Societat

Rebutgen citar Villarejo en el judici del 17-A

El tribunal no accepta la seva declaració

L’excomissari ha revelat ara que el CNI va ser alertat dels atemptats

El tribunal del judici pels atemptats terroristes de Catalunya del 2017 va rebutjar ahir que l’excomissari José Villarejo testifiqui sobre si el cervell dels atacs, l’imam de Ripoll (Ripollès) Abdelbaki es-Satty, va treballar per al CNI espanyol i va ser agent doble dels serveis secrets del Marroc, tal com va assegurar la setmana passada en un judici contra ell, denunciat pel seu superior, Eugenio Pino. Villarejo va assegurar que el CNI va ser alertat dels atemptats, però que no hi va donar credibilitat.

En la jornada d’ahir, amb la qual es va reprendre el judici després de l’aturada per les festes de Nadal, Luis Álvarez Collado, advocat de l’acusat Driss Oukabir, va demanar al tribunal que citi a declarar com a testimoni Villarejo, investigat en una causa per una suposada trama delictiva sobre espionatge i sobre les “clavegueres” de l’Estat. Álvarez Collado pretenia que Villarejo aclarís en el judici si havia acreditat que Abdelbaki es-Satty havia estat treballant per al CNI espanyol i que posteriorment havia estat agent doble dels serveis secrets marroquins. El president del tribunal, Félix Alfonso Guevara, va denegar aquesta excepcional petició, adduint que no cal dur a terme en aquest moment “una recerca suplementària”.

El jutge instructor de la causa, José Luis Calama, ja va rebutjar el 2019 investigar la suposada vinculació d’Es-Satty amb el CNI com va sol·licitar aleshores l’advocat i diputat de Junts per Catalunya (JxCat) Jaume Alonso-Cuevillas, que està personat en el procediment com a acusació particular, exercida pel pare de Xavi, el nen que va morir en l’atemptat de la Rambla. En el judici, l’advocat Agustí Carles ha assumit tota la part dels interrogatoris. La seva acusació ha plantejat una possible responsabilitat de l’Estat espanyol pel fet que el CNI controlés l’imam i ha posat en dubte que morís en l’explosió d’Alcanar, el 16 d’agost.

La sala va reprendre ahir el judici contra els tres acusats de donar suport als joves terroristes de Ripoll, Mohamed Houli i Driss Oukabir, i Saïd ben Iazza, que van provocar setze morts i més de 140 ferits a la Rambla i a Cambrils. Està previst que, aquesta setmana, la vintena d’acusacions i les tres defenses exposin els seus informes finals.

Els principals acusats, integrants “nuclears” del grup

Els investigadors dels Mossos d’Esquadra i la Policía Nacional consideren que els dos principals acusats en el judici pels atemptats del 17 d’agost, Driss Oukabir i Mohamed Houli, “formaven part del nucli central” de la cèl·lula gihadista i coneixien els plans terroristes del grup de Ripoll. Segons van explicar ahir dos mossos d’esquadra i un inspector en cap de la Policía Nacional, l’anàlisi de converses, recerques a internet i altres proves documentals trobades els permeten concloure que tant Houli com Oukabir van participar en els preparatius dels diversos atemptats. En concret, Oukabir hauria tingut un paper important en la logística del grup pel que fa al lloguer de vehicles i la recerca d’objectius i armes, diners i telèfons, i també s’hauria autoadoctrinat. En la primera jornada després de l’aturada per les festes de Nadal i el temporal Filomena, el primer a declarar va ser un pèrit de la Policía Nacional que va coordinar un informe sobre dispositius electrònics i xarxes socials dels sospitosos. També van declarar dos mossos d’esquadra que van fer els informes d’intel·ligència sobre la cèl·lula islamista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró