Societat

‘25-N. Elles’, quatre vides de dones truncades a Figueres

Avui s’estrena un documental amb el testimoni de quatre figuerenques que han patit violència masclista

La campanya ‘Acabem amb els mites’ busca l’atenció dels més joves a les xarxes

El documental 25-N. Elles. Vides truncades per violències masclistes a Figueres, una idea original del servei integral d’atenció a les dones (SIAD) de la ciutat, exposa el testimoni de quatre figuerenques de 25, 32, 52 i 69 anys víctimes de violència masclista. El treball s’estrenarà avui a les vuit del vespre a través del canal YouTube de l’Ajuntament de la ciutat, que ha impulsat la producció del documental i també la campanya Acabem amb els mites, una iniciativa que té com a receptors els joves.

Susanna Bosch, coordinadora i entrevistadora del documental, assenyala “la sensibilització contra tot tipus de violència masclista” com a primer objectiu del treball. “Volem anar més enllà parlant de la violència psicològica, l’econòmica i la sexual.” El testimoniatge no és local per casualitat. Són quatre casos de perfils diferents i relats colpidors que volgudament es col·loquen al mapa per tombar l’errònia creença que la violència masclista té un estàndard de víctima concret, un origen determinat i que es produeix “lluny de casa”.

El documental no s’atura amb els testimonis, sinó que deixa l’anàlisi a mans d’especialistes. Participen en el documental, de 36 minuts, l’advocada del SIAD, Yolanda Vilà, especialista en dret de família que defensa víctimes de violència de gènere; la psicòloga del mateix servei Cati Mayans, i l’agent dels Mossos d’Esquadra del grup d’atenció a la víctima (GAV) de la comissaria de Figueres, Teresa Ferran.

Quant a la campanya Acabem amb els mites, Susanna Bosch descriu quines són les dues línies de treball: “D’una banda, combatem la creença que són fets aïllats, que es denuncia per rebre ajudes i beneficis, i, de l’altra, intentem tombar el mite de l’amor romàntic, perquè amb aquest pretext es justifiquen conductes que realment no són d’amor sinó que són de control i dominació.”

El nombre de dones ateses al servei integral d’atenció a les dones de Figueres s’ha incrementat en aquests primers nou mesos de l’any un 22% respecte a l’any passat. Fins ara el SIAD de Figueres ha atès 89 dones i ha fet fins a 610 actuacions, des d’atencions psicològiques (197) o atencions per violència (81) fins a atencions d’àmbit jurídic (41).

Bosch, treballadora del SIAD, responsable habitual d’atendre víctimes de violència masclista derivades dels Mossos d’Esquadra o de serveis socials, remarcava que, des del gener, s’ha multiplicat per quatre la demanda de cases d’acollida. “Normalment és un recurs que es fa servir poc, sovint perquè suposa un trencament molt gran en la vida de la dona i poques habitualment s’hi volen acollir. Això sol ja ens ha suposat un increment brutal d’actuacions.”

LA XIFRA

610
actuacions
ha fet el servei integral d’atenció a les dones de Figueres des del gener passat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena