Societat

L’empitjorament de les dades obliga a “fer passos enrere”

Argimon alerta que els indicadors són encara més dolents del que mostren les dades i això indicaria que “podem estar entrant en una tercera onada”

Vergés i Aragonès admeten rectificacions en el pla però no concreten cap mesura

Una mitjana de 8.500 casos a la setmana, un risc de rebrot de 245 punts –26 més que el dia anterior–, 345 pacients a l’UCI i una velocitat de transmissió d’1,21. Aquestes dades fetes públiques ahir pel Departament de Salut ja són prou eloqüents que la pandèmia empitjora a Catalunya, com ho fa també a la resta de l’Estat i d’Europa. Però el secretari de salut pública, Josep Maria Argimon, va aixecar ahir totes les alarmes quan, en una entrevista a Catalunya Ràdio, va avançar que s’estan plantejant un nou model de càlcul de l’Rt, basat en els tests d’antígens, que ofereixen un resultat immediat, segons el qual les dades actuals serien encara molt pitjors que les que consten al portal de dades Covid i que corresponen als resultats de la setmana del 6 al 12 de desembre. Segons Argimon, amb el nou model de càlcul, que inclou també els últims tres dies, els casos de la darrera setmana vorejarien ja els 12.000 i l’Rt pujaria fins a 1,45 o 1,50.

Amb aquestes noves dades a la mà, Argimon va reconèixer que el virus ha avançat ràpidament en els últims set dies, i fins i tot va arribar a assenyalar que “podem estar entrant en la tercera onada”, un temor que també van expressar ahir diferents experts i professionals sanitaris i que el mateix Argimon va reiterar en la roda de premsa conjunta de Salut i Educació ahir a la tarda, en què va alertar també de les conseqüències nocives que pot tenir el fet que la tercera onada coincideixi amb l’inici de la vacunació. “L’efecte de la vacuna es produeix set dies després de la segona dosi; entre dosi i dosi han de passar 21 dies. Per tant, ens podem trobar que la vacunació no tingui efecte”, va advertir l’expert.

Amb aquest panorama, la consellera de Salut, Alba Vergés, va admetre que caldrà prendre decisions “i fer passos enrere” en la reobertura. Va esquivar tant com va poder les preguntes i no va assenyalar cap mesura concreta perquè va dir que el govern hi està treballant i que la decisió es farà pública molt aviat. Tampoc va precisar com les noves restriccions acabaran afectant el pla de Nadal, tot i que el mateix Argimon va demanar al matí a Catalunya ràdio “una reducció de la mobilitat i la interacció social” i “com més aviat millor” i es va mostrar partidari d’endurir el pla de Nadal. En aquest sentit, va recomanar que les reunions familiars siguin “com més petites millor” i a l’aire lliure, si es pot, i que les sortides de les residències siguin “com a mínim de tres dies”.

En la mateixa línia que Vergés, el vicepresident del govern amb funcions de president, Pere Aragonès, tampoc va avançar cap mesura concreta, però va admetre en el ple del Parlament que la situació és “extremadament preocupant” i que, si en els propers dies la tendència creixent s’acaba de confirmar, el que caldrà és fer “un pas enrere” per protegir el sistema sanitari. I el conseller d’Interior, una mica més explícit, va apel·lar al compromís de la ciutadania. “Quan tinguem el remei i la vacuna ja celebrarem el Nadal amb els nostres pares ja vacunats”, va dir Sàmper, que a continuació hi va afegir que “si no hi ha un compromís col·lectiu” el govern “es veurà en l’obligació de tirar enrere”.

També l’expresident Quim Torra es va pronunciar ahir sobre la mala evolució de la pandèmia i va instar el govern a adoptar noves restriccions. En declaracions a RAC 1, Torra va demanar “sentit de l’anticipació” i que “s’expliqui a la gent la veritat”. I va subratllar que si Argimon recomanés el tancament de bars i restaurants ell seria partidari “de signar aquesta mateixa nit [per ahir] el decret de tancament de tot”. Torra va afirmar que el que es demana és “un petit sacrifici, que és passar el Nadal amb la família estricta, sense sortir de casa i teletreballant tot el temps possible”. I va dir que se sentia “molt identificat” amb el discurs d’Angela Merkel perquè “la lluita per la vida passa per davant de tot”.

Reacció de l’hostaleria

Ahir a la nit, les principals associacions i federacions hostaleres catalanes van alertat en un comunicat conjunt que el sector “no podrà assumir” un altre tancament en cas que el govern decideixi endurir les restriccions.

Els hostalers reclamen que s’eviti una nova “improvisació” que “tant mal està fent” a aquests negocis, lamenten la creació “d’expectatives que es van frustrant” i la falta de “diàleg” i demanen que es mantinguin les restriccions actuals. Per tot plegat proposen que es facin inspeccions i es castigui els infractors en concret “i no tota l’hostaleria”, i adverteixen que es plantegen presentar contra el govern una “demanda col·lectiva” per defensar el sector.

Carta dels sanitaris

Ahir, diversos professionals van alertar dels riscos que tindria per al sistema sanitari una tercera onada. Entre els clams a la prudència i a la responsabilitat col·lectiva hi havia una carta signada per mig centenar de sanitaris de diferents hospitals catalans (Vall d’Hebron, Clínic, hospital del Mar i hospital Sant Pau) i també de la primària.

Aquests sanitaris adverteixen que la possibilitat de veure la llum al final del túnel, ara que la vacunació imminent obre aquesta finestra a l’esperança, “dependrà del que fem en les pròximes setmanes i en les festes de Nadal”. I per ajudar a la reflexió, aquests professionals asseguren que aquest any, i respecte al mateix període de l’any passat, han detectat “un 15% menys de malalts amb càncer” i han atès “un 40% menys de primeres visites de malalties mentals”. També destaquen “la gravetat d’infarts cardíacs i ictus” que han vist en aquests mesos i que afirmen que feia anys que no veien.

Reconeixen que “ens enfrontem a una tercera onada amb la ciutadania cansada per tot l’esforç de la limitació de la mobilitat i socialització”, però demanen afrontar els mesos que queden “amb esperit de sacrifici” per garantir “que ens trobem a la sortida del túnel”.

LES FRASES

No és bo especular, però els indicadors ens portaran a prendre decisions i fer passos enrere
Alba Vergés
consellera de salut
Si Argimon recomanés tancar els bars, seria partidari de signar aquesta nit el decret de tancament
Quim Torra
expresident de la generalitat

Més restriccions per Nadal si cal

El Consell Interterritorial de Salut va acordar ahir mantenir el pla de Nadal però permetre que les autonomies siguin “més estrictes” si ho consideren “oportú”. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va explicar que les comunitats podran limitar a menys de deu les reunions familiars, restringir més la mobilitat i avançar el toc de queda els dies 24 i 31 de desembre. “Es manté el pla de Nadal, però aquells que hagin de ser encara més estrictes poden ser-ho”, va dir Illa, que va subratllar que “cal reaccionar a un canvi de tendència que ens preocupa molt”. El ministre de Sanitat va afirmar en una roda de premsa que “les dades no van bé” i, per tant, les autonomies amb un empitjorament han d’actuar amb “rapidesa”, “agilitat” i “contundència”.

Així doncs, continua vigent el pla acordat el 2 de desembre que fixava el límit de les reunions en un màxim de deu persones, allargar el toc de queda els dies 24 i 31 de desembre i prohibir moviments entre autonomies durant les festes, amb l’excepció de la visita de familiars, però s’avala l’enduriment de les mesures.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va recordar que Catalunya ja té el seu propi pla de Nadal i que les declaracions d’Illa, plantejades com si fos l’Estat qui permetés adoptar unes mesures més estrictes, “no fan cap favor”.

Ahir al matí el president del govern, Pedro Sánchez, ja havia alertat sobre la mala evolució de pandèmia, “amb un augment preocupant de contagis”, i havia dit que “si cal endurir el pla de Nadal, no dubtin que proposarem als governs autonòmics que es faci” perquè “depèn de nosaltres que no s’obri la porta de la tercera onada del coronavirus abans de Nadal”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA