en una reunió aquest dimarts amb l’Ajuntament on es va acordar repensar la mobilitat a la Via Laietana els dissabtes ja que, segons ha dit, el govern municipal va entendre que “no havia estat una bona pensada”.

Per la seva banda, tant la vicepresidenta de la Unió Patronal Metal·lúrgica de l’Hospitalet, Rosa Fiol, com el president del Gremi d’Àrids, Jaume Puig, com el secretari general de la Cecot, David Garrofé, han demanat una visió més integral del pla de mobilitat i que es tinguin en compte les localitats adjacents a Barcelona. “No pots canviar la mobilitat si no tens previstos els impactes”, s’ha queixat Garrofé, mentre que Fiol ha retret que es pintin “carrers que ningú entén quan el codi de circulació es internacional”.

Pel que fa el portaveu d’Avis del Barri, del col·lectiu Stop Colau i representant veïnal del Bon Pastor, Lluís Fernández, ha titllat de “fracàs” les mesures impulsades per l’Ajuntament i ha afirmat que “la ciutat no és un laboratori d’experiments ni un chiquipark”. Altres, com el secretari general de l’associació de transportistes AGTC, Carles Folchi, i el portaveu del col·lectiu Motoristes de Barcelona, Daniel Pajares han exigit que no se’ls “senyali” i aturar la “criminalització” i la “persecució absurda” cap als seus col·lectius.

Alarcón es defensa i assegura que la congestió causa un 2% de decreixement del PIB

En la presentació de la plataforma, que s’ha celebrat aquest matí de forma telemàtica, també hi ha participat la regidora de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Rosa Alarcón, que ha admès que “les coses es podrien haver fet millor” però ha negat que hi hagi hagut manca de diàleg i ha defensat que les dacions també es prenen des d’una òptica metropolitana, com per exemple la ZBE. Alarcón ha subratllat que a Barcelona i la seva àrea metropolitana hi ha tres milions de persones concentrades en només 600 quilòmetres quadrats, “un espai molt petit i en el qual molta gent tenim dret a fer moltes coses”. Per això, ha defensat les diferents formes de mobilitat, des els desplaçaments a peu fins en cotxe o moto i ha dit que ha d’aportar solucions, també en la crisi mediambiental i sanitària actual.

La regidora ha assegurat que la congestió generava un decreixement del 2% del PIB a la ciutat ja abans de la pandèmia i que per aquest motiu cal restringir l’ús del vehicle privat a “l’essencial”.

En l’acte, també hi han participats altres representants polítics a l’Ajuntament, com la regidora de Junts per Catalunya Francina Vila; el regidor d’ERC Max Zañartu; la presidenta del grup municipal de Cs, Luz Guilarte, i el regidor del PP, Josep Bou.

A banda de patronals com Foment, Fepime, Fecavem, Anesdor i Cecot o l’associació Barcelona Oberta, també subscriuen el manifest –entre d’altres- gremis com el de floristes, flequers, garatges de Barcelona, llibreters, cinemes, hotels, de reformes d’interior, serrallers o de Tallers, tant de Barcelona com de Sabadell. També en formen part el Col·legi d’Agents Comercials i associacions de transportistes, botiguers d’animals de companyia i d’estacions de serveis. La plataforma es va constituir al juliol i es reunirà pròximament per decidir si emprèn algun tipus de mobilització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona