Societat

Salut vol mesures 15 dies més

Vergés demana “més temps” perquè es consolidi la tendència a la baixa que ja s’aprecia en els contagis

Les previsions actuals indiquen que a finals d’aquesta setmana s’haurà arribat al pic assistencial

“Aquest any el Nadal s’haurà de celebrar d’una manera diferent”

La consellera de Salut, Alba Vergés, va evitar ahir avançar cap data concreta per començar a aixecar les mesures de restricció vigents ara per ara a Catalunya. Els periodistes li ho van preguntar de totes les maneres possibles. Si duraran tot el mes de novembre, si encara hi haurem de conviure per Nadal... Però ella va donar sempre la mateixa resposta: “Necessitem temps perquè es consolidi la baixada. Hem d’anar a poc a poc.”

Qui sí que va ser més explícit va ser el secretari general de Salut de la Generalitat, Marc Ramentol, que en una entrevista a RAC1 va dir que el seu departament proposarà allargar quinze dies més les restriccions actuals per continuar frenant l’epidèmia de la Covid-19, ja que considera prematur pensar encara en escenaris de desescalada.

Ramentol va explicar que no es pot prescindir de mesures com el toc de queda i el confinament perimetral, perquè s’ha demostrat que estan servint per fer baixar tant el nombre de contagis com la taxa Rt. A més, va puntualitzar que no és prudent retirar les restriccions quan encara no s’ha arribat al pic de pressió assistencial en el sistema sanitari.

En aquest sentit, la consellera es va mostrar optimista i va assegurar que la previsió, si es manté l’actual tendència decreixent pel que fa al nombre de contagis, és que Catalunya “superi el pic assistencial a finals d’aquesta setmana”. Des del 16 d’octubre, quan es van adoptar les primeres mesures, el nombre de contagis ha anat baixant, però no pas el nombre d’ingressos, que ha augmentat. Ahir hi havia 2.793 persones ingressades, de les quals 578 estaven en unitats de cures intensives, i el percentatge de positius a les residències ja havia superat el 2%.

El responsable de la unitat Covid, Jacobo Mendioroz, va reiterar que, pel que fa als contagis, “ja hem superat el pic i anem en descens”, però va matisar que per prendre decisions sobre les mesures “cal analitzar la velocitat amb què estem baixant”.

La voluntat del departament és reunir-se amb tècnics i representants del govern al llarg d’aquests dies per poder fer una avaluació global de la situació a finals de setmana. Mendioroz va recordar que, “sense les mesures adoptades, en lloc d’estar en els 4.000 casos diaris, ens situaríem entre els 12.000 i els 14.000”. Però també va reiterar que la situació als centres de primària i als hospitals encara és crítica i “insostenible”. “No és una qüestió de números. El grau de tensió personal i col·lectiva és molt alt.”

En la mateixa línia, Ramentol va deixar clar que primer caldrà alliberar la capacitat assistencial de la sanitat, sobretot pel que fa a la primària, que ja no pot donar resposta a les patologies cròniques, abans de pensar en una desescalada que, si és “excessivament ràpida”, podria acabar creant una situació epidemiològica molt més greu que l’actual. Mendioroz ho va explicar amb xifres de manera més gràfica. “No és el mateix començar una escalada amb una mitjana de 1.000 casos com teníem a principis d’octubre que amb els 4.000 actuals”, va resumir. Per això, Vergés va recordar els objectius que s’ha marcat Salut per tornar a la situació prèvia a les mesures. Que l’Rt sigui inferior a 1, tenir 300 persones a les UCI i no passar dels 1.000 casos al dia. “Som molt lluny de tot això”, va subratllar Vergés.

Tercera onada

Ramentol va assenyalar que s’espera una tercera onada aquest hivern, si bé va admetre que és difícil predir quan es produirà. El que sí que cal evitar sigui com sigui, i això explica la prudència a l’hora d’aixecar les mesures, és que se sobreposessin totes dues. Si això passés, va dir Ramentol, la situació seria “d’una gravetat molt més important que l’actual”.

Vergés va admetre també que hi haurà una tercera onada. “L’única manera d’evitar-ho seria que no hi hagués epidèmia”, va sentenciar. Per això és tan important “que les mesures durin fins que es consolidi la baixada”. L’objectiu del departament és que la tercera onada “pugui ser més suportable en l’àmbit assistencial i també per a tota la societat”.

Tant Ramentol com Mendioroz van explicar que el fred ha impulsat la virulència del virus i que és això el que ha propiciat aquest increment tan fort del nombre de contagis. El secretari general de Salut va admetre que, un cop superat el pic assistencial actual, serà el moment de començar a pensar en el Nadal. “Són celebracions que tots necessitem, però entre tots hem de veure com les fem. Ningú vol que els Reis ens portin un nou rebrot epidèmic”, va assenyalar. I va subratllar que l’epidèmia “no entén de treves” i que el Nadal arribarà el 25 de desembre, com sempre, però s’haurà de celebrar d’una manera diferent per garantir les mesures de seguretat i de prevenció. “En funció de la situació epidemiològica que tinguem a principis de desembre, mirarem què podem fer”, va concloure.

El risc de rebrot, que la setmana del 23 al 29 d’octubre va arribar als 901 punts, va baixar ahir 27 punts i es va situar en els 670. La taxa Rt va baixar lleugerament, fins a 0,92, quan la setmana passada era d’1,16. Al llarg de l’última setmana, s’han fet 207.024 proves PCR i 60.428 tests d’antígens, dels quals un 10,94% han donat positiu, també per sota del percentatge de l’interval anterior (12,19%). La mitjana d’edat de les persones positives s’ha situat en 40,42 anys.

L’única manera d’evitar una tercera onada és que no hi hagués epidèmia
Alba Vergés
consellera de salut
En funció de la situació que tinguem a principis de desembre, mirarem què podem fer
mir
Marc Ramentol
secretari general de salut
No és el mateix començar una escalada amb 1.000 casos que amb els 4.000 actuals
Jacobo Mendioroz
responsable unitat covid

Una hora més per buscar menjar per emportar-se

La pròrroga de les mesures actuals per contenir la Covid-19 incorporarà una ampliació de l’horari per anar a buscar menjar per emportar-se, que fins ara acabava a les 21 hores i que passarà a ser fins a les 22 hores.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va explicar ahir que en aquest cas es podrà arribar a casa més tard de les 22 hores, quan comença el toc de queda, sempre que es disposi del tiquet de compra.

Aquest canvi no afecta l’hora límit d’entrega del menjar, les 23 hores, per part dels riders, que es mantindrà igual. Sàmper va recordar que “les mesures són dures i feixugues, però necessàries”, i va insistir que la lluita contra el coronavirus “és una cursa de llarga durada en què no hi ha solucions màgiques ni immediates”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt