Societat

“I malgrat tot, me la vull posar”

La gent acusa els polítics de provocar, amb indecisions i interessos, que no han explicat, la por a l’AstraZeneca

La gent es va vacunar contenta i la majoria es posarà la segona dosi

Els vacunats accepten el ‘perill’ perquè en tenen tots els medicaments

“Al Regne Unit tothom es vacuna amb l’AstraZeneca i no passa res”

La Mati, veïna de Sant Adrià de Besòs i professora en un institut de Santa Coloma de Gramenet, es va posar la primera vacuna d’AstraZeneca el 19 de febrer i cinc dies després va emmalaltir de la Covid-19. “A casa ens vam posar tots malalts. El meu fill la va passar fluixa perquè és jove, però el meu marit, que no s’havia vacunat perquè, tot i tenir 56 anys com jo, no és ni docent, ni metge ni de cap grup essencial, va haver d’estar ingressat, primer a planta i després a l’UCI, on va estar força malament. Jo també la vaig agafar lleu i penso que és perquè m’havien vacunat”, explica. “Per mi el pitjor són els dubtes de l’administració: ara sí, ara no, ara a una franja d’edat, ara això que havíem dit no... Això no pot ser! La por al cos i els dubtes ens els fan tenir els qui haurien de donar instruccions clares”, denuncia. En un principi la segona dosi de la vacuna la tenia programada per a dotze setmanes després de rebre la primera dosi però com que ha passat la malaltia el termini s’allarga sis mesos. “D’aquí a sis mesos ja veurem com està la cosa i quants canvis més hauran fet. Jo ara mateix ja no estic tan segura de voler-me posar aquesta segons dosi perquè ja duc la primera, que dona una eficàcia del 70%”, diu. La Mati critica els responsables polítics de la nostra salut pel fet de ser “poc seriosos”.

En Tomàs, veí de Montgat i professor del mateix institut, denuncia la quantitat de fake news al voltant de la vacuna d’AstraZeneca que estan sembrant confusió, sobretot en moltes dones joves, algunes “contaminades” perquè hi ha gent que diu que aquesta vacuna “pot provocar canvis hormonals”, cosa que “sembla com si diguessin que algunes d’elles potser no podrien tenir fills si se la posen, una cosa que no ha confirmat cap científic però que corre per les xarxes”. Creu que, com diuen els metges, “és molt millor posar-se-la que no”, però lamenta les indecisions de l’administració. Com que quan se la va posar només va tenir “unes dècimes i prou” i no va tenir “cap altre símptoma”, creu que sí que es posarà la segona dosi d’AstraZeneca quan toqui.

Anna Muñoz, veïna de Sant Cugat del Vallès i de 63 anys, va ser una de les persones que es van vacunar diumenge passat a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, després de demanar cita. “Com que Salut no em trucava, vaig trucar jo i em van donar hora molt ràpid. Tot estava molt ben organitzat i no vaig fer cua ni cinc minuts”, assegura. Diu que es va posar la vacuna “amb una mica de por” però contenta i molt conscient que fer-ho “és un deure moral” per aconseguir la immunitat de grup. Mestra jubilada, diu que se sap “de memòria” tots els símptomes que podrien indicar una trombosi. “Estic molt pendent de si em fa mal el pit o se m’inflen les cames..., i si noto que alguna cosa no va com cal me n’aniré immediatament a urgències”, assegura. “L’altre dia el doctor Oriol Mitjà va dir en una entrevista que si algú vacunat té símptomes que podrien voler dir que podria patir una trombosi, si va ràpid a un hospital el poden tractar i sortir-se’n bé. I això em va donar tranquil·litat”, explica. Sobre la possibilitat que d’aquí a tres mesos li tornin a administrar la vacuna d’AstraZeneca, diu que com que ella no pot decidir es posarà la que li diguin però que ara mateix, si ella pogués triar, “preferiria que aquesta segona dosi fos de Moderna o de Pfizer”. “Jo penso que en un any han sortit tantes vacunes que no han tingut prou temps per provar-les amb el nombre suficient de persones, però igualment és veritat el que diuen: que si mires el prospecte de qualsevol medicina, ni que sigui una aspirina, no te’n posaries cap.” “L’última cosa que estan dient és que les trombosis que s’han donat amb aquesta vacuna han afectat persones amb les plaquetes baixes. Mira, jo me la vaig posar i no sé com tinc les plaquetes, però si és així, quan em toqui la segona dosi, abans em faré anàlisis”, manté.

“Jo em vaig vacunar ahir [dijous per al lector], just quan hi havia tot l’embolic i ja deien que retiraven l’AstraZeneca per als més joves, però vaig decidir vacunar-me igual”, explica Francesc Lladó, de 60 anys. “La meva dona i la meva filla estan vacunades i jo, com que vaig tenir la possibilitat, també m’he volgut vacunar, tot i que lamento molt el trist espectacle dels polítics, els d’aquí, els d’allà i els de més enllà, i ja no crec en cap d’ells. Ens enreden i no expliquen les coses ni quins interessos hi ha darrere de cada vacuna”, diu. Explica que, abans de vacunar-se, va mirar “les estadístiques dels efectes secundaris de l’AstraZeneca” i va decidir posar-se-la igualment perquè “tots els medicaments tenen algun perill”. Explica que té una neboda al Regne Unit i que “allà tothom es vacuna amb l’AstraZeneca i no passa res”, i recorda que el pare d’una companya de feina “fa uns anys va morir després que li posessin la vacuna de la grip i ningú ha deixat de posar-se-la”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA