Societat

El govern admet que reobre per falta d’ajuts econòmics

Critica que l’Estat no atorga a la Generalitat els recursos necessaris

Demana als ciutadans que siguin “rigorosos”

La falta d’ajudes econòmiques ha fet avançar la desescalada i l’obertura de negocis, segons van admetre ahir diferents càrrecs de la Generalitat que assumien que si tinguessin els recursos d’Alemanya o França els imitarien en la proposta de mantenir les restriccions en un moment de fort creixement dels contagis.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, en roda de premsa telemàtica, va assegurar ahir que si la Generalitat tingués els diners suficients procedents de l’Estat per ajudar els sectors afectats, com passa per exemple a Alemanya o França, “probablement” no s’estarien produint les situacions de reobertura a Catalunya, que aquesta setmana ha permès la tornada a l’activitat de bars i restaurants, segons recull Efe.

Sàmper va denunciar que l’Estat no està fent arribar a la Generalitat els “recursos necessaris” per ajudar els sectors afectats per les restriccions i per poder mantenir el tancament dels locals, de manera que així s’eviti el risc de contagi. En la mateixa línia, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va afirmar en una entrevista a TV3 que si poguessin tenir ajudes, no estarien obrint o estarien fent altres reobertures de bars, restaurants i altres equipaments culturals i de negocis.

També la consellera de Salut, Alba Vergés, va retreure al govern espanyol que sigui “l’únic” de l’entorn europeu que no ha ofert més ajudes a Catalunya i va indicar que la Generalitat demanarà una major implicació a totes les administracions, la de l’Estat “la primera”.

Sàmper va explicar que si la Generalitat tingués els recursos econòmics “és evident” que sanitàriament les mesures serien “el màxim de restrictives possibles”, com passa a França o Alemanya, perquè per al govern seria “molt clara” la necessitat de mantenir-les, com aconsella l’OMS. Com que no poden mantenir les restriccions, va dir, la Generalitat ha aplicat un sistema de reobertura en quatre fases, en què demana als ciutadans que “ara més que mai” siguin “rigorosos i seriosos”.

D’altra banda, Argimon va confirmar que el toc de queda podria mantenir-se dos o tres mesos més a Catalunya i que es treballa en les mesures a adoptar per Nadal, amb una previsió de reunions d’un màxim de deu persones o només de persones convivents, entre d’altres. Les persones grans que viuen en residències podrien sortir durant les festes amb una prova PCR que s’hauria de repetir per tornar als centres, va dir. Tot i això, el protocol específic per a les festes té l’oposició de les residències, que preferirien que els tests abastessin tots els presents als àpats. Actualment, hi ha un centenar de residències encara en situació greu pel virus, el 9,8% de les places totals, tot i que la xifra disminueix cada setmana.

LA XIFRA

509
persones
estaven ingressades a les UCI aquest dilluns, dia 23, data en què va començar la desescalada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona