Societat

Fan un cribratge a tots els instituts i escoles de Salt

Es pretén esbrinar la cadena de contagis en un municipi especialment afectat per la pandèmia

Ahir va començar el primer cribratge en un institut de la demarcació

A la demarcació hi ha uns 3.000 alumnes i docents en quarantena

El Departament de Salut comença avui un cribratge a totes les escoles i centres de secundària de Salt per detectar asimptomàtics de la Covid-19 i d’aquesta manera poder fer front de manera més eficaç a la situació de la pandèmia en aquest municipi. L’índex de risc de rebrot a Salt se situa en 768,63 punts, quan la mitjana de la regió sanitària de Girona és de 190.

El cribratge als centres d’ensenyament d’aquest municipi el va anunciar ahir el gerent de CatSalut a Girona, Miquel Carreras. “Les mesures aplicades fins ara no han tingut els bons resultats que esperàvem”, va admetre. El cribratge, a través del qual es volen detectar les cadenes de transmissió de la Covid-19, s’haurà de completar amb la feina de les àrees de l’Ajuntament vinculades als serveis socials, atesa la situació social “complexa” d’aquest municipi, va indicar Carreras.

La recerca s’inicia al col·legi Vilagran i els pròxims dies s’estendrà a les escoles El Gegant del Rec, El Pla, La Farga, Les Arrels, Les Deveses, Mas Masó, Silvestre Santaló, Veïnat, Pia i Fedac, el col·legi Pompeu Fabra, els instituts Salvador Espriu, Salvador Sunyer i Aimeric i Vallvera, el centre d’educació especial La Massana, centre de formació d’adults Les Bernades i les escoles bressol El Carrilet, El Lledoner, Petit Príncep i El Barrufet. Ahir, 12 d’aquests centres tenien alumnes o personal docent confinat. On més n’hi havia era l’institut Salvador Espriu (cinc grups, amb 143 positius), l’escola Vilagran (quatre grups i 109 positius) i l’institut Vallvera (tres grups amb 65 positius).

És el segon cop que s’organitza a Salt un cribratge massiu. El primer es va desplegar a principis de setembre i va abastar la població d’entre 15 i 49 anys d’uns barris concrets. S’hi van presentar 1.352 homes i dones, dels quals un 4,4% va resultar positiu.

“Estabilitat tensa”

Des d’aleshores, el factor que es considera determinant en l’evolució de la pandèmia ha estat l’arrancada del curs escolar. Ara mateix hi ha uns 3.000 alumnes i personal docent confinat a la demarcació, pertanyents a 129 centres. El 97% dels alumnes estan seguint el curs a l’aula, va indicar ahir el director d’Educació a Girona, Martí Fonalleras, que va resumir la situació qualificant-la d’“estabilitat tensa”.

Cribratge a Anglès

Les explicacions de Carreras i Fonalleras van tenir lloc a l’institut Rafael Campalans d’Anglès, on ahir va començar el primer cribratge en un centre d’ensenyament de la demarcació. La decisió es va prendre arran de detectar-hi una vintena de positius. Actualment, el centre té sis dels seus 27 grups, amb 162 alumnes (el 30% del total) en quarantena. Quant al personal docent, n’hi ha dos d’entre els 70 que formen la plantilla. Està previst fer més de 1.500 proves a alumnes, personal de la casa i familiars.

LES XIFRES

12
centres d’ensenyament
de Salt tenen alumnes o professors confinats.
129
escoles i instituts de la demarcació tenen algun positiu.

Mascareta obligatòria, també a les escoles rurals

El Departament d’Educació no farà excepcions amb les escoles rurals i continuarà obligant els alumnes de primària a tenir posada la mascareta a la classe, tal com passa a la resta de centres escolars amb els estudiants de més de 6 anys. Ho va afirmar ahir el director del Departament a Girona, Martí Fonalleras, en referència al cas de l’escola Finestres de Mieres. Els pares d’aquest centre reclamen que s’eximeixi la seva mainada d’aquesta mesura de seguretat perquè, a la pràctica, en ser Mieres un poble petit, els nens de primària (31) constitueixen un grup estable de convivència. També esgrimeixen que no s’ha registrat cap cas de Covid-19 al poble. Per contra –fan notar–, el fet d’haver de dur la mascareta està suposant als alumnes “molèsties i dificultats per a l’aprenentatge i les relacions”. Fonalleras va replicar que el risc de contagi no té res a veure amb el nombre d’alumnes ni amb la quantitat de veïns del municipi, sinó que es tracta d’una qüestió “de sentit comú” i que l’única manera de permetre que no es portés la mascareta seria tenir tot el municipi confinat. A més de ser una mesura de prevenció, és una mesura “de solidaritat”, va remarcar.

Els familiars dels alumnes de l’escola de Mieres van protestar no duent la mainada a l’escola dimarts passat. Sobre aquest absentisme, el representat d’Educació va assegurar que no es té la intenció de sancionar, ja que es prefereix convèncer els pares. També va recordar que no dur-los a classe vulnera un dret fonamental de les criatures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES