Societat

La primera sentència a Espanya sobre una baralla entre ‘youtubers’ absol Wismichu

El jutjat penal número 25 de Barcelona ha absolt Ismael Prego, àlies Wismichu , dels delictes d’injúries i calúmnies dels quals havia estat acusat per Daniel José Santomé, conegut com Dalas Review , en la primera sentència dictada a Espanya sobre un conflicte legal entre youtubers.

La jutgessa, en una sentència datada el 3 de febrer a la qual ha tingut accés EFE, considera provat que Prego va pujar un vídeo al seu canal el 4 d’octubre de 2017 en el qual es va referir a Santomé com “un miserable”, “psicòpata”, “molt mala persona”, “no és l’angelet que tots creieu”, “una hiena que aprofita qualsevol moment de feblesa per devorar-te”, “desgraciat” o “cabró”.

A més, va assegurar que Dalas tenia “diverses denúncies” per violència de gènere, assetjament i abús sexual i que clavava pallisses al seu gos Argos.

La sentència també relata que Santomé havia penjat diversos vídeos en els quals havia dit que Prego l’amenaçava i li havia dedicat expressions com “no mereixes viure”, “la teva existència és totalment inútil en aquest món” o “ets una persona sense cor”.

A més, li va atribuir la seva fama a fer bullying a discapacitats i dos dies abans de la resposta de Wismichu va insinuar que aquest hi havia estat implicat en un intent d’assassinat.

La jutgessa recorda que en efecte va haver-hi dues denúncies per maltractaments i una altra per abús i ciberassetjament sexual contra Santomé, les dues primeres arxivades i la tercera resolta amb l’absolució del youtuber en una sentència dictada mesos després que el seu rival hagués difós el vídeo jutjat.

Prego, que ha estat defensat per l’advocat sevillà David Bravo, va ser acusat de calúmnies per esmentar aquests casos i acusar Santomé de pegar al seu gos, però la jutgessa recorda que aquestes denúncies “han existit”, amb independència que al final hi hagués dos sobreseïments i una absolució.

Quant a la denúncia de maltractament animal, la magistrada resol que Wismichu clavava pallisses al seu gos.

“No pot dir-se que les imputacions fossin falses i amb manifest menyspreu de tota confrontació amb la realitat o sabent la seva inexactitud, per la qual cosa no pot concórrer el delicte de calúmnia”, argumenta la jutgessa.

Respecte a les injúries, la sentència explica que la manera de vida dels dos youtubers és “la seva imatge pública”, que els proporciona “grans quantitats de diners” a través de la publicitat que apareix en els seus vídeos, en els quals “ells mateixos desvetllen la seva vida”, per la qual cosa “la seva intimitat està exposada” d’una manera “consentida”.

A més, la seva relació també ha estat objecte de diversos vídeos en els quals parlen de l’altre, alguna cosa que tots dos utilitzen “com a reclam per als seus seguidors”.

En aquest context, continua la jutgessa, en el vídeo de Wismichu té “més pes” el animus criticandi o l’animus defendendi, és a dir, intenció de criticar o defensar-se, que l’animus injuriandi o d’injuriar.

Durant el judici, celebrat el passat 17 de desembre, Santomé va demanar que Prego fos condemnat a nou mesos de presó per calúmnies i una multa de 15.000 euros per injúries, mentre que en un altre procediment que se segueix en la via civil pels mateixos fets ha sol·licitat una indemnització de 147.940,81 dòlars.

L’advocat de Wismichu explica que Dalas i altres youtubers han dirigit “tot tipus d’insults i acusacions” contra el seu client, la jutgessa, els testimonis i ell mateix, per aquest motiu hagi presentat dues demandes, una ja admesa a tràmit pel Jutjat de Primera Instància número 41 de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona