Societat

Preval la reducció catalana del lloguer comercial

Justícia avisa les grans superfícies que apliquin el 50% de rebaixa als comerços amb restriccions, i no la llei estatal

La consellera de Justícia, Ester Capella, va fer costat ahir als propietaris de negocis en centres comercials després que molts s’hagin queixat que els propietaris dels locals no els volen rebaixar el lloguer tal com estableix el decret llei 34/2020. Capella, que va recordar que el decret el va aprovar el Parlament el 20 d’octubre i que, per tant, “és llei”, va explicar que el que pretén aquesta norma és que davant les restriccions imposades per la pandèmia “arrendatari i arrendador es reparteixin les pèrdues”.

La llei estableix que si els negocis afectats per restriccions (totals, parcials, d’aforament o d’horari) no aconsegueixen de manera amistosa que l’arrendador del local on desenvolupen l’activitat comercial els rebaixi el lloguer, aquest immediatament es reduirà al 50%. “Si desapareixen els negocis, els locals comercials ja no serviran per a res ni per a ningú”, va advertir Ester Capella, que va recordar que Catalunya té competència exclusiva en dret civil i que els arrendadors que volen emparar-se en la llei espanyola (que preveu un ajornament del pagament del lloguer de dos anys però cap rebaixa en el preu) no ho poden fer.

“La llei catalana és molt clara, fàcil i ràpida, i és la que nosaltres seguim”, va explicar David Sánchez, president de Comertia. Aquesta associació catalana de l’empresa familiar del Retail, que també té associats establiments de restauració, ha denunciat que el propietari dels centres comercials Glòries, La Maquinista i Splau, el grup Umbail-Rodamco-Westfield (URW), no està complint la llei catalana i vol cobrar als propietaris de negocis el 100% del lloguer, malgrat que els centres comercials han estat 18 setmanes del 2020 i cinc del 2021 tancats. També s’estan enrocant Klepierre, propietari del Maremàgnum, i Carnila, propietària de Carrefour, segons Comertia. “A aquests arrendadors els falta empatia i els recordem que els llogaters han pagat religiosament durant anys”, va dir Sánchez, que, no obstant això, va admetre que “la immensa majoria de propietaris sí que han negociat i acceptat una rebaixa del lloguer”. La xifra d’arrendadors que s’emparen en la llei espanyola se situaria en un 5%.

En aquest sentit, la Cambra de Comerç de Barcelona va reclamar ahir a l’Estat que retiri el seu decret sobre els arrendaments comercials, que va aprovar el mes de desembre, dos mesos després d’aprovar-se el català, i li va recordar que la llei catalana preval sobre l’espanyola en aquest cas, perquè les autonomies en són competents.

D’altra banda, el Gremi de Restauració de Barcelona va anunciar ahir que demanarà al Tribunal l Superior de Justícia que aixequi cautelarment les restriccions a la restauració, tal com ha fet el Tribunal Superior del País Basc.

LA XIFRA

23
setmanes
han estat tancats els centres comercials: 18 de l’any passat i cinc d’aquest any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà
Vicissituds abans, durant i passada la guerra
MOMENTS DIFÍCILS

Vicissituds abans, durant i passada la guerra

Terramar, precedent avantatjat i inconclús
SITGES

Terramar, precedent avantatjat i inconclús

Estratègia comercial pionera
PROMOCIÓ INTENSA

Estratègia comercial pionera