Societat

Els morts i malalts d’UCI creixen fins a xifres del maig

Ahir es van notificar 51 defuncions i 25 ingressos més a cures intensives

Un 38% de les UCI són de pacients de Covid-19

El Departament de Salut va notificar ahir 51 morts més per coronavirus. És la xifra més alta de morts diaris des de l’11 de maig, en què se’n van notificar 56 i mostra l’escalada ascendent que des de la setmana del 3 al 9 d’octubre està experimentant la pandèmia a Catalunya. Les defuncions setmanals estan lluny de les 2.649 que hi va haver la setmana crítica, entre el 30 de maig i el 5 d’abril, però ja superen el centenar de víctimes i el degoteig d’ingressos de malalts de Covid-19 a les unitats de cures intensives també augmenta fins al punt que ahir ja hi havia 239 persones, 25 més que el dia abans, una xifra que no es veia des del 25 de maig.

Actualment estan ocupades a Catalunya un 80% de les UCI i els malalts de Covid-19 ja representen un 38% d’aquesta ocupació, segons dades del CatSalut, la qual cosa ha portat alguns hospitals a alertar que potser d’aquí a pocs dies s’hauran de començar a reprogramar visites d’altres malalties.

Però des del Departament de Salut s’insisteix que precisament les mesures que s’han adoptat són per evitar que això passi. “El nostre sistema no s’ho pot permetre”, va assegurar ahir el secretari de Salut, Marc Ramentol, que va demanar a la població que extremi les mesures de prevenció i “faci pinya amb el sistema públic i els seus professionals”.

La sotsdirectora del Servei Català de la Salut, Marta Chandre, va negar que el departament hagi donat cap indicació en aquest sentit. Sí que va reconèixer que les xifres són preocupants, amb un increment de les urgències per Covid en l’atenció primària del 18% al 25% i dels casos atesos als hospitals, que, sense comptar els malalts d’UCI, han passat d’un 7% a un 14,5% del total. “Més enllà de les xifres és la tendència i la rapidesa les que ens posen en alerta”, va subratllar Chandre, que va insistir que l’objectiu “és garantir l’atenció de les persones, tinguin Covid o no”.

L’estat crític de la pandèmia és visible també en els ingressos hospitalaris. Ahir hi havia 1.385 persones ingressades, 77 més que el dia abans. I la tendència és creixent, tal com van destacar tant el responsable de la unitat Covid-19, Jacobo Mendioroz, que va definir la situació de “complicada”.

Respecte a la possibilitat de decretar el toc de queda, ahir Ramentol va explicar que la proposta ha de venir de l’Estat i que, “un cop estigui sobre la taula, el Departament de Salut ho valorarà”.

Alerta del negacionisme

D’altra banda, un informe del Consell de l’Audiovisual de Catalunya va alertar ahir que el relat acientífic que nega la pandèmia de Covid-19 o que l’atribueix a causes tan dispars com ara el 5G o el rastre dels avions, i no pas al virus SARS Cov-2, fa forat a les xarxes socials. L’organisme ha analitzat 30 vídeos distribuïts a través de Youtube, Facebook, Instagram i Twitter que han estat considerat falsos tant per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com pel Col·legi de Metges de Barcelona.

L’organisme ha posat en coneixement de les quatre empreses la presència d’aquests vídeos falsos a les seves xarxes. Alerta de la seva àmplia difusió fins al punt que dos dels quals han arribat a tenir 13 milions d’interaccions.

LES XIFRES

51
morts
més va notificar ahir el Departament de Salut, la xifra més alta des de l’11 de maig passat.
25
malalts
van ingressar a unitat de cures intensives. Els pacients de Covid-19 ja ocupen un 38% de llits de crítics ocupats.

‘Autoproves’ a les residències

Juntament amb els instituts, els professionals de les residències seran uns dels primers que faran ús de les autoproves, un sistema d’autopresa que, amb la supervisió d’un professional, permet saber de manera ràpida si una persona està infectada o no. És una de les mesures d’un nou pla de reforç que pretén millorar la relació amb les famílies. Entre el 9 i el 15 d’octubre s’han fet 4.126 proves PCR, de les quals un 6,7% han donat positiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona