Societat

El nou Pla de Barris de Barcelona s’amplia a set barris més amb un pressupost total de 150 milions

Es crea un àmbit centrat en l’emergència climàtica i es busca incidir especialment en l’educació i la salut pública

El Pla de Barris 2021-2024 de Barcelona s’ampliarà a set barris més i arribarà a un total de 23. Així ho ha anunciat l’Ajuntament de la ciutat en la presentació del nou pla, que mantindrà la dotació pressupostària de 150 milions que ja tenia el pla antic. El regidor de Presidència i Pla de Barris, Jordi Martí, ha lamentat que no s’hagi pogut ampliar el pressupost respecte als darrers quatre anys però ha assegurat que s’ha fet un esforç per mantenir-lo tenint en compte la crisi derivada del coronavirus. Com a novetat, el nou pla també suma un nou àmbit d’intervenció basat en la sostenibilitat ambiental i l’emergència climàtica, i també busca tenir especial incidència en l’àmbit d’educació i salut pública.

Per la seva banda, el president del Consell Assessor del Pla de Barris, Oriol Nel·lo, ha lamentat que el pla estigui “limitat” i no es pugui estendre a la resta de l’àrea metropolitana perquè, segons ha argumentat, les desigualtats no són només a la capital catalana sinó que també existeixen a l’interior dels municipis de la zona. “És absolutament necessari que l’esforç que fa Barcelona es pugui ampliar a tot l’àmbit metropolità”, ha reclamat. En un sentit similar s’ha expressat Martí, que ha reivindicat que cada vegada més les desigualtats no entenen de fronteres municipals.

Nou àmbit

A aquest nou pla de barris s’hi afegeix un nou àmbit d’intervenció, que se centrarà en la sostenibilitat ambiental i l’emergència climàtica. El consistori ha assenyalat que s’intentarà afavorir la mobilitat no contaminant i reduir els impactes que el soroll i cotxes generen al barri, se seguirà promovent la rehabilitació energètica dels edificis i es promourà sistemes d’energia verga amb retorn social.

Aquest nou àmbit se suma als cinc existents: drets socials, equitat de gènere i acció comunitària; habitatge; ocupació, impuls econòmic i economia social; espai públic i accessibilitat; i educació i salut pública. Precisament sobre aquest darrer Martí ha assenyalat que s’hi farà “especial incidència” de resultes de la crisi sanitària per a la Covid-19.

Set barris més

L’Ajuntament ha justificat la incorporació de set nous barris al Pla de Barris per la incidència que la pandèmia tindrà especialment en les zones vulnerables. Els set nous barris són Verdum, Can Peguera, Turó de la Peira i La Prosperitat (Nou Barris), el Carmel i Can Baró (Horta-Guinardó), Poble Sec (Sants-Montjuïc), i tot el Raval –fins ara només s’havia actuat sobre el Raval-Sud-.

Tot i l’ampliació de barris s’ha mantingut l’actuació intensiva a 8 dels 16 barris de l’edició anterior –Zona Nord, Trinitat Nova, Roquetes i Verdum, Turó de la Peira i Can Peguera, la Prosperitat, Trinitat Vella, Besòs i el Maresme, Raval, Carmel i Can Baró i Poble Sec-.

A banda, l’Ajuntament ha destacat que el nou Pla de Barris tindrà dos nivells d’intensitat, de manera que hi haurà cinc plans de barris amb un desplegament de polítiques estructurals i de manteniment, que seran el de Bon Pastor i Baró de Viver, la Verneda, Gòtic Sud, Sant Genís i la Teixonera i la Marina (de Prat i de Port Vermell). Segons l’ajuntament, a aquestes zones s’hi mantenen programes educatius, de rehabilitació i ocupació que requereixen una aplicació més llarga en el temps per revertir tendències, però sense una dotació específica per obres.

Martí ha aclarit que la selecció dels barris no s’ha determinat per indicadors de salut pública derivats del coronavirus, però sí que s’ha tingut en compte el possible impacte que la crisi econòmica hi tindrà.

Pla de Barris 2017 - 2020

Martí ha assenyalat que el pla 2017-2020 està a dia d’avui un 91% de l’execució total i està previst que s’acabi la legislatura amb entre un 94 i un 95% executat. Segons ha explicat no s’ha pogut completar al cent per cent a causa de l’aturada provocada pel coronavirus.

Al llarg d’aquests quatre anys s’han desplegat més de 600 accions, de les quals el 68% incideixen en l’educació i els drets socials. A més, s’han executat 73 obres de les quals 11 són millores de centres educatius, 49 impacten directament en millores de l’espai públic i 13 són millores o construccions de nous equipaments comunitaris. El pressupost, quer també era de 150 milions, s’ha repartit en 32,5 milions en l’àmbit educatiu, 20,4 milions en drets socials, 16,7 milionsen habitatge, 14,1 milions en ocupació i impuls econòmic i 66,1milions en espai públic.

Segons han remarcat des de l’ajuntament, el pla s’ha hagut d’adaptar al coronavirus i s’han orientat les accions a abordar els problemes derivats d’aquesta crisi, amb mesures com la creació de 7 oficines d’acompanyament per facilitar l’accés a famílies a les diverses ajudes en marxa, el reforç d’oferta cultural i de lleure per a infants; la reducció de la bretxa digital o l’impuls d’una alimentació saludable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona