Societat

L’Estat reprendrà la vacunació amb AstraZeneca dimecres vinent

El Consell Interterritorial de Salut acorda per unanimitat tornar a vacunar després de rebre l’aval de l’EMA

Dilluns hi haurà una altra reunió per decidir noves recomanacions i els grups als quals s’adreçarà la vacuna

Després de rebre l’aval de l’Agència Europea del Medicament (EMA), que va acreditar ahir la seguretat de la vacuna AstraZeneca, el Consell Interterritorial de Salut, on està representats el Ministeri de Sanitat i totes les comunitats autònomes, va acordar ahir al vespre per unanimitat reprendre la vacunació amb AstraZeneca a tot el territori de l’Estat dimecres de la setmana vinent. La directora de l’Agència Espanyola del Medicament, María Jesús Lamas, va explicar que necessiten aquest marge de temps perquè la ponència de vacunes, amb la participació de la comunitat científica, es reuneixi i analitzi al llarg del cap de setmana les recomanacions que ha fet l’EMA, que, tot i assegurar que la vacuna és “segura i eficaç”, ha assenyalat que “no descarta de manera definitiva” que hi hagi un vincle en alguns casos rars de trombosi cerebral i que cal continuar investigant.

El Ministeri de Sanitat ha convocat una altra reunió del Consell Interterritorial de Salut per dilluns, en què està previst que s’aprovin tant els col·lectius als quals s’adreçarà la vacuna com els grups d’edat, a més de les recomanacions que cal fer segons els advertiments que ha fet l’EMA i tenint en compte que dels 25 casos analitzats la majoria són dones menors de 55 anys.

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, va subratllar que des de Catalunya s’ha tornat a demanar al ministeri que es pugui vacunar els majors de 55 anys amb AstraZeneca. “Hem demanat que es tregui el topall dels 55 anys per poder començar l’estratègia de vacunació per edats”, va destacar Vergés després de participar en la reunió amb el ministeri.

L’Estat va acordar la suspensió durant 15 dies de la vacunació amb Astra Zeneca aquest dilluns seguint l’exemple d’altres països com per exemple França o Alemanya. L’Estat espanyol encara està investigant tres casos d’episodis trombòtics que s’han registrat després de la vacuna.

Possible quarta onada

D’altra banda, igual que passa en el conjunt de l’Estat i en altres països de la Comunitat Europea que ja han començat a prendre mesures, el Departament de Salut va alertar ahir del creixement d’alguns indicadors epidemiològics que, si no es reverteixen, poden acabar provocant una quarta onada. Arran d’aquest canvi de tendència, que s’ha detectat fa un parell de dies, la consellera Vergés va demanar ahir “més prudència que mai” i ser especialment curosos amb les mesures de restricció vigents. “Entre totes i tots hem d’aconseguir que l’estancament no es transformi en un inici d’onada que comprometi el nostre sistema de salut”, va declarar Vergés, després d’assegurar que, tot i que la voluntat del departament és allargar les mesures actuals més enllà del 28 de març, “qualsevol canvi brusc” de tendència pot obligar a replantejar l’estratègia de reobertura. Per això va demanar màxima prudència en el primer cap de setmana que s’obre el confinament comarcal per a les bombolles de convivència.

En aquest sentit, tant Vergés, com el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, van reiterar que les sortides s’han de fer només amb la bombolla de convivència i que cal portar una declaració d’autoresponsabilitat amb la documentació que així ho acrediti. “Hi haurà controls dinàmics i tothom haurà d’acreditar que forma part de la mateixa bombolla. Si no és així hauran de tornar cap a casa amb la corresponent sanció”, va aclarir Sàmper.

El canvi de tendència de les dades preocupa especialment per la situació en què estan ara les UCI i que el secretari de Salut, Adrià Comella, va definir com a “situació d’altiplà”, pel que fa a les entrades i sortides. Aquesta situació, va explicar Comella, “respon al mateix patró que hi va haver entre la segona i la tercera onades”. El dubte, segons Comella, és que “no sabem si estem en un escenari de tornar a créixer o de mantenir un cert estancament”. La preocupació és que el punt de partida de pacients ingressats a les UCI seria de 400 i que si el comportament fos similar al de la tercera onada la situació seria encara pitjor perquè un rebrot ara podria provocar que en aquesta hipotètica nova onada s’arribés a tenir més de 800 pacients Covid a les UCI, per sobre del pic que es va registrar en l’onada anterior. Tot i posar sobre la taula aquest escenari, Comella va precisar que “és prematur” saber realment el que acabarà passant.

LES FRASES

Hem demanat que es tregui el topall dels 55 anys per poder començar a vacunar per edats
Hem d’aconseguir que l’estancament no es transformi en un inici d’onada que afecti el sistema
Alba Vergés
consellera de salut

La velocitat de contagi toca l’1

La velocitat de propagació de la Covid-19 a Catalunya, l’Rt, va pujar dues centèsimes i es va situar en 0,99. El risc de rebrot també va pujar cinc punts fins a arribar a 190, segons l’últim balanç fet públic ahir pel Departament de Salut. La incidència a 14 dies també va tornar a pujar després de temps de baixada i ho va fer lleugerament de 193,12 a 193,60.

D’altra banda, ahir es van declarar 1.409 nous casos i un 4,67% de les proves de l’última setmanan ha donat positiu. Ahir hi havia 1.409 pacients ingressats als hospitals, 30 menys que el dia abans, i 423 persones a les UCI.

Fins ahir s’havien vacunat 656.587 persones amb la primera dosi i 289.635, amb la segona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Balanç satisfactori de la quinzena edició del festival Flors i Violes

palafrugell

Miquel Carreras, nou membre del Consell d’Administració de l’IAS

girona
MEDI AMBIENT

Aigua És Vida diu que no n’hi ha prou amb dessalinitzadores mòbils

girona
SOCIETAT

La pluja altera la programació de la Santa Creu de Figueres

FIGUERES
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat