Societat

Vergés augura trobades de Nadal de màxim sis persones

L’evolució de la pandèmia fa preveure la suspensió de les cavalcades de Reis al carrer

El govern calcula que cada setmana hi haurà mil casos de Covid a les escoles i que caldrà aïllar 20.000 persones

Els dinars del proper Nadal hauran de ser reduïts, de sis persones com a màxim, i les cavalcades dels Reis al carrer s’hauran de substituir per uns formats que no impliquin aglomeracions de gent. Així ho va admetre la consellera de Salut, Alba Vergés, en una entrevista a RAC1, en què va explicar que és “molt probable” que la limitació de reunions socials a un màxim de sis persones que va entrar en vigor a Catalunya dissabte continuï vigent per Nadal. Els àpats a les cases són “situacions de risc”, segons Vergés, i per aquest motiu recomana espaiar i no barrejar les famílies. “Haurem de fer un exercici per veure què fem per Nadal com ens separem i com espaiem dinars i sopars.”

Les cavalcades de Reis tampoc podran ser com sempre, ja que duen aparellades unes importants aglomeracions de gent. S’hauran de buscar formats alternatius per intentar “no trencar les il·lusions” dels nens. “Trobarem la manera de no quedar-nos en res”, va assegurar la consellera de Salut. L’Ajuntament de Castelldefels ja ha anunciat que suspendrà els actes multitudinaris dels propers mesos, inclosa la cavalcada de Reis, i apostarà per desenvolupar actes de petit format amb menys públic i per propostes virtuals i telemàtiques, segons fonts municipals. El consistori de Terrassa ha anunciat que està estudiant propostes alternatives per evitar aglomeracions, tot i que encara no ha pres cap decisió ferma sobre la suspensió de la cavalcada.

Preocupació per Madrid

Vergés es va mostrar preocupada per l’evolució de la pandèmia a Madrid i l’impacte que pot tenir sobre Catalunya. Cada dia es mouen, per posar un exemple, 6.000 persones en tren d’alta velocitat entre les dues ciutats. La consellera va demanar al govern espanyol que enviï missatges perquè la ciutadania tracti de reduir els viatges innecessaris. “No vull dir tallar els trens. Vull dir que no hauríem de moure’ns quan la situació és tan complexa”, va argumentar. “No estem especialment bé, a Catalunya”, va dir, tot i que els ingressos “no estan generant ara problemes a les UCI”. El risc de rebrot va baixar 13 punts respecte de dissabte i estava a 194 punts. La velocitat de contagi es va reduir d’1,21 a 1,15.

El govern insisteix en la necessitat d’aplicar controls per detectar símptomes de Covid-19 als passatgers provinents de Madrid per tren o avió. La Generalitat lamenta no haver rebut resposta a la demanda que va fer fa sis dies en aquest sentit, i s’ha posat a disposició d’Aena i Adif per treballar conjuntament en la implementació de controls de temperatura en origen també des de Catalunya. 

La consellera de Salut sí que es va mostrar satisfeta, en canvi, de l’evolució de la pandèmia en les dues primeres setmanes del curs escolar perquè l’impacte “ha estat el previst”. Fins ahir hi havia acumulats 1.792 positius en coronavirus i 20.398 alumnes i professionals confinats. Vergés va assenyalar que la previsió és que el nombre de casos augmenti la setmana que ve i que cada setmana es produeixin mil casos positius nous en l’àmbit escolar. Això podria implicar l’aïllament de 20.000 persones, si es considera que les aules estan amb una ràtio d’uns 20 alumnes –uns 30 a secundària–. “Em preocupa molt si socialment es pot aguantar aquesta situació”, va expressar Vergés, i va recordar que la Generalitat ha demanat a l’Estat baixes laborals per als progenitors que han de tenir cura d’alumnes confinats i que no tenen dret a baixa mèdica, sense èxit.

Haurem de fer un exercici per veure què fem per Nadal, com ens separem i com espaiem dinars i sopars
No vull dir tallar els trens. Vull dir que no hauríem de moure’ns quan la situació és tan complexa
No estem especialment bé, a Catalunya
Alba Vergés
Conseller de salut

Els MIR enceten la segona setmana de vaga

R.M.B.

Els metges residents preveuen un seguiment massiu en la segona setmana de vaga, que faran des d’avui fins divendres, i reconeixen que les posicions per assolir un acord amb les patronals i Salut estan encara allunyades.

Les mobilitzacions estan convocades per Metges de Catalunya. Els MIR reclamen un increment salarial de la jornada ordinària, ja que la retribució, sense les guàrdies, oscil·la entre els 900 i 1.100 euros en el primer any de residència, amb petits increments els anys següents. Volen també una millor retribució de les guàrdies. Reivindiquen que se’ls garanteixi que el 15% de la jornada ordinària es destina a la formació i una correcta supervisió de la seva feina. Reclamen també que la jornada ordinària sigui de 35 hores setmanals, com a la resta de l’Estat espanyol, i que es respecti la normativa pel que fa als descansos.

La proposta d’increment d’un 5% del sou que han rebut els MIR està “lluny” del que podrien considerar “mínim i just”, valora el portaveu del col·lectiu, Àlex Mayer, que xifra el seguiment de la vaga les tres primeres jornades entre el 80% i el 90%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona