Societat

Fires sí, però sense atraccions, mercats de carrer ni barraques

Girona aposta per mantenir les Fires de Sant Narcís adaptant-les a les limitacions del context sanitari

La programació es redueix a la meitat de dies i es proposen actes descentralitzats a la ciutat i en espais reduïts

La resposta és sí. Hi haurà fires i Girona celebrarà la festa major de Sant Narcís, però en un format diferent. El vicealcalde de la ciutat, Quim Ayats, i la regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana, van desvelar ahir les grans línies d’un dels esdeveniments més emblemàtics i multitudinaris de la capital de la demarcació, i que aquest any s’haurà de reinventar.

Les regles que hauran de regir en aquesta edició atípica de les Fires de Sant Narcís són evidents: vetllar per la salut, prevenir el risc de contagi de la Covid-19, que no afluixa, i alhora garantir que la ciutadania pugui gaudir de la seva festa major. Per fer-ho possible s’han decidit renúncies importants: espais i aspectes de la programació tan nostrats com els concerts i les barraques de la Copa, les atraccions a la Devesa o les fires al carrer, aquest any no es faran.

Cinc dies

La primera “retallada” serà en la durada de les fires, que passa dels deu dies que es programaven aquests últims anys a només cinc: del 28 d’octubre fins a l’1 de novembre. Els mercats i fires que ocupaven diàriament les edicions anteriors d’aquestes fires no són compatibles amb el context actual i no es faran. Els espais i carrers estrets del centre de la ciutat que feien l’encant d’aquests banys de multituds xoquen avui amb els protocols del Procicat i no permetrien el respecte dels límits d’aforament imposats, ni les distàncies entre públic ni parades. Es potenciaran actes descentralitzats i espais reduïts. “No és moment de plantejar aquests esdeveniments davant de la seguretat de les persones”, diu la regidora de Promoció Econòmica, referint-se a les fires cancel·lades.

“La voluntat de l’Ajuntament és que aquestes Fires es facin. Seran unes Fires de Sant Narcís diferents, però perquè siguin unes Fires segures tenim tots una responsabilitat. Hi posarem tot de la nostra part, però només seran segures si ho fem tots”, afegeix Ayats, fent una crida a la responsabilitat. El detall de la programació es decidirà en els pròxims quinze dies, amb la mirada posada, però, en l’evolució de la situació sanitària.

LES FRASES

La voluntat de fer-les hi és; la responsabilitat que siguin unes Fires segures és de tots nosaltres
Quim Ayats
Vicealcalde de l’Ajuntament de Girona
Tots els sectors d’activitat seran representats en la Fira de Mostres, diferent però de qualitat
Glòria Plana
regidora de Promoció Econòmica de Girona
Fira de Mostres

Durarà també cinc dies i sense les carpes a la Devesa

La Fira de Mostres també es farà, però no s’escapa de les indispensables limitacions i adaptacions al context sanitari. El certamen es limitarà a cinc dies, que coincidiran amb el període de Fires, del 28 de d’octubre a l’1 de novembre. Gloria Plana explica que des del mes de juliol, l’Ajuntament i Fira de Girona han estat treballant braç a braç amb el sector empresarial i econòmic gironí per prendre la decisió de mantenir la Fira de Mostres. En la balança s’ha tingut en compte la voluntat de mantenir ferma la dinamització econòmica de la ciutat i la demarcació. La clau, però, com per al conjunt de les Fires, serà trobar l’equilibri entre l’organització de l’esdeveniment i la salut dels gironins. “Serà una Fira de Mostres de qualitat, diferent, i serà segura”, avança Plana. La Fira de Mostres serà motiu d’una presentació específica, però segons la regidora es veu factible el compliment dels protocols de seguretat i aconseguir alhora que tots els sectors d’activitats hi siguin representats. Això sí, amb menys parades que els altres anys i sense les carpes que s’instal·laven a la Devesa.

Els concerts

Seran principalment al parc del Migdia i a l’Auditori

El parc del Migdia i l’Auditori són els dos espais escollits per celebrar-hi la major part dels concerts programats per aquestes Fires, tot i que també se’n celebraran en format reduïts en altres escenaris com poden ser els centres cívics. L’Ajuntament explica que els dos espais principals faciliten el control de les restriccions d’aforament, però també la traçabilitat dels assistents si és necessari. Al parc del Migdia una doble corona per al públic ha de permetre evitar les acumulacions dels assistents. En el recinte del concert no s’hi preveu cap tipus barra per consumir. Per assistir als concert caldrà registrar-se prèviament –encara que siguin gratuïts–, i tots els espectadors estaran asseguts. Al parc del Migdia es calcula que es podrà assumir una capacitat d’unes 800 persones com a màxim. Aquestes mesures, però, encara s’han de confirmar i, en tot cas, si s’haguessin de revisar, l’Ajuntament té clar que seria per revisar-les a la baixa i no a l’alça. Els caps de cartell es donaran a conèixer ben aviat, i una altra de les condicions imposades és que tots els concerts s’acabaran a les onze de la nit.

Les absències

Cap activitat a la Copa ni al parc de la Devesa

Ni la fira d’artesania a l’avinguda Ramon Folch i a la plaça Vicens Vives, ni el mercat d’alimentació a la plaça de la Independència, ni la fira del dibuix que tradicionalment omplia la ciutat el dia 1 de novembre es podran portar a terme. També es quedaran buits els espais de la Copa, sense barraques ni concerts, i la Devesa, sense atraccions. S’havia valorat la possibilitat de mantenir la part de les atraccions infantils, però l’entrada en vigor de les últimes restriccions han fet que s’hi renunciés definitivament. No es veuran els castellers pujant les escales de la catedral, però la colla serà present en la programació. Per a la difusió dels actes es crearà un canal de Fires a les xarxes i es retransmetran activitats telemàtiques i els principals esdeveniments presencials per TV Girona i Girona FM.

El pregó

A dins de l’ajuntament per evitar l’efecte crida

Es farà probablement al saló de descans o la sala de plens de l’Ajuntament, amb un retrò des de les cobertes dels centres cívics de la ciutat. L’objectiu, aquí i per al conjunt de les activitats, és no generar un efecte crida en un sol punt de la ciutat.

Els focs

Es faran a Montjuïc perquè es vegin d’arreu

Els focs artificials no es dispararan des de les ribes del Ter sinó des de Montjuïc. Amb el canvi de lloc a un dels punts més alts de la ciutat es pretén que la ciutadania pugui gaudir-ne des del seu domicili, sense concentració de públic al pont sobre el Ter.

Crida a la responsabilitat

L’Ajuntament fa una crida generalitzada a la població

Crida a la responsabilitat però generalitzada; el vicealcalde, Quim Ayats, no vol apuntar a cap col·lectiu en concret a l’hora de demanar seny i prefereix fer el prec al conjunt de la població. “És la nostra actitud, quan assistim a aquests actes, que serà primordial”, diu Ayats. A la pregunta dels mitjans de comunicació sobre eventuals reforços policials, i la possibilitat que es generin botellons, el vicealcalde es limita a confirmar que prenen les mesures corresponents a la programació establerta. Hi afegeix que s’ha optat per fer una programació precisament per evitar concentracions alternatives. Queda clar, però, que si no es poden organitzar les concentracions anteriors dels actes tradicionals de fires, tampoc es podran admetre les acumulacions alternatives.

Actes populars i infantils

Les activitats es preveuen en diferents centres cívics

La programació d’actes populars ocuparà diferents espais de la ciutat, com el Centre Cultural la Mercè, on es farà, entre d’altres, l’audició de sardanes. El ball de gegants serà al parc del Migdia, però sense el recorregut per la ciutat dels altres anys. Per als més petits es conserva la programació de la Copeta i espectacles infantils que es descentralitzaran als centres cívics. Els de l’Onyar, el Pont Major i Sant Narcís són alguns dels centres on ja s’han previst aquestes activitats. El vicealcalde, Quim Ayats, recalca que aquesta programació persegueix un doble objectiu: ajudar el teixit cultural gironí i fer-ho des de la proximitat per garantir el dret dels veïns i veïnes a gaudir de la seva festa major. En aquest sentit, Ayats agraeix l’esforç que estan fent les entitats populars i culturals per adaptar les seves actuacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona