Societat

Pimec aposta per reprendre “progressivament” la mobilitat a Catalunya

La patronal confia a salvar la Setmana Santa per deixar enrere un febrer “preocupant” en matèria d’ocupació

Pimec defensa que cal reprendre “progressivament” la mobilitat a Catalunya per reactivar l’activitat econòmica de cara a la Setmana Santa, especialment en aquells sectors més afectats per la crisi de la covid-19. En una roda de premsa telemàtica celebrada aquest dimarts, el director de l’àrea de treball de Pimec, Josep Ginesta, ha argumentat que tots els sectors econòmics ja disposen de plans de contingència per evitar la propagació del virus i que la ciutadania ja ha interioritzat molts hàbits en matèria de prevenció. “Això, juntament amb l’arribada de les vacunes, ens hauria de permetre ser més generosos amb algunes activitats”, ha comentat, després de qualificar de “preocupants” les últimes dades d’ocupació referents al mes de febrer.

Ginesta ha destacat especialment els sectors de l’hostaleria i el comerç, dues activitats que tenen plans de contingència “molt estrictes” i que els haurien de permetre mantenir l’activitat econòmica “amb normalitat”. De fet, el director de l’àrea de treball de Pimec ha recordat que el nombre d’aturats a l’hostaleria a Catalunya s’ha incrementat un 43% respecte al febrer de l’exercici anterior, sent l’activitat econòmica més afectada per la pandèmia en matèria d’ocupació.

En paral·lel, la patronal de la petita i mitjana empresa ha demanat als partits catalans que conformin Govern per “agilitzar la presa de decisions” i ha reclamat al govern espanyol que defineixi el repartiment dels recursos aprovats a la conferència sectorial d’ocupació, que l’abril passat va acordar distribuir 1.048 milions a les comunitats per fomentar polítiques actives d’ocupació. Pel que fa a la Generalitat, Pimec ha demanat al Govern que agilitzi el pagament d’ajuts si es vol evitar el tancament d’empreses. “A aquest ritme, moltes subvencions arribaran tard i els negocis hauran de tancar”, alerta Ginesta.

La “falta de certesa” empitjora les dades d’ocupació

Des de Pimec defineixen les dades d’ocupació referents al mes de febrer com a “preocupants”, després de constatar que el nombre de persones aturades s’ha incrementat gairebé un 30% en termes interanuals i que la xifra de persones sense feina és la mateixa que el gener de 2016. En aquest sentit, Ginesta ha atribuït el comportament del mercat a la “falta de certesa” a què s’enfronten les empreses. “Si no es prenen decisions a curt termini, la recuperació econòmica quedarà compromesa”, ha defensat.

Tot i que Ginesta ha remarcat que els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) ofereixen certa tranquil·litat als treballadors, també ha comentat que la incertesa al voltant d’aquestes ajudes encara es manté.

Per altra banda, ha lamentat que el 93% les persones aturades al gener no van aconseguir trobar feina al febrer. Una altra dada que preocupa a la patronal és que la durada mitjana d’atur se situa en deu mesos, un 25% més respecte als mesos anterior a la crisi, mentre que l’atur juvenil s’ha incrementat un 43% en comparació al febrer de l’any anterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona