Societat

Assaig per a la igualtat

Un grup de noies de la Garrotxa, el Ripollès i el Pla de l’Estany s’ajunten per crear un equip de rugbi federat

Han hagut de fer una campanya de micromecenatge per poder comprar el material que necessiten per competir

No ho han tingut fàcil. Crear un equip femení és complicat en molts esports, especialment, els que tradicionalment s’han associat a la masculinitat, com ara el rugbi. Gràcies a la tenacitat i el sacrifici, un grup de noies de la Garrotxa, el Ripollès i el Pla de l’Estany han aconseguit trencar aquest escull. Després de diversos intents durant els últims cinc anys, finalment, el Garrotxa Banyoles Ripollès Rugbi Club és una realitat. Ja han jugat el primer partit de la divisió d’honor catalana contra el Sant Cugat. Han perdut, 73 a 0. Això no obstant, ja han guanyat, perquè, tal com remarca la jugadora i portaveu de l’equip Alba Ruiz, estan jugant els primers partits en una temporada en què, per la Covid-19, s’han agrupat en una mateixa categoria tots els equips i n’hi ha de molt forts. “L’objectiu és fer equip i aprendre”, afirma.

El camí no ha estat fàcil. El primer pas el van fer quan van aconseguir entrenadora. Es van topar, però, amb problemes importants. Hi ha jugadores de tres comarques, que s’han de desplaçar dos dies a la setmana fins a Olot o a Banyoles per als entrenaments. A part, no tenien recursos per obtenir el mínim material que els cal: samarretes, pantalons i mitges d’entrenament i de partit, cantimplores, etc. Però allà on no arriben els recursos, ho fan les ganes i la imaginació. Per això, han aconseguit el que els calia a través d’una campanya de micromecenatge.

Generositat anònima

Els calien 2.500 euros i s’han trobat la sorpresa agradable d’una veïna d’Olot, que ha volgut mantenir l’anonimat, i que ha fet un donatiu de 1.715 euros que calien per arribar a l’objectiu econòmic que s’havien fixat. Aquesta donant anònima, que no entén res de rugbi ni és aficionada a aquest esport, ha volgut contribuir a fer possible que un grup de dones puguin fer esport i practicar un esport fortament masculinitzat. Ha detallat que és seguidora de l’Uni Girona i que aquest és el seu únic vincle amb l’esport femení. Ella mateixa explica que, des que va superar un càncer, ha intentat contribuir amb iniciatives diverses, com ara les curses de l’Oncolliga, per citar-ne un exemple. Ella i les altres persones i empreses que han ajudat les noies del rugbi rebran una samarreta de l’equip amb els seus noms gravats. El seu hi sortirà, tot i que, tal com és la seva voluntat, en lletres ben petites.

No ha estat fàcil, doncs, fer equip, però les ganes de fer esport, de fer pinya i, per què no, de reivindicar-se en un esport d’homes ha estat un incentiu més que suficient. Conscients de les dificultats per què han passat, han iniciat escoletes en centres escolars de Ripoll i Olot i, a Banyoles, la fan els diumenges al camp municipal.

Les noies del Garrotxa-Banyoles-Ripollès Rugbi Club ja han guanyat!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós