Societat

Les visites, últim escull per tornar a la normalitat a les residències

Amb l’aplicació de la vacuna s’han reduït els contagis i no cal que els residents facin aïllaments

Les famílies mantenen restringides les visites però poden fer sortides a l’exterior

La vacuna els ha salvat. L’administració de les dues dosis a un 95% dels residents, unes 48.500 persones que viuen en centres residencials, ha disminuït el nombre de contagis en els mateixos espais on fa un any el virus s’acarnissava amb les persones més grans, un dels col·lectius més vulnerables a la malaltia.

Un any enrere, es vivia un autèntic malson en els centres on entrava el virus sense tenir els recursos per donar una atenció mèdica als avis, que no es podien traslladar amb un sistema hospitalari col·lapsat. “Van ser moments crítics, com una guerra, d’anar tots contra un enemic, però invisible”, assenyala la directora de la residència Vitalia, Rebeca Machio, que no oblida la data del 22 de març, quan van tenir el primer cas positiu al centre, que “ho va desencadenar tot”. Els contagis no s’aturaven i van arribar a morir 11 residents per Covid i 19 més considerats com a possibles casos. A finals de maig la situació del brot es va tenir controlada, segons explica la directora, quan van començar a sectoritzar els residents i els treballadors. “Imagina’t tenir de cop vint baixes entre el personal”, explicava en relació amb un moment en què tothom es va trobar “fent de tot” perquè faltaven mans davant un virus desconegut. “Al març no teníem material de prevenció i es va improvisar amb el que ens enviaven”, explica Machio, que destaca el treball en equip, que en les vivències més extremes ha generat “vincles i lligams molt forts entre els companys”.

En el dia d’avui no tenen cap cas de Covid al centre. De fet, els 184 residents que conviuen al centre i també els treballadors han superat en un moment o altre la malaltia i la majoria han estat vacunats. La directora explica que només dues residents s’han negat a vacunar-se, una d’elles de 101 anys i que mai a la vida s’havia vacunat. “Jo també era reticent, perquè tens por, però s’ha de fer per responsabilitat cap a ells”, diu Machio. A la residència han tornat a la normalitat, fent activitats però mantenint els grups reduïts de convivència i restringint les visites, limitades als familiars, que han de continuar demanant cita prèvia. “Anem cada cop guanyant llibertat, però amb calma perquè som una bombolla dins la població”, assenyala la responsable del geriàtric, conscient que s’han d’extremar les mesures de prevenció tant en les visites com en les sortides a l’exterior.

Cada cop més de verdes

La situació millora i cada cop són més les residències classificades com a verdes, que no tenen cap cas detectat de Covid. Les dades d’aquesta última setmana indicaven que en un 92% dels centres no hi havia cap cas de Covid i que les residències classificades com a vermelles s’havien reduït a la meitat, un total de 24, que encara tenien algun contagi.

“No hi ha color i es nota que la vacuna funciona”, deia satisfeta la presidenta de la patronal ACRA, Cinta Pascual, després d’un any crític en què “no vèiem la llum al final del túnel”, assenyala. Des de l’inici de la pandèmia el Departament de Salut ha intervingut un total de 36 residències per la situació límit en què es trobaven i n’ha assumit el control o el canvi de la gestió. “Ara toca que anem perdent la por tots, perquè el respecte hi és”, assenyala presidenta d’ACRA tant pel que fa a les activitats al centre com a les visites i sortides dels residents. “Ens hem d’adaptar a una socialització després de molts mesos”, explica Pascual, que celebra el fet que amb l’avenç de la vacunació els contactes estrets no s’hagin d’aïllar preventivament com passava fins ara.

La portaveu del sector també planteja un repte que s’haurà d’afrontar a curt termini, i és la disponibilitat d’unes 10.000 places que han quedat lliures a les residències de gent gran on la mortalitat per Covid ha estat molt elevada, i tenint en compte que la llista d’espera per accedir al servei era de 23.000 persones.

LES XIFRES

48.500
residents ja tenen les dues dosis, cosa que representa el 95% del col·lectiu en centres assistencials.
8.723
defuncions s’han registrat a les residències des de l’inici de la pandèmia, segons Salut.

Les famílies volen que es facin més cribratges

Algunes famílies han expressat el seu malestar perquè encara no han pogut entrar a veure els residents en alguns centres. La presidenta de la Coordinadora 5+1, María José Carcelén, retreu que “és sagnant” que sense justificació alguns directors de centre no hagin volgut obrir, “com si fos casa seva”. Per les famílies també és urgent que el govern en funcions prengui mesures i es tornin a fer cribratges setmanals als treballadors de les residències, i no un cop al mes, per evitar que “el virus hi torni a entrar”. Per la portaveu de la coordinadora, el fet que només un 75% dels treballadors de les residències s’hagin vacunat suposa un risc “evident” i sense el cribratge podrien ser asimptomàtics i propagar el virus. “Van ser els cribratges, que van posar fre al virus, i s’haurien de seguir fent”, defensa Carcelén, i així ho traslladaran en una reunió amb els responsables de Salut.

La presidenta de la patronal ACRA, Cinta Pascual, defensa que hi pot haver alguns dels centres que per “prudència” i després de no tenir casos esperin uns dies abans de reobrir. “Ni s’ho creuen les famílies que ja poden entrar”, assegura Pascual, després d’un any amb les residències blindades. Per accedir-hi han de demanar cita, però no cal per endur-se l’avi a fer el volt o a casa.

“Que marxi d’una vegada el virus”

Encara no s’acaba de creure tot el que ha viscut l’últim any. “És que hem estat un any sense sortir”, es repeteix en veu alta Carmen Vargas, que ja vacunada només té ganes que tot torni a la normalitat i que “marxi d’una vegada el virus” que obliga encara a dur a terme moltes restriccions; per exemple, no pot rebre les visites dels tres fills i els nets que viuen a Madrid. “El més dur ha passat i ara tenim el camí obert”, diu l’àvia, que confia que aviat l’acompanyin amb la cadira de rodes amb què es desplaça per anar, com feia abans, a prendre el sol pels voltants de la plaça Espanya. “M’agradaria tornar a anar a veure botigues amb la meva filla i, si puc, fer un bon cafè”, confessa. Per ara, però, s’ha de conformar amb les videotrucades que ha mantingut amb els de casa i estar pendent del segon besnet que està a punt d’arribar. En un any la família ha crescut i ella no oblida que hi ha un munt de celebracions pendents. “Serà una festa i esperem no repetir un Nadal trist com aquest”, assenyala la futura besàvia, que es mostra contenta i agraïda d’haver superat amb èxit la malaltia que es va endur molts coneguts i una cosina que tenia al centre. La Carmen va ser una de les primeres contagiades a les residències al març, quan el virus era del tot desconegut. Només tenia tos, però la van ingressar a l’hospital, on li van confirmar el resultat positiu de Covid. Els hospitals encara no estaven col·lapsats i al cap de tres setmanes va tornar a la residència. “Em van dir que estigués tranquil·la que ja ho havia passat”, recorda, tot i “confinar-se” un any com la resta de residents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona