Societat

Menys delictes i més queixes d’incivisme a Girona el 2020

La pandèmia marca el balanç de la Policia Municipal i fa créixer també el nombre de trucades per sensació d’inseguretat, que es vol contrarestar amb més agents al carrer

El barri des d’on es van fer més trucades va ser Santa Eugènia

La pandèmia de la Covid-19 marca de manera clara les dades del balanç de la Policia Municipal del 2020 fet públic ahir. D’una banda, han disminuït els delictes i fets penals un 19%. De l’altra, en estar més a casa, han augmentat les trucades al 092 tant per avisar de comportaments incívics (s’han més que duplicat, passant de les 820 del 2019 a 1.917) com per molèsties per sorolls dels veïns (un 44,7% més, de 1.948 a 2.819). També hi ha hagut un increment molt fort de trucades per sensació d’inseguretat en detectar algú sospitós (un 133,8% més, de 820 a 1.817).

Tot i això, tant els responsables policials com municipals van destacar ahir que es tracta d’una sensació que contrasta amb el descens de delictes i també d’actes aixecades per incompliments de les ordenances. Les de l’ordenança de civilitat han caigut un 32,7% (en passar de 1.169 a només 787, de les quals 601 van ser per consum d’alcohol al carrer) i les de sorolls han crescut una mica menys que les queixes, un 39,1% (de 417 a 580). Les denúncies per neteja van baixar un 21% (de 272 a 215) i les d’oci van pujar un 53% (de 49 a 75). La Policia Municipal també va interposar 833 denúncies per tinença o consum de drogues, 74 per dur armes prohibides i 63 per ocupacions de pisos.

“Ara a la ciutadania li molesta més el soroll dels veïns i veu més comportaments incívics i persones que causen inseguretat. El ciutadà està més vigilant, més alerta. Paral·lelament, els fets penals i les infraccions que nosaltres hem denunciat han baixat. Per tant, tenim un ciutadà més sensible que no s’ajusta als fets reals que estan passant a la ciutat”, va afirmar l’intendent, Joan Jou, segons recull l’agència ACN. En la mateixa línia, l’alcaldessa, Marta Madrenas, va assenyalar: “Tot i que els fets delictius han baixat, la sensació de vulnerabilitat és present. És lògic que quan surts a les vuit del vespre al carrer, amb els comerços i establiments tancats, es tingui aquesta sensació. Treballem intensament per revertir-ho.” En aquest sentit, es va explicar que s’ha apostat per ampliar la presència policial al carrer, intensificant la mediació i la tasca de proximitat. La intenció és potenciar l’enllumenat i incrementar la plantilla.

El barri des d’on es van rebre més trucades va ser Santa Eugènia, però Jou va negar que ni allà ni a Sant Narcís hagin augmentat els delictes com denuncien els veïns. De fet, va dir que aquest gener a Sant Narcís va haver-hi un descens d’un 20%.

Menys delictes

Tot i que no es van oferir números concrets, es van aportar dades que els fets penals –sumant el cos local i els Mossos– que més van disminuir el 2020 van ser els furts (aproximadament a la meitat: el 2019 s’acostaven als 3.500 i l’any passat van ser poc més de 1.700). També van baixar els robatoris a l’interior de vehicles, els danys i les estafes, que en tots tres casos van vorejar les 1.500 denúncies el 2019 i es van situar entre les 1.000 i les 1.100 el 2020. Cal destacar el manteniment del nombre d’ocupacions i l’augment dels “atemptats” a l’autoritat (de 154 a 221).

Cal remarcar que, mirant l’evolució per mesos, la caiguda dels fets penals més forta va ser durant el confinament estricte (a l’abril i al maig), però que també van ser menors el 2019 després. L’únic mes amb un nivell similar al del 2019 va ser el setembre (uns 800).

LES FRASES

Tenim un ciutadà més vigilant, més sensible, que no s’ajusta als fets reals que estan passant
Joan Jou
intendent de la policia municipal de girona
Veiem que la gent pateix i està neguitosa; això ens preocupa i treballarem per revertir-ho
Marta Madrenas
ALCALDESSA DE GIRONA

Més de 3.300 sancions per la Covid

La Policia Municipal de Girona va posar durant l’any passat 3.320 denúncies per incompliment de les mesures de la Covid-19 i va realitzar un total de 1.722 controls de pas, ja sigui a vianants (20.763 persones controlades) com a cotxes (15.298 vehicles controlats). “Hi ha hagut moments que un 80% dels nostres efectius estaven destinats a la Covid”, va explicar l’intendent, Joan Jou. “Hem multiplicat els esforços destinats a controlar el bon ús de la mascareta, a controlar l’accés a la ciutat quan hi havia el confinament municipal i a millorar la seguretat al carrer en moments en els quals hi ha hagut molt pocs vianants”, va destacar el regidor de Seguretat, Eduard Berloso. Només es va concretar que 75 de les actes van ser a establiments per incompliment d’’horari, les mesures de distància o per sobrepassar l’aforament; 130 per sorolls en festes en domicilis; 165 per consum d’alcohol a la via pública; 4 per festes a interiors de pisos amb més persones de les permeses, i 8 en botigues de més de 400 m².

Baixen les multes de trànsit i els accidents

L.A

La pandèmia també ha fet reduir de manera notable el trànsit i això es nota en les xifres tant d’accidentalitat com de sancions. Així, la Policia Municipal de Girona va interposar l’any passat 3.875 sancions de trànsit, un 35,6% menys que el 2019 (21.558). El principal motiu de multa l’any passat va ser per càrrega i descàrrega, amb 1.542 denúncies (un 49% més que les 1.032 del 2019). En aquest sentit, l’intendent del cos local, Joan Jou, va assenyalar que la pandèmia ha incrementat les comandes en línia i ha augmentat el trànsit de furgonetes i vehicles de repartiment, segons recull l’agència ACN. La segona infracció més comuna va ser per no respectar un senyal de prohibició (1.405 denúncies, un 6,8% més de les 1.316 del 2019) i en tercer lloc, amb un fort descens, hi ha l’estacionament a la vorera (1.150 denúncies, un 41,9% menys que les 1.981 del 2019). L’altre gran descens van ser les denúncies per estacionament en un espai temporalment prohibit, que van passar de ser les majoritàries el 2019, amb 2.625 casos, a només 796 l’any passat (caiguda d’un 69,7%).

Pel que fa als accidents, es van reduir un 24%: dels 1.482 del 2019 als 1.128 del 2020 (678 sense ferits, 434 amb ferits lleus, 15 amb ferits greus i 1 amb mort). La policia destaca que “com a mínim” un de cada quatre accidents va tenir com a causa no estar atent a la circulació, cosa que relacionen amb conduir usant el mòbil. Anant a les causes concretes, un 25% d’accidents van ser per haver executat una maniobra incorrecta; un 14%, per una distracció; un 11,7%, per no deixar la distància de seguretat; un 8,2%, per un canvi de carril improcedent, i un 7,5%, per no respectar un cediu el pas.

El tipus de vehicle més implicat és el turisme (50,4%) i la franja horària amb més accidentalitat és la de les 7 a les 8 de la tarda. Com a llocs amb més accidents s’indiquen quatre punts: la rotonda del passeig d’Olot, la rotonda de Domeny, la cruïlla dels carrers Barcelona i Emili Grahit, i la rotonda de Santa Coloma.

Multes a patinets

En la roda de premsa d’ahir també es van donar les primeres dades de denúncies als vehicles de mobilitat personal, sobretot patinets, des que va entrar en vigor la nova ordenança, el 4 de gener. S’han fet 57 denúncies fruit de 106 controls en què s’han parat 635 vehicles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona