Societat

Troben una tercera víctima mortal en la nau incendiada a Badalona

Encara no s’hi ha pogut entrar del tot a l’edifici annex, que s’està inspeccionant amb drons i gossos especialistes, i no es descarta trobar més morts

A més, hi ha 23 persones ferides, de les quals tres es troben en estat crític i quatre, greus

Els Bombers de la Generalitat han localitzat un tercer cadàver a la nau ocupada que es va incendiar ahir a la nit a Badalona (Barcelonès). S’ha trobat a la part posterior de l’edificació, al costat oposat on presumiblement va començar el foc.

No es descarta que pugui haver-hi més morts a l’edifici, que els bombers estan inspeccionant amb l’ajuda de drons i de gossos de la unitat canina dels Mossos d’Esquadra.

Així ho ha indicat en declaracions als periodistes el cap dels Bombers de la Generalitat, David Borrell, que ha detallat que el tercer cadàver ha estat localitzat minuts abans de les 13 hores a la tercera planta del segon bloc de la nau.

L’edifici principal està en un estat molt precari i molt probablement caldrà desenrunar-lo poc a poc per part d’una empresa especialitzada en els propers dies. En aquest sentit, els Bombers han indicat que han inspeccionat les zones estables de l’edifici, però que hi ha zones que han col·lapsat que s’hauran de revisar més endavant. Tot i això, les companyies de serveis ja han començat a reprendre els subministraments a les finques del voltant.

El Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) ha detallat que, a més, hi ha 23 persones ferides, de les quals tres es troben en estat crític i quatre, greus.

Els Mossos d’Esquadra han utilitzat un dron per efectuar una primera valoració de l’interior de la nau ocupada.

Un cop l’incendi ha pogut ser controlat, i davant la impossibilitat d’entrar per ara a l’edifici perquè l’estructura ha quedat molt danyada, els Mossos han utilitzat un dron que permet transmetre i gravar imatges, que serviran per a la posterior investigació policial sobre les causes del sinistre.

L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha explicat després que el consistori serà el responsable de contractar els serveis d’una empresa especialitzada per dur a terme l’enderrocament, que ha calculat que es pot produir en dies, setmanes o més.

Això es produirà “segons les instruccions dels bombers i els mossos”, però ha afegit que es pot anar fent parcialment, i que “el global de l’edifici no s’enderrocarà fins que mossos finalitzin la investigació.

Abans de l’enderroc de l’edifici, tant si passen dies com setmanes, ha explicat que la nau quedarà vigilada, precintada des d’un punt de vista de seguretat, i el carrer Guifré restarà tallat a la circulació.

Tres dies de dol oficial

“Estem davant d’una tragèdia de magnituds encara desconegudes”, ha assegurat Albiol. I ha destacat que aquest divendres, amb les xifres definitives, es decretaran tres dies de dol oficial. Els actes institucionals del consistori s’han suspès.

Albiol ha afirmat també que la propietat de la nau cremada de Badalona “passava olímpicament” del que succeïa a l’edifici.

Segons ha dit, el consistori s’havia posat en contacte amb la propietat perquè “els darrers mesos havia començat un procés administratiu de sanció urbanística per incompliment de les normes urbanístiques, ja que això és una nau industrial i s’hi estaven produint uns usos d’habitatge que no són els permesos”.

De moment, la Generalitat i l’Ajuntament de Badalona han acordat reallotjar a mig termini les persones que s’han vist afectades en l’incendi. A més, s’ha habilitat una oficina al barri de Gorg per poder atendre a persones relacionades amb les víctimes.

Condolences des de Brussel·les

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha volgut traslladar “tota la solidaritat” a les víctimes de l’incendi a Badalona i ha ofert “tot l’ànim de cooperar” a les autoritats catalanes i municipals per tal de “resoldre” aviat la investigació.

Des de Brussel·les on se celebra la cimera de líders europeus, Sánchez ha enviat un “missatge de condolences i solidaritat” per part del govern espanyol a les víctimes i els seus familiars i ha confiat que s’esclareixi aviat aquest “greu accident”.

Vivien de la ferralla

El més d’un centenar d’immigrants que havien fet de la nau sinistrada ahir a la nit a Badalona (Barcelonès) el seu habitatge estaven organitzats i malvivien recollint ferralla i mobles vells, i últimament es dedicaven també a fer mobles amb palets de fusta.

Si més no, així ho ha explicat a les portes de la nau incendiada la representant d’Stop MareMortum i de l’associació Badalona Acull, Angelina Lecha, que va visitar els habitants del lloc diverses vegades, l’última el passat estiu.

“Les vam visitar aquest estiu i estaven organitzats, la majoria es procuraven la seva subsistència recollint ferralla i mobles vells, i aquest estiu estaven elaborant mobles amb palets. Hi havia un responsable, que era el que sabia qui entrava i sortia (de la nau), i si hi havia espai o no (per acollir més persones)”, ha detallat Lecha.

Preguntada sobre si coneixia l’existència de conflictes amb els veïns de barri, la membre de Badalona Acull ha explicat que mentre va durar el confinament per la Covid “el seu mitjà de subsistència va quedar bloquejat perquè no podien sortir al carrer, i pel que sabem, amb els veïns no hi havia conflicte”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona