Societat

Les famílies amb beca de la Pere Tarrés preveuen que seran més pobres

Un estudi de la fundació conclou que la crisi s’acarnissa amb la població més vulnerable

Un 30% dels enquestats han vist empitjorada la seva economia

“Els pobres s’han empobrit encara més. Els que eren quasi pobres han caigut en la pobresa.” Així ho va alertar ahir la cap de metodologia d’estudis de la Fundació Pere Tarrés, Rosalina Alcalde, en la presentació de l’informe sobre les condicions de vida de les famílies beneficiàries de les beques d’estiu. Per saber com la crisi de la Covid ha afectat els usuaris dels centres socioeducatius de la fundació s’han entrevistat els progenitors de 1.616 infants que van demanar beques l’estiu passat. I els resultats són, segons la fundació, molt preocupants.

“Ha empitjorat la situació de les famílies”, ja que la renda anual ha caigut de mitjana un 23%, segons Alcalde. Un 38% dels enquestats han manifestat que estan en una situació similar a la d’abans de la pandèmia, mentre que un 33% han vist empitjorar algunes qüestions i un 30% declaren, sense embuts, que no s’havien trobat mai en una situació de tanta vulnerabilitat. “Són els nous pobres”, va assegurar Alcalde, que va precisar que l’enquesta es va fer entre l’estiu i la tardor del 2020. “En només mig any ja vam veure l’impacte de la Covid”. De fet, un 76% dels infants que van tenir una beca de la fundació el curs passat eren pobres, ja que la renda familiar estava per sota dels 9.009 euros anuals. I els auguris que les famílies fan sobre els seus ingressos per al 2021 són igualment preocupants, pel seu grau d’incertesa i perquè la previsió és que hi haurà un increment de les que cauran en la pobresa.

Les llars amb infants són les que presenten més risc de pobresa i, d’aquestes, les monomarentals són les més vulnerables. Un 48% de les famílies enquestades estan formades per una dona amb fills, i l’origen d’aquestes és tant estranger com espanyol, segons l’estudi.

Un 62% de les famílies tenen almenys un dels membres a l’atur, i en un terç dels casos aquest ha estat motivat per la pandèmia. Un 42% dels que estan per sota del llindar de la pobresa no reben cap prestació. La falta d’ingressos es tradueix en problemes per pagar l’habitatge per a un 43% dels enquestats, mentre que un 77% no poden afrontar el cost de la calefacció i un 59% no poden comprar productes frescos. La meitat dels beneficiaris de beques viuen de lloguer, i un 11%, de lloguer social. Només un 21% tenen un habitatge en propietat i un 10% ocupen un pis. Un 15% de les famílies comparteixen habitatge amb altres famílies, i un 10% ho han hagut de fer arran de la pandèmia.

Els centres socioeducatius són testimonis directes d’aquesta crua realitat. “Detectem casos de violència a la llar i hem de donar resposta a problemes de diners i d’habitatge”, va explicar el director de relacions institucionals de la fundació, Rafel Ruiz de Gauna. “Demanem al futur govern polítiques molt més decisives per actuar contra la pobresa infantil, que és quelcom intolerable perquè hipoteca el desenvolupament futur dels infants”.

Campanya perquè cap infant es quedi sense colònies

Rosa M. Bravo

Una de les dades que recull l’enquesta és que un 95% dels infants no es poden permetre unes vacances fora de casa. Han de passar tot l’estiu en unes llars que no sempre són les més adients, ja sigui perquè l’ocupen, per falta d’espai o perquè conviuen amb altres famílies. Per facilitar l’accés d’infants, adolescents i joves a les activitats d’estiu, la Fundació Pere Tarrés s’ha proposat augmentar el nombre de beques. El 2019 en va donar 4.171; el 2020, 3.696, i per a aquest estiu es vol ajudar 5.000 famílies, el que comportarà una despesa d’1,2 milions d’euros. La fundació va presentar ahir la campanya Cap infant sense colònies, que segons el seu coordinador, Albert Riu, és “més necessària que mai”. La fundació rep aportacions públiques i privades, i fa una crida a la ciutadania i a les empreses a col·laborar perquè els usuaris de casals i colònies puguin gaudir aquest estiu d’experiències positives i alhora educatives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró