Societat

Ganes de Nadal

Les fires nadalenques arrenquen amb mal temps però amb paradistes i compradors il·lusionats per la proximitat de les festes

A la Catedral, el sistema d’accés provoca les primeres cues i a la Sagrada Família hi ha tanques per ordenar els visitants i evitar aglomeracions

“El barri ens ha rebut amb més alegria que mai” assegura el Xavi de Fira de Sagrada Família

Dissabte gris després del Black Friday. Falta menys d’un mes per Nadal, i Barcelona es prepara per celebrar-lo amb les dues fires més tradicionals a ple rendiment. Tot i la reducció del nombre de parades, els compradors podran trobar tant davant de la Catedral com a la Sagrada Família tots els guarniments necessaris per deixar la casa a punt per a festes. La pluja intermitent que va caure ahir durant el matí no va aconseguir dissuadir els compradors, que van acudir a la seva cita anual tot i que en menor nombre. Als dos recintes els esperaven un conjunt de paradistes que han pogut muntar la fira després de mesos d’incerteses i angoixa. Ara estan convençuts que els clients més fidels no els fallaran. “La gent ve a la fira a buscar il·lusió”, assegura la Mercè. La família del seu marit, els Deulofeu, munten parada davant de la Catedral de Barcelona des del 1929. Venen casetes i accessoris per al pessebre que ells mateixos fabriquen al seu taller artesà. Van començar la feina per tenir-ho tot a punt al gener, com cada any, sense ni imaginar-se el que estava a punt d’arribar. Tot i això, van continuar treballant al mateix ritme. “Hem fet la producció de cada any, la fira és la nostra subsistència i aquí estem”, explicava ahir la Mercè plantant cara al mal temps amb el seu millor somriure, cobert, això sí, per la mascareta.

La fira s’ofereix com a antídot a “l’any de merda que vivim”, en paraules de la Raisa de la parada de verd Mora Navarro. Creu que ningú s’estarà de posar arbre a casa aquest Nadal i per això espera vendre’n la mateixa quantitat que altres anys, al voltant de 800. Els que tenien exposats ahir van començar a atraure l’interès dels compradors ben d’hora. Fins i tot hi va acudir un client que parlava en anglès i que va haver d’atendre ella mateixa perquè és l’única de la parada que sap idiomes. De tota manera, de turistes n’esperen ben pocs aquest any. Al costat de la Raisa, l’Antonia feia ramets de vesc mentre esperava els clients que ahir al matí arribaven amb comptagotes, però no perdia l’esperança. “Quan deixi de ploure segur que ve més gent”, deia animada. Després de quaranta anys darrere del taulell n’ha vist de tots colors, però explica que mai havia viscut un any així. La fira de la Catedral té aquest any dos punts d’accés on es demana nom i telèfon a tothom que hi entra i es controla l’aforament, fet que provoca algunes cues a l’entrada. Després dels mesos de desescalada, els visitants estan acostumats a aquesta mena de controls i s’ho agafen amb paciència. La majoria compraran alguna cosa i celebraran no haver de viure les aglomeracions d’altres anys.

Ben adaptada als requeriments sanitaris està també la fira de Nadal de la Sagrada Família, on el fet que la meitat de paradistes hagin renunciat a ser-hi ha facilitat l’esponjament. Davant de cada parada hi ha tanques i unes marques a terra ordenen el flux de compradors. L’Antoni, de pessebres Portolés, té la parada just davant de la façana de la Sagrada Família, un punt privilegiat que aquest any amb el temple tancat i sense turistes ja no ho és tant. L’Antoni explica que ven a la quarta generació de clients i espera que aquest any no li fallin. Ell és fabricant i importador i confessa que li fa por el que pugui passar l’any vinent si enguany no es ven. “Serà aleshores quan es notarà la caiguda de les comandes”, admet. Fa tres anys que els preus no varien i els marges es van fent més estrets però continua al peu del canó perquè el Nadal ho és tot per a ell. Tant, que ja fa quinze dies que a casa seva ja hi ha el pessebre i l’arbre guarnits. A la Sagrada Família també hi són com cada any des de fa tres dècades, el Xavi i la Conxi amb la seva parada de verd on es pot trobar molsa, suro i altres complements de Nadal. Ells encomanen la seva felicitat a tothom que s’hi apropa. Asseguren que en cap moment van dubtar que hi serien. “La gent està contenta de veure’ns, el barri ens ha rebut amb més alegria que mai”, reconeix el Xavi. Mentre dura la fira poden arribar a treballar disset hores al dia però ho fan, assegura, de gust. “És terapèutic ser aquí, sabem que serà un Nadal diferent però hem acudit per portar la il·lusió que necessita el barri”, rebla la Conxi, convençuda que, malgrat tot, aquest serà un bon Nadal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona