Societat

Les escoles d’educació especial ara són serveis essencials i no es tancaran

Els centres ho celebren però reclamen directrius més clares i recursos per garantir el servei

Es proposen quarantenes preventives a dins de les escoles

Les escoles d’educació especial hauran de mantenir l’activitat davant de nous possibles confinaments després que l’administració les hagi considerat serveis essencials. La representant de les escoles especials a Dincat, Mariona Torredemer, que representa un total de 60 centres a Catalunya, celebra que s’hagi atès la demanda arran dels problemes detectats per donar resposta a les famílies que s’havien de fer càrrec de l’alumnat amb necessitats especials.

Enmig dels neguits i les incerteses que han marcat l’inici de curs reclamen al Departament d’Educació directrius clares per afrontar el curs i no deixar enrere els centres que necessiten més professorat i recursos. “Les ganes de donar servei hi són, però volem tenir la seguretat que ningú ha d’assumir riscos”; explica Torredemer, que diu que encara estudien la proposta d’Educació per fer quarantenes vigilades a dins dels centres en cas que es detecti un positiu en la prova de PCR. “Ens calen protocols clars, criteris justos i recursos dignes”, insisteix la representant de Dincat, que reclama més professionals per atendre els grups estables de com a màxim 8 alumnes.

El col·lectiu exigeix també una resposta clara a l’escolarització compartida, que és una de les principals claus d’inserció de l’alumnat amb discapacitat intel·lectual que fa algunes activitats a l’escola ordinària. Les demandes inclouen també el sobrecost econòmic de neteja i sobretot dels equips de protecció per als educadors per evitar els contagis. “Nosaltres ens protegim, però ells no porten mascareta i sovint és impossible que es puguin mantenir distàncies”, indica la directora de l’escola especial l’Arboç de Mataró, Cristina Carol, que recorda que atenen cinquanta infants i joves amb problemes cognitius i motrius. Des del primer dia han anat incorporant noves rutines tan bon punt els alumnes arriben al centre de la Fundació Maresme amb els autobusos que els traslladen de diferents pobles del Maresme i del Vallès. Les aules ara s’han convertit en l’espai de convivència dels grups reduïts amb quatre alumnes, on també fan el dinar per no barrejar els grups. “Abans es podien moure pel centre i ara han d’estar tancats a l’aula i una estona al pati”, explica Carol, que lamenta les dificultats amb que es troben per cobrir una baixa per la falta d’especialistes d’atenció a la diversitat en la borsa de substituts

LA FRASE

Les ganes de donar el servei hi són, però volem la seguretat que ningú hagi d’assumir riscos
Mariona Torredemer
representant de les escoles especials a dincat

LA XIFRA

7.300
alumnes amb necessitats específiques especials, dels quals 4.138 són a centres concertats de Dincat.

“No tenim por, ho esperàvem amb candeletes”

“Els primers dos mesos tot va anar prou bé, però després et falten mitjans com ara el fisioterapeuta, el logopeda i enyoren la relació amb els companys.” Així explica l’Andreu Moreno com van viure el confinament a casa per fer-se càrrec dels dos fills bessons de 7 anys, en Miquel i l’Andrea, amb un grau de discapacitat d’un 68%. Tant ell com la seva dona, Laura, van poder reduir hores i demanar permisos de feina amb la “sort de ser funcionaris” per fer-se càrrec dels fills i amb l’ajuda de persones de suport que reben unes hores a la setmana. Moreno reconeix que “esperaven amb candeletes” la tornada a l’Arboç, l’escola dels bessons a Mataró, on “no han tingut por” de començar el nou curs. Tot i celebrar que finalment les escoles especials siguin serveis essencials, diu que “és preocupant” que els faltin professionals i recursos. “A ells els ha costat una mica tornar; però, després de retrobar la mestra amb tantes ganes, estan encantats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona