Societat

Societat

Una ciutat, un escut

Acaba la primera fase de restauració de les pintures originals del segle XIV amb l’emblema local pintat més antic que es coneix

La simbologia original ara recuperada havia desaparegut en fer-hi reformes posteriors

A finals del segle XX, l’aleshores alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall, va voler innovar introduint el disseny modern en la simbologia de la ciutat i va crear un escut i una bandera que van generar molta polèmica, fins al punt que el TSJC els va anul·lar. Aleshores es va iniciar una discussió entre els diversos partits fins que es va imposar un escut amb la creu de Sant Jordi en dos quarters i les quatre barres de la senyera en els altres dos. Durant la discussió es va estendre la idea que l’escut originari de Barcelona era el que incorporava la bandera catalana al complet i que els que defensaven que només hi havia d’haver dos pals en els quarters segon i tercer volien desnaturalitzar, o descatalanitzar, el símbol, perquè dos pals vermells sobre fons groc o daurat evoquen la bandera d’Espanya i no la de Catalunya.

Tota aquesta discussió s’hauria pogut estalviar si el que va passar el 2008 a les bigues que suporten el sostre que cobreix la planta baixa de l’edifici de l’ajuntament s’hagués produït abans. En aquella data es va descobrir que les estructures de fusta de l’enteixinat del sostre mantenien sota capes de pintura d’èpoques posteriors les pintures originals de quan es va construir l’edifici, el 1360, i el que hi havia pintat era l’escut de Catalunya, una gentilesa del comte de Barcelona cap a la casa gran de la capital del país, i el propi escut de la institució local, que no era altre que un rombe partit en quatre parts amb la creu de Sant Jordi a la primera i tercera i dues barres sota fons daurat en la segona i quarta, és a dir, l’escut del país separat en dos quarters.

Aquest és l’escut pintat més antic que es coneix de Barcelona i aquest fet converteix l’embigat del sostre de la planta baixa de l’Ajuntament en un museu a l’aire lliure amb pintures gòtiques i també renaixentistes de gran valor que ara de mica en mica anirà recuperant tota la seva esplendor original.

Tal com ja va avançar aquest diari, des del juny de l’any passat un equip de restauració està treballant en la recuperació de les pintures originals i ara tot just s’ha acabat d’enllestir el primer dels dotze sectors en què s’ha dividit el sostre. En aquest primer sector és on hi ha els escuts de Barcelona i Catalunya, que es repeteixen en altres punts de l’enteixinat.

En el segon sector que ha estat recuperat hi treballen actualment les restauradores. En aquest cas es tracta de treure a la llum les pintures del segle XVI amb motius florals i escenes fantàstiques de faules. En aquest sostre l’escut de la ciutat que hi apareix és una estrella de vuit puntes amb la mateixa estructura que l’escut del segle XIV.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia