Societat

Recerca biomèdica

És o no Alzheimer?

Admit Therapeutics desenvolupa un test de detecció precoç de l’Alzheimer

Amb una anàlisi de sang es podria determinar si una persona té aquesta demència

Inicialment, es dirigeix a pacients que tenen un deteriorament cognitiu lleu

La ‘start-up’ catalana acaba d’aconseguir 4,2 milions d’euros de finançament

Admit Therapeutics recluta pacients amb pèrdues de memòria lleus des de l’any 2015

Que una persona que va al metge perquè té pèrdues de memòria pugui saber si té Alzheimer amb una simple anàlisi de sang i no hagi de perdre mesos i anys per arribar a aquest diagnòstic és l’objectiu de la start-up Admit Therapeutics. La firma amb seu a la ciutat de Barcelona està desenvolupant un test de detecció precoç d’aquesta malaltia i acaba de tancar una roda de finançament de 4,2 milions d’euros per impulsar el seu projecte i poder començar, l’any que ve, el procés de validació clínica.

Admit Therapeutics es va crear l’any 2017 i és una spin-off de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge. Com explica Marta Barrachina, la cofundadora i directora general, tot va començar amb un projecte de recerca iniciat el 2011 que va aconseguir establir una sèrie de biomarcadors que determinaven si una persona tenia Alzheimer. “Vam identificar aquests biomarcadors en cervells de malalts que ja estaven morts, fent servir donacions dels bancs de teixits, i ara el que estem fent és desenvolupar-los en mostres de sang de pacients amb deteriorament cognitiu lleu”. En primera instància, la meta és que el test sigui útil en el cas de pacients que arriben a la consulta del neuròleg queixant-se de pèrdues de memòria que no els impedeixen ser autònoms en el seu dia a dia. Tot i els símptomes, només el 15 per cent d’ells té realment Alzheimer, però el diagnòstic precoç és vital per millorar la seva qualitat de vida i ajudar la comunitat científica a avançar en la lluita contra aquest tipus de demència.

Com relata Barrachina, “en qualsevol malaltia, com més aviat s’ataqui el problema millor, però més encara en el cas de l’Alzheimer, perquè pots estar més de vint anys amb la malaltia però sense tenir-ne cap símptoma”. El problema és que durant aquest temps, les neurones del cervell es van morint i això és irreversible: quan arriba el diagnòstic, és massa tard per reparar els teixits danyats. És per això que la taxa d’èxit dels assajos clínics de fàrmacs dissenyats per frenar l’Alzheimer és de només el 0,4%. No es que no s’hagin fet bé les coses, reflexiona la directora general d’Admit Therapeutics, sinó que “els estudis s’han fet amb pacients amb demència lleu, que estan a l’inici de la malaltia però que des d’un punt de vista anatòmic tenen el cervell ja molt afectat, amb moltes neurones mortes”. “Potser hi ha fàrmacs que podrien tenir certa efectivitat però no se n’ha pogut demostrar l’eficàcia perquè els pacients que entren a l’estudi ja estan en una fase massa avançada de la demència”, certifica la cofundadora del grup. En canvi, si es pot determinar quins pacients amb deteriorament cognitiu lleu tenen Alzheimer i quins no, el triatge dels assajos es podrà fer de manera més acurada i es podrà demostrar l’efectivitat de més medicaments.

Per aconseguir fer aquest salt de gegant, els investigadors d’Admit Therapeutics estan ideant un sistema per recollir sang de pacients amb deteriorament cognitiu lleu durant la primera visita que fan al metge, purificar l’ADN d’aquesta sang, processar-ho al laboratori i enviar-ho al seqüenciador d’ADN. Allà obtindran una informació que s’haurà de processar bioinformàticament amb l’algoritme predictiu que Admit Therapeutics ha de desenvolupar. Finalment, gràcies a un software que també elaborarà la firma, es podrà emetre un informe de diagnòstic.

Per a tota la població

Així, de la mateixa manera que les analítiques de sang actuals informen a partir de determinats rangs del risc de tenir algunes malalties, com ara cardiovasculars si es té el colesterol alt o diabetis si la glucosa surt massa elevada, l’objectiu és donar un rang de valors que determinin si una persona està o no a l’inici de la malaltia de l’Alzheimer. Un cop creat i validat el sistema per saber si les persones amb deteriorament cognitiu lleu tenen aquesta malaltia, la start-up catalana vol ampliar l’estudi a persones sanes d’entre 45 i 65 anys i verificar si la seva tecnologia pot servir per determinar que es té la malaltia fins i tot anys de manifestar-ne els primers símptomes.

Admit Therapeutics està reclutant pacients amb pèrdues de memòria lleus des de l’any 2015 i han d’ampliar l’estudi a 350 persones per obtenir l’algoritme predictiu en el qual es basarà el seu test de diagnòstic precoç de l’Alzheimer. Com explica la seva directora general i cofundadora, Marta Barrachina, el següent estadi serà la validació clínica del sistema. Per aconseguir-ho acaben de tancar una inversió americana, una campanya de crowdfunding i una inversió europea de 4,2 milions d’euros.

9
anys
fa que es va crear el projecte de recerca que va donar origen a l’‘start-up’ Admit Therapeutics
350
pacients
més ha d’estudiar la companyia per obtenir l’algoritme predictiu que necessita per diagnosticar precoçment l’Alzheimer


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona