Societat

“Caos i cobertura insuficient” de l’ingrés mínim vital

Les entitats i els serveis socials reclamen un reglament que faciliti i agilitzi l’ajut estatal per prevenir el risc de pobresa

La prestació de l’ingrés mínim vital no està complint el seu objectiu de prevenir el risc de pobresa per les nombroses limitacions i les disfuncions en la seva aplicació. Així ho recull l’estudi impulsat des de la Federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) i l’Ajuntament de Barcelona a partir de les entrevistes fetes als agents implicats en la tramitació de l’ajut que es va impulsar al maig farà un any per pal·liar l’impacte de l’emergència social i econòmica de la pandèmia.

L’anàlisi conclou que el “caos” burocràtic impossibilita que pugui arribar a persones que hi tindrien dret i indica la manca de coordinació “la saturació i el bloqueig administratiu”. El coordinador del grup d’investigació i membre de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques, Carlos Declós, assenyalava durant la presentació telemàtica de l’estudi que la tramitació és complexa i lenta i amb entrebancs. “Els serveis socials en ple estat d’alarma es van convertir en receptors de la frustració de les famílies i estan col·lapsats”, diu Declós, en un context d’emergència en què el suport de les entitats ha estat “imprescindible” per ajudar a fer els tràmits telemàtics que no estan a l’abast de la població més vulnerable.

Per això des de les entitats reclamen que s’elabori un reglament per facilitar i agilitzar la càrrega administrativa reduint el nombre i la complexitat dels requisits que s’han de complir, com ara el de l’empadronament, que deixa excloses les persones sense sostre. Els autors de l’informe suggereixen individualitzar l’accés a la prestació en lloc de condicionar-lo a la unitat de convivència i així arribar a les persones que estan de relloguer. També en queden exclosos els joves d’entre 18 i 23 anys i les persones migrades en situació irregular. A final d’any, l’Instituto Nacional de la Seguridad Social reconeixia que 160.000 llars eren beneficiàries de l’ingrés mínim vital. La xifra representa un 14,5% de les sol·licituds presentades per aspirar a la prestació estatal. De les 800.000 sol·licituds se’n van rebutjar la meitat.

LA XIFRA

160.000
Són les llars reconegudes com a beneficiàries de l’IMV a final d’any, un 14,5% de les sol·licituds presentades.

LA FRASE

No l’està rebent tothom que el necessitaria i està havent-hi un excés de restriccions
Carlos Declós
coordinador de l’estudi i membre de l’ins de polítiques públiques

Desconfiança cap al sol·licitant

Les entitats exigeixen un canvi radical en la mirada de l’administració, que tracta els sol·licitants com a subjectes de “sospita” i no de drets. “Prou desconfiança cap a les persones sol·licitants”, va reclamar en la presentació telemàtica de l’estudi la vocal de pobresa d’Ecas, Teresa Crespo. En el mateix sentit s’ha expressat el director d’Innovació Social de l’àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, Lluís Torrens, que reconeixia que la maquinària normativa i administrativa té com a objectiu que no “es coli ningú”, cosa que genera els milions de “falsos negatius” que, tot i ser pobres i tenir dret a algun tipus d’ajuda, no l’estan rebent quan les demandes s’han agreujat amb la pandèmia. Segons Torrens, la cobertura de l’ajut estatal només cobreix un 6% de la població que l’hauria de rebre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat