Societat

La importància de començar a estalviar al més aviat possible

Els experts aconsellen planificar l’estalvi per a la jubilació en el començament de la vida laboral, quan es pugui tenir capacitat d’estalvi. La cartera de productes en aquest sector és àmplia i variable per ajustar-se a les diferents necessitats del client

A l’Estat espanyol el sistema de previsió social està configurat en tres pilars. En primer lloc, està basat en un sistema públic de pensions, gestionat per la Seguretat Social i finançat a partir d’un model de repartiment –els treballadors en actiu financen el pagament de les pensions dels pensionistes–, amb finançament obligatori d’empreses i treballadors. Aquest pilar constitueix la principal font d’ingressos per a la majoria dels ciutadans. En segon lloc, el sistema de previsió social complementària, constituït a través de les empreses, en què tenen cabuda els plans de pensions d’ocupació i també les assegurances col·lectives d’empreses. I en tercer lloc, hi ha el sistema de previsió social complementària formalitzat pels individus, com són, entre altres, els plans de pensions individuals i associats (PPI).

El segon i tercer pilar, en contraposició amb el primer pilar, formen part d’un sistema finançat de manera voluntària per les empreses o pels ciutadans. Aquests dos pilars s’enquadren en el compromís institucional d’establir un model complementari, tal com es recull de manera expressa en el Llibre Blanc de les pensions de la Comissió Europea.

Però l’envelliment de la població, i el fet que la sostenibilitat del model públic de pensions té riscos crònics i les bases i les configuracions sobre les quals es va construir el model actual han canviat radicalment. La pensió mitjana actual de jubilació de la Seguretat Social és de 1.167 € al mes, i de 728 € la de viduïtat. Hi ha una esquerda de gènere en les pensions a l’Estat espanyol del 34%: la la diferència en les taxes de cobertura entre homes i dones és de 27 punts percentuals. Aquesta diferència es va reduint en les edats més recents. Així, el sistema públic de pensions haurà de continuar sent el primer pilar del model de previsió, però també serà necessari que sigui revisat i ajustat,. En altres països ja s’han fet reformes com la de retardar l’edat de la jubilació, augmentar el nombre d’anys per calcular la pensions, definir la pensió de jubilació en funció de l’esperança de vida, deslligar la revisió de les pensions d’IPC i potenciar l’estalvi des de les empreses.

Per fer front a una jubilació és aconsellable planificar l’estalvi a l’inici de la vida laboral. Poder disfrutar d’un nivell adequat d’ingressos per quan arribi el moment de jubilar-se ha de ser essencial. I és aquí on la complementarietat entre les pensions públiques i els sistemes d’estalvi privat poden tenir un paper important. Un pla de pensions és un producte d’estalvi per a la jubilació amb importants avantatges fiscals. Complementa la pensió pública de jubilació per poder mantenir una qualitat de vida determinada després de la retirada professional. Actualment, el mercat ofereix una àmplia gamma de productes destinats a estalviar per a la jubilació.

1.167
euros
és la pensió mitjana actual de jubilació de la Seguretat Social, mentre que la de viduïtat és de 728 euros
20%
de la població,
és a dir, més de 9,5 milions de persones, tenen contractats productes exclusius per a la jubilació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

S’eleven a sis les defuncions a la residència de Ribes de Freser pel brot de covid-19

ribes de freser

El cementiri de Montjuïc obre un espai de dol gestacional i neonatal

barcelona

El Trueta suspèn operacions

girona/ palamós

L’alcaldessa denuncia un edil de Riudellots que es va reenviar correus

RIUDELLOTS

Merkel demana un “esforç nacional”

Berlín

Una vintena de sensesostre a l’espai habilitat a Girona

girona
Vaga de dones a Polònia pel dret a l’avortament

Vaga de dones a Polònia pel dret a l’avortament

VARSÒvia

Un test deixa fora de les oposicions prop de 500 aspirants a bomber

barcelona

Més eines per controlar aglomeracions als parcs

barcelona