Societat

Castells, l’última frontera...

EN BLANC · El món casteller ha viscut amb resignació l’any sense castells i fa càbales amb inquietud i incertesa sobre quan es podrà tornar a l’activitat 2021 · La Coordinadora de Colles es fixa l’objectiu de tornar a assajar al setembre

En una taula rodona sobre l’impacte de la pandèmia en el fet casteller organitzada per la Universitat Rovira i Virgili es va fixar el setembre del 2021 com a possible data de represa de l’activitat castellera. Bona o mala perspectiva? La directora de la Coordinadora de Colles (CCCC), Cristina Sánchez, firma el pronòstic amb ulls clucs, “ja que suposaria què no seran dues temporades senceres perdudes”. Però alerta, perquè el cap mèdic de la mateixa CCCC, el doctor Dani Castillo, no coincideix amb aquesta anàlisi, ans al contrari: “Tot i que ens trobem en un escenari molt canviant, gairebé d’un dia per l’altre, ara com ara jo no soc gens optimista i, mal que em pesi, penso que la temporada 2021 tornarà a ser castellerament en blanc.” Això no obstant, segons el metge gironí, “tenint en compte que tindrem la vacuna i que hi haurà un tant per cert de població vacunada, etcètera, sí que és possible que es pugui fer algun tipus d’activitat als locals d’assaig”. Estaríem parlant d’assajos amb grups reduïts de castellers. I és que, malauradament i en paraules del mateix doctor Castillo, per les seves característiques i en clau de coronavirus “els castells són una activitat de màxim risc”.

Segon any en blanc?

En el pitjor dels escenaris, des de la coordinadora es considera avui dia “impossible” de calcular globalment quins serien els efectes d’un 2021 sense castells: “Cal tenir el compte que entre les 102 colles que tenim actualment hi ha diferents realitats que fan preveure escenaris ben diferents, però el que sí que sabem és que per part de la CCCC farem el possible perquè, en cas que el retorn no sigui fins al 2022, hi seguim sent totes.” Sigui com vulgui, la incertesa és majúscula: “Certament, la sensació és que quan es pugui reprendre l’activitat hi haurà una disminució de participants.” Actualment hi ha censats uns 12.000 castellers.

Incertesa i resistència

Saber amb quants efectius comptaran quan arribi la represa és una de les grans preocupacions de les colles. En aquest sentit, el president dels Castellers de Vilafranca, Carles Mata, considera: “Si bé és cert que molts castellers han descobert activitats noves que abans no tenien temps de fer i que, possiblement, els costarà tornar a la colla, estic convençudíssim que, en el supòsit que l’any que ve tampoc poguéssim fer castells, en el primer assaig del 2022 el nostre local s’ompliria, perquè també hi ha molts castellers que troben a faltar molt els castells.”

A Terrassa, el cap de colla dels Minyons, Nani Matas, treballa per “tenir-ho tot a punt per quan arribi el moment de poder si més no assajar, poder fer-ho amb immediatesa”. Així, el seu equip tècnic està definint “un protocol per assajar en grups reduïts i poder treballar les diferents parts del castell”. De totes maneres, Matas se sincera i reconeix: “Al meu parer, l’any que ve tampoc veurem castells.” Això sí, espera “que la colla aguanti fins on faci falta”. En canvi, el cap de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, Albert Martínez, es mostra més esperançat. D’entrada, “deixant a banda tots els aspectes negatius que ha comportat i amb la voluntat de ser positius”, Martínez remarca: “Moltes esquenes segur que han acabat agraint aquesta llarga aturada.”

Allargar el calendari?

I de cara al futur immediat, el cap de la Vella s’alinea amb els ponents de la URV i tampoc no preveu un segon any sencer en blanc: “Jo també espero que a finals de l’estiu del 2021 ja puguem tornar a fer castells com cal.” Si es compleix aquest pronòstic, Martínez considera que seria el moment “de plantejar una alteració del calendari per allargar la temporada fins a l’hivern, ja que no tindria cap sentit començar a finals de setembre per haver d’acabar a finals d’octubre”. Una proposta, sens dubte innovadora.

Segon any en blanc? Represa a finals d’estiu?... El que és clar és que els castells no es poden fer amb mascaretes, ni respectant la distància social. Els castells són a l’última frontera de la Covid-19 i es podran tornar a fer, quan es pugui tornar a fer de tot.

El calendari casteller
habitual començava per Sant Jordi i s’allargava fins a mitjans de novembre. Una de les propostes per al 2021 és allargar el calendari fins a finals d’any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Troben a Cervera una nova espècie de planta fòssil de la família de la vinya

Cervera
medi ambient

Argentona vol reduir a la meitat la població de coloms

Argentona

Drets Socials demana “col·laboració” a l’Ajuntament de Foixà

foixà
turisme

Els paradors de Ponent, l’Alt Pirineu i Aran rebran una inversió de 18 milions durant els pròxims tres anys

LLEIDA
MEDI AMBIENT

Stop Creuers demana un compromís “ferm” a l’Ajuntament de Barcelona per reduir els creueristes

barcelona
MEDI AMBIENT

Santa Coloma de Gramenet acumula 400 patinets elèctrics trucats al dipòsit municipal de vehicles

Santa Coloma de Gramenet
MEDI AMBIENT

El fiscal demana presó per a tres directius de Dictesa per l’incendi de la planta de Montornès

BARCELONA
educació

Niubó promet abordar l’“infrafinançament” de la pública però també de la concertada

barcelona
societat

Martínez promet 6.000 noves places a centres de dia

barcelona