Societat

Un Sant Narcís només cultural

Se suspenen el pregó, els focs i els concerts al parc del Migdia

Es mantenen els actes de l’Auditori i La Mercè

La cultura popular tindrà un espai virtual

Girona va suspendre les Fires el 1918 per la grip espanyola

No podem parlar de Fires sinó d’activitats culturals programades per Sant Narcís . El vicealcalde de Girona, Quim Ayats, va reconèixer ahir que “davant d’aquesta greu crisi sanitària no és possible que Girona celebri la festa major tal com la coneixem”. Així, l’Ajuntament ha decidit reformular les Fires de Sant Narcís fent una aposta “cent per cent cultural”. Les noves restriccions per frenar la pandèmia han obligat el consistori gironí a aquests canvis. Ayats va recordar que la setmana passada encara s’estava treballant en una seixantena d’actes entre el 28 d’octubre i l’1 de novembre. D’aquesta manera, i davant les últimes mesures del Procicat, s’ha optat per mantenir una trentena d’activitats culturals per a tots els públics en espais tancats on es pot controlar l’aforament i on, tot i ser gratuïts, caldrà reserva prèvia i amb un límit d’entrades per persona i activitat. Cada ciutadà podrà retirar entrades per a dos espectacles i reservar-ne quatre com a màxim per a cadascun.

No hi haurà ni pregó, ni castells de focs artificials des de Montjuïc ni els concerts al parc del Migdia. En aquest últim cas s’està treballant per reprogramar-los. El que no cau de la programació són els concerts previstos a l’Auditori i al centre cultural La Mercè. Als centres cívics de Pont Major, Ter, Onyar, Pla de Palau, Mas Abella i La Marfà s’hi faran els actes més familiars amb una voluntat descentralitzadora. Quim Ayats va remarcar l’impuls que, amb aquesta programació, l’Ajuntament ha volgut donar a la creació local i catalana: “Donem suport al sector cultural de la demarcació i al seu valor intrínsec per al territori.”

Cultura popular

Ayats va destacar que fins a última hora havien treballat amb les entitats de la cultura popular. “Els ingredients de la cultura popular bàsics són el carrer i la seva gent, i precisament això en aquests moments no és possible”, va recordar el vicealcalde. Amb tot, les entitats de cultura popular han volgut ser presents en aquesta “programació cultural de Sant Narcís”. D’aquesta manera, a l’Auditori de Girona, el dissabte 31 d’octubre al migdia, la Fal·lera Gironina i els Diables de l’Onyar faran balls de la imatgeria de Girona amb l’àliga, els gegants, els capgrossos, la mulassa i els dracs. També es penjaran a la web www.girona.cat/santnarcis vídeos d’actes de les Fires d’anys anteriors com el toc de matinades, la passejada de capgrossos, la trobada de gegants o la lectura de versots de la bruixa de la catedral. “Encara que fos virtual, volíem que la cultura popular hi tingués presència”, va assenyalar Ayats.

El Sant Narcís cultural comença divendres a La Mercè amb l’audició de sardanes a càrrec de la Cobla Mil·lenària a les 17 h. També s’hi faran l’audició del divendres 30 d’octubre a les 19 h a càrrec de la cobla La Selvatana i el concurs individual de sardanes revesses de Girona per Tots Sants a les 17 h. A l’Auditori de Girona s’han programat els concerts de Joan Garriga, el dimecres 28 d’octubre, a les 20.30 h, i el de Doctor Prats el dijous 29 d’octubre. A l’Auditori també hi haurà el concert de La Principal de la Bisbal el dijous 29 d’octubre a les 12 h; el del Cor Maragall per Tots Sants al migdia, i la tradicional cantada d’havaneres del grup Terra Endins, també l’1 de novembre, a les 18 h, i que cada any es feia a les escales de la catedral.

Tots els concerts es podran seguir en directe pel web de l’Ajuntament, www.girona.cat, i per TV Girona. El programa es complementa amb les representacions del Circ Raluy Legacy –que està instal·lat a la Copa–, jornades de portes obertes als museus, la missa pontifical del 29 d’octubre i una gimcana fotogràfica el dissabte 31.

Girona va suspendre les Fires de Sant Narcís l’octubre del 1918 arran de la grip espanyola i l’únic que va mantenir va ser el mercat del bestiar dels dissabtes. Durant la Guerra Civil, el 29 d’octubre del 1936, al Teatre Municipal s’hi va fer un homenatge a Lorca amb Bodas de sangre. Es podia llegir a L’Autonomista del mateix dia: “Degut a la guerra civil provocada per les dretes i els militars traïdors, aquest any no s’ha confeccionat, com és natural, cap programa de festes. Ni nosaltres hem publicat, després de 35 anys no interromputs, el Suplement literari amb el qual obsequiàvem els nostres abonats, en la diada anomenada de Sant Narcís”.L’any passat es van suprimir les barraques pels aldarulls de la sentència del procés i el 2017 no hi va haver castell de focs per l’empresonament dels líders de l’1-O.

LES FRASES

Davant d’aquesta greu crisi sanitària no és possible que Girona celebri la festa major tal com la coneixem; no podem parlar de Fires
No hi haurà ni pregó, ni castells de focs des de Montjuïc ni els concerts al parc del Migdia
Quim Ayats
VICEALCALDE de girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp