Societat

Entre l’esperança i la prudència

Els experts reben els resultats preliminars de la vacuna de Pfizer com una excel·lent notícia però rebaixen les expectatives

No creuen que sigui tan imminent com diu Illa

Els bons resultats preliminars de la vacuna de Pfizer i BioNTech contra la Covid-19, amb una cobertura del 90%, és una excel·lent notícia. Fins aquí tots els experts consultats hi estan d’acord. Els resultats són esperançadors perquè, com explica el cap de la unitat de malalties infeccioses del Taulí, Manel Cervantes, “és el primer cop que a la meitat de la investigació hi ha uns resultats tan positius”.

Ara bé, això no vol dir que la vacuna arribi a finals d’any. Cervantes explica que aquesta vacuna “està feta amb una tecnologia nova que té una important limitació, i és que s’ha de conservar a 70 graus sota zero”. Això, com també opina el cap de la unitat de malalties infeccioses de l’hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante, “és una dificultat logística” que s’afegeix al fet que l’estudi encara no ha estat publicat a cap revista científica i ha estat només “una nota de premsa de la farmacèutica”.

Ni Almirante ni Cervantes creuen que s’hagi de donar per fet que les primeres dosis arribaran al gener com va dir ahir el ministre de Sanitat, Salvador Illa. “És veritat que han demanat ja una sol·licitud per obtenir una autorització d’emergència, però jo no crec que la tinguem abans de la primavera”, precisa Cervantes.

Almirante, per la seva part, subratlla que les conclusions són parcials perquè “s’han ofert només els resultats de la meitat de les persones escollides per a l’assaig clínic” i “tampoc se sap la tipologia dels participants”. “A mi l’anunci d’Illa, quan encara no ha acabat l’assaig clínic, em sembla precipitat”, diu.

També el director d’IrsiCaixa i cap del servei de malalties infeccioses de l’hospital Germans Trias de Badalona, Bonaventura Clotet, va demanar ahir no “magnificar” l’anunci de la vacuna, que va atribuir a una estratègia de “màrqueting” i a “pressions econòmiques”.

En la mateixa línia, l’investigador Salvador Macip insisteix que “són dades preliminars que en altres moments no s’haurien anunciat”. Macip opina que caldrà esperar al final de la fase 3 per comprovar si les xifres es mantenen. “Si és així, és una bona notícia, perquè s’esperava una cobertura més propera al 70%.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona